Büyük Torbalı

Istanbullu kimyager Subasi’da ORGANIK GUBRE URETIYOR

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Istanbullu kimyager Subasi’da ORGANIK GUBRE URETIYOR
377 Görüntüleme
13 Aralık 2011 - 21:55
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Organik gübre ile atiklar güvenli bir sekilde bertaraf ediliyor. Bosa gidecek ürün tarima kazandiriliyor. Türkiye’de 400 bayisi bulunan Eco-Cert sertifikali gübreler, tarim sektörüne hizmet veriyor.

TURK tarimina kalite ve verim artirici çözümler sunan Organik Grup’un, Torbali’nin Subasi semtindeki fabrikasinda, büyükbas hayvanlardan alinan gübreleri organik gübreye dönüstürüyor. 20 bin metrekare alanda 2008 yilindan bu yana faaliyet gösteren fabrikada, çiftçilerden alinan gübre zararli içeriklerden arindirilarak tarim sektörüne kazandiriliyor. Türkiye’de 400 bayisi bulunan fabrika, Pazar payinin da yüzde 45’ine sahip.
Merkezi Istanbul’da olan fabrika, 2005 yilinda Adana’da faaliyete girdi. 2007 yilinda Torbali’daki yatirim potansiyelini fark ettiklerini belirten sirket ortaklarindan Tolga Tanlak, 2008 yilinda burada 20 bin metrekare alanda 2 milyon liralik yatirimla Izmir Organik Gübre Uretim tesisinin devreye girdigini kaydetti. Küçük bir çalisma alani yaratmak için basladiklari isin uluslar arasi boyutlara ulastigini ifade eden Tanlak, “Kullanilmis bir fotokopi kâgidinin arkasina bir fabrika ne kadara mal olur diye hesaplarken 100 bin lira bütçe belirledik. Küçük bir is olacak diye basladik. Öyle büyüdük ki kendimizi 34 milyon liralik isler yaparken bulduk” dedi.

400 BAYISI VAR

ORGANIK Grup’un agirlikli olarak Hatay’dan Karadeniz’e uzanan sahil kesimlerinde satis agi bulunuyor. Organik gübre üretimi sayesinde atiklarin güvenli bir sekilde bertaraf edildigini, bosa gidecek ürünün de tarima kazandirildigini ifade eden Tanlak, Organik Grup olarak Kanada, Ispanya ve Almanya gibi ülkelerin taninmis markalarinin da distribitörlügünü yapiyor. Kendi ürünlerinin ve ithal edilen ürünlerin Türkiye genelindeki 400 bayi araciligiyla çiftçiye ulastirildigini söyleyen Tolga Tanlak, faaliyetteki her bölgesinde bir de ziraat mühendisi görevlendirdiklerini anlatti. Kimyager Tanlak, “Fabrikada senede 15 bin ton gübre isleniyor. Bunun 5 bin tonu kullanilabiliyor. Nüfus arttikça tarimsal alan azaliyor. Ancak üreticiler tarimdaki gelismeye ayak uydurmak zorunda. Bunun için de yeni gelistirilen ürünleri kullanmak gerekiyor” diye konustu. Hava kosullarinin, topragin yapisinin, sezonun ve daha birçok çiftçiyi olumsuz etkileyen unsurlarin, bitkinin de tabiatini olumsuz etkiledigini anlatan Tanlak, çiftçinin dededen kalma aliskanliklarini bir kenara birakip bilinçli tarima geçmesi gerektigini sözlerine ekledi.

VERIM DAHA FAZLA

TURKIYE topraklarinda organik madde bakimindan zayiflama yasandigini belirten genç girisimci, “Topraktaki organik madde miktarina takviye yapabilmek adina bu gübreyi kullanmak gerekiyor” dedi. “Kimyasal gübre kullanildiginda 100 kilo gübrenin 50 kilosundan faydalanabilinirken organik gübre kullanildiginda 70 kiloya kadar verim alinabiliyor. Organik gübredeki folik asit sayesinde bitki daha canli büyüyor. Topragin daha kolay tava gelmesini ve daha iyi su tutmasini sagliyor. Içerigindeki canli organizmalar, toprakta çogalarak verimi artiriyor. Organik madde miktarinin toprakta yüzde 4 olmasi gerekirken bu Türkiye’de yüzde 1 civarinda. Saglikli bir verim için kayip maddelerin yerine konulmasi gerekiyor. Bunu da kimyasal gübre saglayamiyor” diyen Tanlak, organik ve kimyasal gübre arasindaki farki ortaya koydu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web