Büyük Torbalı

İlaçlı dut yaprağı 40 bin liradan etti!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
İlaçlı dut yaprağı 40 bin liradan etti!
1.462 Görüntüleme
08 Eylül 2015 - 8:31
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Evinde yetiştirdiği 400 bin adet ipekböceğiyle geçtiğimiz aylarda ulusal basının da ilgisini çeken Kerim Kaçar böceklerine verdiği ilaçlı dut yaprağı nedeniyle 40 bin liradan oldu.

GEÇTİĞİMİZ aylarda gazetemiz aracılığıyla ulusal basının dahi dikkatini çeken evinde 400 bin adet ipekböceği yetiştiren Kerim Kaçar şansızlığı nedeniyle yaklaşık 40 bin liralık gelirinden oldu. Bir ayı aşkın süre evinin iki ayrı odasında yetiştirdiği ipekböceklerini dut yaprağıyla besleyen Kaçar böceklerini koza haline getirince Kozabirlik firmasına kilosu 35 liradan satacaktı. Dağ bayır gezerek dut yaprağı toplayan genç girişimci böceklerin koza haline gelmesine iki gün kala verdiği yaprakların ilaçlı olması nedeniyle ipekböceklerinden oldu. Kimyasala karşı duyarsız olan böcekler Kaçar’ı 40 bin liralık gelirden etti. Bunun kendisine bir tecrübe olduğunu belirten Kaçar mart ayında yeniden böcek yetiştireceğini söyledi.

AĞAÇ İLAÇLI ÇIKTI

Sadece dut yaprağıyla beslenen ipekböcekleri Naime Mahallesi’nde hayvancılıkla geçimini sağlayan Kerim Kaçar için önemli bir kaynak olacaktı. Kilogram fiyatı oldukça pahalı olan ve iyi yetiştirildiğinde 40 gün gibi bir sürede yüklü miktarda para kazandıran ipekböcekçiliği sektöründe Kaçar,” ilaçlı değildir” diye düşünerek böceklerine yapraklarını verdiği dut ağacı nedeniyle 40 bin liradan oldu. Ağacın bulunduğu alandaki domates tarlasının ilaçlanması sırasında bir şekilde bundan etkilenen dut ağacının yapraklarını böceklerine yemek olarak veren Kaçar birkaç saat sonra böceklerinin öldüğünü fark etti. Böceklerin koza haline gelmesine iki gün gibi bir süre kala böceklerin ölmesi Kaçar’ı hayal kırıklığına uğrattı.

“TECRÜBE OLDU”

Yumurta halinde Kozabirlikten bedelsiz olarak ipekböceklerini alan Kerim Kaçar evinin iki ayrı odasını bu böceklere tahsis etmişti. Sadece dut yaprağıyla beslenen ipekböceklerin bakımı da oldukça kolaydı. Kerim Kaçar çok fazla yatırım gerektirmeyen ve küçük ölçekte yapılan, ipekböceğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağının sağlanmasıyla başlayan ve kozadan ipek ipliğine işleninceye kadar süren yardımcı bir hayvansal faaliyet olarak sürdürüyordu. İlerleyen yıllarda daha fazla ipekböceği yetiştirmeyi planlayan Kaçar ölen ipekböceklerinin kendisine tecrübe kattığını belirterek, önümüzdeki yıl daha az miktarda daha sıkı bir şekilde ipekböceği besleyeceğini söyledi. İbrahim DANIŞ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web