Büyük Torbalı

Keske Türk vatandasligina kabul edilsek

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Keske Türk vatandasligina kabul edilsek
182 Görüntüleme
24 Nisan 2013 - 9:03
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Savastan kaçarak Torbali’ya gelen Suriyeli aileler, Atatürk Mahallesi’nde yasam mücadelesi veriyor. Ailelerin tek istekleri ülkelerindeki savasin bir an önce son bulmasi. Türkiye asigi olan Suriyeliler, “Keske Türk vatandasi olabilsek” dediler.

SURIYE’DE süren çatismalardan kaçarak Türkiye’nin çesitli il ve ilçelerine yerlesmek durumunda kalan Suriyeli vatandaslar, Torbali’da da hayatta kalma mücadelesi veriyor. Ulkenin çesitli bölgelerine yerlestirilen Suriyeli vatandaslarin yasam ve çalisma kosullari giderek zorlasiyor. Suriyelilerin Izmir’de yerlestikleri yerlerden bir tanesi de Torbali. Ilçeye yerlesen Suriyeliler, burada çesitli islerde çok kötü kosullarda çalisiyor. Burada yasamlarini sürdürebilmek için insaatlarda, tekstil fabrikalarinda ve tarlalarda çesitli islerde çalisan Suriyeliler, bir an önce savasin sona ermesini istiyor. Atatürk Mahallesi’nde 15’in üzerinde mülteci aile bulunuyor. Yasamlarini idame ettirebilmek adina mücadele veren Suriyeli vatandaslarin yasamsal sartlari ise oldukça kötü. Gazetemize konusan ve birkaç aydir ilçede barinan Suriyeli 10 nüfuslu Hamo Ailesi, yasadiklari sikintilari anlattilar.

KÖTU SARTLARDA YASAM MUCADELESI
ULKELERINDEKI iç karisiklik aylardir devam ederken, çatisma bölgelerinden kaçarak Torbali’ya gelen Suriyeli aileler, oldukça zor sartlarda yasam mücadelesi veriyor. Atatürk Mahallesi’nde yaklasik 15 Suriyeli aile bulunuyor. Bölgede bulunan müteahhitler ve toprak sahipleri tarafindan ‘misafir’ edilen bu aileler, aslinda ucuz is gücü ihtiyacini karsilamak için biçilmis kaftan olarak görülüyor. Tarlalarda ve insaatlarda çalisan aileler, kiraladiklari bodrum katlarinda veya gecekondularda yasiyor. Bazi aileler burada pencereleri naylon veya karton ile kapli, yikik dökük gecekondu evlerinde kaliyor. Erkekler, insaatlarda düsük ücrete ve hiçbir güvence olmadan amelelik yaparken, kadinlar da tarlalarda çok kötü kosullarda çalisiyor. Yaslari 8 ile 13 arasinda degisen çocuklar ise mahalle aralarindaki fason tekstil isletmelerinde temizlik isçisi olarak çalistiriliyor.

ElI KUREK TUTAN HERKES ÇALISMAK ZORUNDA
SURIYE’NIN Kobani kentinden gelen 10 nüfuslu Ahmet Hamo ve ailesi, kiraladiklari bir apartmanin bodrum katinda yasam mücadelesi veriyor. Aylik 225 lira kira ödeyen bu aile, ayni zamanda saglik giderlerini ise ücretli olarak karsiliyor. Ailenin en büyügü 20, en küçügü ise 2 yasinda 8 çocugu bulunuyor. Iç savas çikmadan önce memleketinde insaatçilik yapan evin reisi Ahmet Hamo, yine Torbali’da insaatlarda çalisarak ailesine bakmaya çalisiyor. Suriyeli bu ailede deyim yerindeyse eli kürek tutan herkes çalisiyor. Esyalarini dahi mahalledeki komsularinin getirdigi bu aileler, yoksulluk içinde kivraniyor. Devletten herhangi bir yardim göremeyen Suriyeliler, kendilerine yardim edilmesini istiyor. Göç yasayan ailelerin bir diger önemli sorunu ise evdeki çocuklarin egitimlerini devam ettirememeleri.

ULKEMIZE GERI DÖNMEK ISTIYORUZ
SAVAS olmadan önce ülkelerinde çok rahat bir yasamlari oldugunu söyleyen Ahmet Hamo, “Ulkemiz savas olmadan önce güzeldi ve her seye ragmen yasiyorduk. Kendi evimiz vardi. Evlatlarimin öldürülmesinden korktugum için geldik. Bizlere 2 ay süreligine pasaport vizesi veriyorlar. Su anda gidersek sonumuz ne olur bilemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nden istegimiz, bizlerin vizelerini uzatmasi. Ayrica çalisarak aldigimiz paralar yetmiyor, çogu zaman komsularimiz gida yardimi yapiyor. Devletten de bu konuda yardim talep ediyoruz” dedi. Ulkelerindeki savasin bir an önce son bulmasini istedigini de belirten Hamo, “Bizler ülkemizi çok seviyoruz. Insallah bu yasananlar bir an önce son bulur ve topraklarimiza geri döneriz. Vatanimizi çok özledik” dedi.

“TORBALI HALKI ÇOK YARDIMSEVER”
ANA dilleri olan Kürtçe diliyle iletisim kuran ailenin bazi fertleri, Türkçe’yi az çok ögrenmis durumda. Ailenin ortanca oglu 18 yasindaki Muhammet Hamo, Torbali halkinin çok sicakkanli oldugunu, insanlarin kendilerine iyi davrandiklarini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin izin vermesi halinde burada bir ömür kalabilecegini de belirten Hamo, “Ben daha önce de Türkiye’ye çalismaya gelmistim. Türk insanlarini çok seviyorum, çok iyiler ve yardim severler. Zaten biz Suriyeliler ile Türkler kardes ülkeyiz. Ayrimiz gayrimiz yoktur. Bizlere izin verilmesi halinde burada bir ömür kalabilirim. Torbali’daki insanlar çok yardim severler. Allah kimsenin ülkesindeki huzurunu bozmasin. Bizler bozulan huzurumuz yüzünden böyle göçebe bir yasam sürüyoruz” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web