Büyük Torbalı

Is kazalari kader degil

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Is kazalari kader degil
218 Görüntüleme
28 Kasım 2012 - 7:49
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Is yerleri ve fabrikalara mobil saglik hizmeti veren Mersinli Özel Saglik Birimi’nin sahibi Dr. Kadir Ugurhan, is kazalarinin kader olmadigini söyledi. Ugurhan, alinmayan tedbirler ve denetimsizlikten kazalarin arttigina dikkat çekti.

YUZYILIN basinda sanayi devrimi ile baslayan makinelesme; günümüzde daha da  gelismis ve bu makineleri kullanacak insan faktörünün önemi ortaya çikmis, böylece makinelerle birlikte çalisan ve onlari yöneten insanlarin güvenligi daha da önem kazanmistir. Teknolojinin gelismesi çalisanlarin üstündeki is yükünü hafifletmis olsa da maruz kalabilecekleri tehlike ve riskleri arttirmistir. Bunun sonucu olarak da yasanan is kazalari ve meslek hastaliklari da artis göstermistir. Torbalida da siklikla yasanan is kazalarinda bir yil içerisinde 10’un üzerinde isçi, yasamini kaybetti. Son olarak geçtigimiz hafta ilçedeki bir insaatta 7. kattan düsen isçi, hayatini kaybetmisti. Istatistiklere göre meydana gelen kazalarin büyük çogunluguna neden olan etkenler için ise güvenlik önlemleri alinmiyor. Gerekli kontrol ve denetimlerin de zayif olmasindan dolayi is kazalari siklikla meydana geliyor.

KAZALAR, INSANLARI  RUHEN VE BEDENEN YARALIYOR

IS mevzuatindaki 5510 Sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu Madde 13’teki tanima göre is kazasi; asagidaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen ve sigortaliyi hemen veya sonradan bedenen ve ruhen özüre ugratan olaydir.  Sigortalinin is yerinde bulundugu sirada, isveren tarafindan yürütülmekte olan is nedeniyle sigortali kendi adina ve hesabina bagimsiz çalisiyorsa yürütmekte oldugu is nedeniyle, bir isverene bagli olarak çalisan sigortalinin, görevli olarak isyeri disinda baska bir yere gönderilmesi nedeniyle asil isini yapmaksizin geçen zamanlarda. Bu Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsamindaki emziren kadin sigortalinin, is mevzuati geregince çocuguna süt vermek için ayrilan zamanlarda, sigortalilarin, isverence saglanan bir tasitla isin yapildigi yere gidis gelisi sirasinda, meydana gelen kazalar is kazasi olarak tanimlanmakta.

IS KAZALARINDA 4 MILYARLIK ZARAR

“ULKEMIZDE yasanan is kazalari sayisi ile Avrupa’da rakip tanimiyoruz” diyerek sözlerine devam eden Dr. Kadir Ugurhan, “Birincilik bizde. Özellikle de insaat sektöründe yasanan ölümlü is kazalari hemen her gün birçok haneye ates düsmesine neden olmakta ve geriye aci, elem ve keder birakmaktadir. Büyük boyutlu is kazasi yasanan isletmelerin is verenleri ve yetkilileri de yasal yaptirimlar nedeni ile zorluklar yasamaktadirlar. Is yerlerinde meydana gelen is kazalari, çalisanlarin sakatlanmalarina hatta ölümlerine yol açtiklari gibi, büyük ölçüde is gücü ve zaman kaybina da neden olmaktadir. Bu sebeple, is kazalarinin insani boyutu yaninda ekonomik boyutu da önem tasimaktadir. En son 2010 yili verilerine göre 1444 kisi is kazalarinda hayatini kaybetmis ve yaklasik 4 milyar TL maddi zarar gerçeklesmistir. Bu kaybedilen yasamlarin yaklasik 1/3’ü insaat sektöründe olmustur. ‘Agir ve Tehlikeli Isler’ sinifinda olan insaat isleri, ‘Çok Tehlikeli’ islerden sayilmaktadir. Bu nedenle bu sektörde çalisanlarin bilinçlendirilmesi ve konulmus kurallara uymalarinin saglanmasi hayati önem tasimaktadir. Bunlarin önüne geçilmesi için denetimlerin arttirilmasi, isçilerin egitilip bilinçlendirilmesinin yani sira isverenlerin bu konuda daha siki tedbirler almasi saglanmalidir” diye konustu.

TEDBIRSIZLIK KAZALARI DOGURUYOR

TURKIYE’DEKI insaatta is kazalarina neden olan tehlikeli durum ve tehlikeli hareketler hakkinda da bilgi veren Kadir Ugurhan; islerin, yetkili ve sorumlu teknik elemanlarin denetiminde yürütülmemesinin, uygun nitelikte ve yeterli sayida nezaretçi elemanin görevlendirilmemesinin de kazalar için  önemli faktör oldugunu söyledi. Ugurhan,  “Gözetim ve denetim görevinin gerektigi gibi yapilmamasi, çalisanlarin is güvenligi konusunda egitilmemesi, gerekli uyarilarin yapilmamasi, korkuluk, tahta perde, iksa gibi koruyucu tertibatlarin hiç yapilmamasi, kisisel koruyucu araçlarin isyerinde bulundurulmamasi veya çalisanlara verilmemesi, koruyucu tertibatlarin yaptirilmasinin is verenden istenmemesi kazalarin meydana gelmesine neden olan en önemli faktörler arasindadir. Bunun gibi sayabilecegimiz birçok faktör daha var. Bu konuda hem is verenlerin hem de isçilerin daha dikkatli, daha duyarli ve titiz davranmasi kazalarin önüne geçebilir” seklinde sözlerini sonlandirdi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web