Büyük Torbalı

Kilo vermek çok zor degil

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kilo vermek çok zor degil
266 Görüntüleme
21 Kasım 2011 - 21:51
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

“Az yiyorum ama kilo veremiyorum” diyerek biraktigimiz diyetleri uygulamak aslinda hiç de zor degil. Kararli olun.

BAZI kadinlar için pazartesi kelimesiyle es anlamli olan diyet, aslinda kisinin sagligini koruyabilmesi için gerekli olan beslenme düzenidir. Günümüzde pek çok kisi hem saglikli hem de güzel bir vücuda sahip olabilmek için çesitli diyetler deniyor. Sagliksiz ve bilinçsizce yapilan diyetler metabolizmanin da bozulmasina neden oluyor. Saglikli yasamdan ziyade kilo vermeye yönelik yapilan diyetler, kisa zamanda sonuç vermediginde “Bu diyet ise yaramadi, hizli kilo veremiyorum”, “Az yiyorum ama metabolizmam çalismiyor” gibi bahanelerle vazgeçiyoruz. Özel Torbali Tip Merkezi doktorlarindan Beslenme ve Diyet Uzmani Suzan Gerdan diyet ve saglikli yasam ile ilgili sorularimiz yanitladi.

Neden kilo aliyoruz?
Yemek yeme düzenimizi degistirdigimiz ve az hareket ettigimiz zaman kilo almaya basliyoruz. Belde olusmaya baslayan yag tabakasi kadinda 88, erkekte ise 102 santimetreyi geçerse, biz bu kisileri obez olarak degerlendiriyoruz.

Günde kaç kalori almak gerekiyor?
Ayda yarim kilo vermek için günde 100 kalori eksik almak yeterli. Aktivite durumunuza göre, buna 400700 kalori daha ekleyeceksiniz. Mesela 65 kiloda aktif bir kadinin günlük almasi gerekli kalori miktari 2000 civarindadir.  Bu kisi, haftada bir kilo vermek istediginde, günlük kalori miktarindan 800900 kalori daha az beslenecektir.

SANILDIGI KADAR ZOR DEGIL

Zayiflamak zor mudur?
Aslinda fazla kilolari atmak ve zayiflamak, sanildigi kadar zor ve karmasik degil. Çok su içmek, sekerden ve asiri tuzdan uzak durmak, sürekli hareket etmek, aksam yemeklerini en geç saat 19.00 gibi yemek ve kizartmalardan kaçinmak en basit yöntemler arasinda yer aliyor. Bir de en önemlisi kilo vermek isteyenlerin kararli olmalari, morallerini yüksek tutmalari gerekiyor.

Kilolu birinin psikolojik durumundan bahsedebilir miyiz?
Soysal ortamda özgüveni zayiftir. Sikinti içindedir. Anksiyetesi bozuktur. Depresyon geçirir. Fiziksel aktivitesi zayiftir ve genelde bu durumlarindan dolayi is bulmalari bile zordur.

Kilo vermenin faydalarini da siralayalim.
Kalp krizi riskini azaltir. Kan basincini düsürür ve insülini dengeler ve seker hastaligi ola riskini azaltir Karacigerdeki yag oranini azaltir. Uyku esnasinda solunumun durmasini önler. Kandaki yag oranini düzenler.

HEDEF BELIRLEYIN

Diyete nasil baslanmali?
Diyete baslamanin en kolay yöntemlerinden biri hedef belirlemektir. Hedefleriniz arasina su noktalari yerlestirmek, isinizi daha da kolaylastiracaktir.

Su tüketin: Sadece su içmek kilo vermenize yardim etmeyecektir. Yüksek kalorili, bol sekerli meyve sulari ve kola yerine su içmek metabolizmaninizi hizlandirip kilo vermenize yardimci olur.  Su, saglikli zayiflamayi, bosaltim sisteminizin düzenli çalismasini, sislik ve ödemin vücuttan atilmasini saglar. Cildi nemlendirir.

Ögün sayisini artirin: Ana ögünden 22,5 saat sonra yediginiz ara ögünler hem metabolizmayi hizlandirir hem de kan sekerinin düzenlenmesini saglar. Ana ögünde mutlaka salata,az yagli yogurt, yagsiz ayran, kefir gibi ürünleri; ara ögünde ise meyve tüketin. Aksam saat 19.00’dan sonra yemek yememeye özen gösterin.

Egzersize hayatinizda yer açin: Düzenli egzersiz yapmayi çok seven bir toplum oldugumuz söylenemez. Uzunca süre hareket etmeyen ve az enerji harcayan vücut, biraz fazla yemek yendigi zaman besinleri yag olarak depolamaya yatkindir. Kas kaybini önlemek için haftada 3 kez 4530 dakikadan daha az olmayacak sekilde spor yapilmasi önerilir. Yürüyüs deçok aç ve çok tok olmamak sartiyla günün her saati en az 45 dakika orta tempoda yapilmalidir.

SABIRLI OLUN BASARABILIRSINIZ

Diyetin basarili olmasi için neler yapilmali
Birey tedaviyi kesinlikle istiyor olmali.
Diyet, bireye özgü düzenlenmeli.
Bireye uzun sürede yeterli ve dengeli beslenme aliskanligi kazandirilmali.
Doktor ve diyet uzmani ile sürekli iletisimde olmali.
Diyet uzmaninin verdigi diyet, egzersiz tedavisi aynen uygulanmali.
Bilinçli ve sabirli olmali.
Zayiflama süresi dogru saptanmali.
Sik araliklarla beslenmelidir.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web