Hijyen egitimlerinde sertifika alinmasi için son 5 gün kaldi. Esnaf Odasi’nda kurslar devam ederken, Baskan Halil Gülcü, “Belgeyi almayan kalmasin. Cezalar can yakacak” dedi.
Tüm Gida isletmeleri çalisanlarina ‘Zorunlu Hijyen Egitimi’ getirilmesinin ardindan verilen egitimler tüm hiziyla devam ediyor. Halk Egitim Merkezi, Mesleki Egitim Merkezi, TTO ve Esnaf Odasi gibi kurumlar, isverenleri ziyaret ederek kanunun zorunlulugunu anlatarak bilgilendirme yapti. Esnaf ve Sanatkarlar Odasi, üyelerin verdigi egitimlerini dün de sürdürerek üyelerinin belge almasini sagladi. TTO meclis salonunda düzenlenen egitimlerde kasaplar ve balikçilar bilgilendirildi. Kanunen 5 Temmuz’a kadar bütün gida isletmelerinin çalisanlari bu belgeyi almak zorunda. Bu egitimleri üyelerine vermek ve ‘Hijyen Belgesi’ aldirmak için mücadele verdiklerini belirten Esnaf Odasi Baskani Halil Gülcü: “Son 5 gün kaldi. Belge almak için basvuru yapmayan esnaflarimizin hemen odamiza gelip kayit yaptirmasi gerekiyor. Yoksa cezai isleme maruz kalacaklar” dedi.
CEZA KESILECEK
Esnaf Odasi önderliginde baslatilan kurslar haftalardir devam ediyor. TTO Meclis Salonu’nda devam eden egitimlerde ilk önce bayan kuaförleri egitimden geçti. Devam eden egitimlerde erkek kuaförler egitimden geçirilerek hijyen konusunda ne tip önlemlerin alinmasi gerektigini söyledi. Bunu takiben gida isletmelerine egitimler verildi. Simdiye kadar bu egitimlerde 600’ü geçkin kisi sertifika aldi. 5 Temmuz 2013 tarihinde yayinlanan 28698 Sayili “Hijyen Egitimi Yönetmeligi” geregi tüm gida isletmelerinde çalisanlar, verilecek olan 8 saatlik egitimi almak zorunda. Yasaya göre, kantin isletmecisi, dövmeci, hamam görevlisi, barmen, pastaci, makyöz, garson gibi çesitli hizmet alanlarinda çalisanlara hijyen egitiminin alinmasinin zorunlu oldugu belirtiliyor. 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapilan denetimlerde hijyen egitimi sertifikasi olmayanlara 250 TL ila 1000 TL arasinda ceza kesilecek.
MESLEGE GÖRE EGITIM
Hijyen egitimlerinin esnaf odasina kayitli tüm gida isletmelerine verilecegini belirten Baskan Halil Gülcü: “Egitimde, mikro biyolojik, mikrobun nasil bulastigi, nelere sebep oldugu, hangi hastaliklari yaptigi, virüs mantarlari ile nasil mücadele edildigi, ellerin nasil yikandigi ve is yerlerinin nasil temizlenecegi konularinda bilgiler veriliyor. Egitim sonunda egitime katilanlar sinava tabi tutulacak sinavda basarili olanlar ise sertifika veriyoruz. Hangi meslek dalinda hangi hastalik riski varsa onu anlatiyoruz. Bu belge ve egitimler çok ama çok önemli” dedi.
HANGI ISLETMELER ALMAK ZORUNDA?
Is yeri sahipleri ve isletenleri, belirlenen esaslar çerçevesinde bu egitimleri çalisanlarina kendi imkanlariyla da verebiliyor. Egitim kapsaminda, hijyen ilkelerine uyulmamasi sebebiyle, halk sagligi açisindan risk olusturdugu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarlarin ve diger enfeksiyon etkenlerinin genel özellikleri anlatilacak ve bulasma yollari üzerinde duruluyor. Hangi is kolunda nasil bulasmalar olabilecegi veya halk sagliginin nasil tehdit görecegi, hastalik belirtileri ve korunma yollari da ögretilecek konular arasinda bulunuyor. Egitimler, çesitli hizmet alanlarinda çalisanlara verilecek. Bu alanlar arasinda güzellik ve saç bakimi hizmetleri, pazarlama ve perakende, yiyecek ve içecek hizmetleri, toplum sagligini koruyucu hizmetler, gida teknolojisi yer aliyor. Bakanlikça hazirlan programla cilt bakimi, dövme, vücut bakimi, makyaj yapanlar ile kuaförlere, sauna, hamam görevlilerine, kantin isletenlere, meyve ve sebze satis elemanligi yapanlara, bakkallara, asçilara, barmenlere, otel yöneticilerine, garsonlara, pastacilara, çay üretimi, gida kontrol, süt isletme, zeytin isletme elemanlarina, et ürünleri isletmecilerine hijyen egitimi veriliyor. Haber: Vedat GÖKÇAY