Büyük Torbalı

‘Hesap gününü unutmamak lazim’ diyen Altinay: 7 yasindan bu yana oruç tutuyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
‘Hesap gününü unutmamak lazim’ diyen Altinay: 7 yasindan bu yana oruç tutuyor
154 Görüntüleme
15 Temmuz 2013 - 8:34
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Eski Ramazanlari anlatan DP Onursal Ilçe Baskani Asuman Altinay, 7 yasindan bu yana hiçbir Ramazan orucu birakmadigini söyledi.

RAMAZAN ayini bütün güzelligi ile idrak etmeye devam ettigimiz su günlerde, birçok kisinin agzindan duydugumuz “Nerede o eski Ramazanlar” sözü, DP Onursal Ilçe Baskani’nin anlattiklari ile bir kez daha anlam kazaniyor. Insanlarin apartmanlara hapsoldugu, komsusunun kim oldugunu bile bilmedigi su günlerde Altinay ve yasitlarinin anlattiklari çok kiymetli birer ani olarak belleklerimizde yer ediniyor. 75 yasindaki tecrübeli siyasetçi, su günlerde yogun saglik problemleri yasasa da, tam 7 yasinda basladigi orucunu aksatmiyor. Ilerleyen yasina ragmen sicak ve uzun yaz günlerinde orucunu birakmamaya gayret eden Altinay, her gece Kur’ani Kerim okudugunun altini çiziyor. “Bu dünyayi geçistirdik diyelim, peki hesap günü ne yapacagiz? Bunlari düsünmek lazim” diyen Altinay, Ramazan kültürünün kendisine rahmetli babasindan miras kaldigini söyledi.

ÖMRUNUN YARISINI SIYASETE ADADI
TORBALI’NIN ilk kadin siyasi parti baskani, ilk meclis üyesi ve il genel meclisi üyesi unvanina sahip olan ve ömrünün yarisini siyasete adayan Demokrat Parti’nin Onursal Ilçe Baskani Asuman Altinay, oldukça kiymetli anilara sahip. 1938 dogumlu olan Asuman Altinay, 3 kiz çocuklu bir ailenin ortanca çocugu. Selanik göçmeni bir ailenin kizi olan emektar siyasetçi, 50 yil önce Toprak Iskan Sefligi’nde sef olarak görev yapan merhum esi Kamuran Altinay’in tayini vesilesiyle ilçeye yerlesti. “Esimi nikahta gördüm ve zamanla tanidim” diyerek o yillari gülerek anlatan Altinay, “Babam biraz sert bir insandi ve bizim adetimizde büyükler ne derse o olurdu. Bana ‘seni kocaya verdik’ dediler. Ben agladim istemiyorum diye ama nafile. Esimi nikahta gördüm. Sonra zamanla tanidim ve çok sevdim. 30 yil önce kendisini kaybettim. Rabbime sükürler olsun ki onu tanimis ve onunla evlenmisim” diyor.

“SABAHA KADAR TESBIH ÇEKERDIK”
GUÇLU hafizasinda birçok ani biriktiren Asuman Altinay, içinde bulundugumuz Ramazan ayina dair de birçok güzellik hatirliyor. Babasinin tesviki ile çocuk yasta oruç tutmaya basladigini söyleyen Altinay, “74 yasindayim ve 7 yasindan beri orucumu hiç birakmadim. Bizim bütün ailemiz öyle. Babam bizi sahurlara mutlaka kaldirirdi. Çok sükür çocuklarim da öyle, hepsi oruçlarini tutar. 3 kizim 2 kere hacca gitti. Temeli olmayan yerde hiçbir sey olmaz. Eskiden Ramazanlar daha güzeldi. Herkes kalkardi sahura. Hazirliklar yapilirdi. Annem mutlaka sahur için börek açardi, pilav yapardi. Komsular birbirlerini çagirirdi ve hep beraber sahur yapardik. Zaten teravih vazgeçilmezimizdir. Bütün çocuklar teravihe giderdik. Teravihten gelince Kur’ani Kerim okunurdu. Rahmetli babam en az 45 kez garibanlara yemek verirdi. Cami hocalarina her aile mutlaka yemek verirdi. Çok güzel Ramazanlar geçiyordu, simdiki gibi degil. Herkes birbirini ziyaret eder, toplu halde tespih çekerdik. Ramazan geldi diye büyüklerin elleri öpülürdü. Hele Kadir Gecesi sabaha kadar kimse uyumazdi. Bütün akrabalar Kur’an okur, sabahlardik. O geceler baklavalar, börekler çörekler yapilirdi. Simdi bunlarin hiçbiri yok. Herkes kendi derdine düsmüs durumda.” diyor.

Kim demis, oruç tutmak çagdisi diye

GUNUMUZDE oruç tutmanin çag disi kabul edildigi durumlara da sahit oldugunu söyleyen Altinay, “Oruç tutmamak modernlik falan degil. Allah’in emrettigi hususlar var. Oruç tutulacak, namaz kilinacak. Hesap verecegiz. Hesap günü gelecek. Hiç aklimdan çikmiyor. Bu dünyayi geçirebiliriz ama öteki dünyayi ne yapacagiz? Allah insanlarin gögsüne merhamet versin.”

“RAMAZANDA BUTUN AILE BIR ARADAYIZ”

AILECE Ramazan gelenegini sürdürmeye devam ettiklerini söyleyen Altinay, “Allah nasip ettikçe orucumu tutacagim. Ailem simdi Selçuk’ta ama yine de Ramazan’da hayatimiz degisir. Bütün aile önce ablama gideriz. Sonra gelinlere, sonra kizlara gidilir. Bütün aile Ramazan’i birlikte geçiriyoruz. Torunlar Ramazan’i bilsin, görsün istiyoruz. Amerikan Koleji’ne giden torunumu abisi her cuma namaza götürür. Neden? Çünkü aile olarak böyle seylere önem vermeyi babamizdan ögrendik” seklinde konustu.

“ESKIDEN HERSEYIN TADI VARDI”

O zamanlarda olup bugün olmayan seyin “sevgi” oldugunu dile getiren Altinay,  bir mahallede oturan fakirlere de, zenginler tarafindan onuru kirilmadan yardim edildigini sözlerine ekledi. O günleri simdi özlemle andigini söyleyen Altinay, “O günleri çok özlüyorum. Camiye gidiliyor tabii ama diger manevi iklim yok. Eskiden fakir fukaraydik ama her seyin tadi vardi. Simdi her sey çok lüks oldu. Eskiden para pul yoktu, birlik beraberlik vardi. Her sey çok degisti. Insanlar gezmeye, sefaya daldi. Maneviyat çok kalmadi. Kimse kusura bakmasin ama saygi, sevgi ve maneviyat yok. Eskiden bir yasli gördük mü önünde egilirdik. Simdi kimse kimseyi takmiyor” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web