Büyük Torbalı

Kitapçilara online darbe

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kitapçilara online darbe
1.286 Görüntüleme
30 Temmuz 2010 - 21:24
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 Internetten online kitap satisi yapilmasinin küçük esnafi olumsuz etkiledigini söyleyen kitapçilarin birçogu meslek degistirmek zorunda kaliyor.

KORSAN yayinlar, ekonomik kriz, okuma aliskanliginin hizla azalmasi ve ücretsiz ders kitabi dagitimi gibi nedenler yüzünden birçok kitapçi kapanmak zorunda kaldi. Günümüzde teknolojinin hizla ilerlemesi her evde bir internet televizyon olmasi insanlarin kitaba olan ilgisini azaltmisti. Son dönemlerde dijital ortamlarda internet üzerinden kitap satilmaya baslanilmasinin ardindan kütüphaneler ve kitapçilar unutulmaya yüz tuttu. Internetten online kitap satisi yapilmasinin küçük esnafi olumsuz etkiledigini söyleyen kitapçilarin birçogu meslek degistirmek zorunda kaliyor.

SEVDIGIM MESLEKTEN SOGUDUM

TORBALI’DA faaliyet gösteren kitapçilar ilçede yasayan insanla-rin okuma aliskanliklarinin olma-masi ve son dönemlerde internet üzerinden satislar yapmasinin sektöre darbe vurmasindan yakiniyor. Cadi Kazani Kitap Evi olarak kitap severlerin adresi olan isletme simdilerde Cadi Kazani Hediyelik Esya adiyla hizmet veriyor. Toplumun çogunda oku-ma aliskanliginin olmadigini dile getiren isetme sahibi Atilla Tü-kenmezer: “Biz 18 yasinda felsefe kitaplari hukuk kitaplari okuyup tartisirdik. Simdiki genç-lerde okuma kültürü, okumayan sorgulamayan gençlik yetisiyor. Son dönemlerde internet üzerinden satilan kitaplarda bu meslegi öldürme noktasina getirdi. Çok severek yaptigim bu meslekten ben artik sogudum. Kitap üzerinde hassasiyetle durulmasi gereki-yor. Iletisim organlari degisti simdi bilgisayar, internet var ama okumak baska sey. Insanlarin okudugunu da sanmiyorum. Kitap aliyorlar ama bakiliyor sadece. Son yillarda edebiyatimiz da Orhan Kemal, Kemal Tahir, Sait Faikler yetismiyor. Sair olarak da gelmiyor. Bu yüzden elimde ka-lan kitaplari satip bu meslegi te-melli birakiyorum. Sadece hedi-yelik esya, dövme tarzi isler ya-pacagim” dedi.

INTERNET BU MESLEGI BITIRDI

ILÇEDEKI uzun yillardir hizmet veren bir diger kitapçi ise Egem Kitap Kirtasiye. Türkiye’de oldugu gibi Torbali’da da insanlarin okuma merakinin olmamasi ve internet üzerindeki satislarin olmasindan satislarinda büyük oranda düsüs oldugunu dile getiren Egem Kitap Kirtasiye sahibi Yildirim Gülsever: “Kitap okuma oranimizin düsük oldugu gerçegini kabul etmek zorundayiz. Kitaba para ayirmak da bü-yük sorun. Bütçeler kit, gelirler az, milli gelir düsük. Satislarimiz oldukça düstü. Insanlarin ve özellikle gençlerin arastirmaci,kendini gelistirme özelligi kalmadi. Tek-nolojinin ilerlemesi tembellige hazir tüketime yönlendirdi. Bun-dan 10 yil öncesine kadar insanlar kitapçilari kütüphaneleri zorlardi. Sürekli yeni çikan kitaplari sorup okuduklarini baskalari ile paylas-irlardi. Artik bu melsek ölüyor. Egitimde çocuklara arastirmaci özellikten ziyade ezbercilige yönlendiriyorlar” diyerek sözlerini noktaladi.

OKUMAKTAN ÇOK SEYREDIYORUZ

ILÇENIN önde gelen bir baska kitap evi olan Tuna Kitap Kirtasiye internet üzerindeki satislardan ve insanlarin okuma merakinin olmamasindan nasibini almis durumda. Okuma merakinin azda olsa 30 yasin üzerindeki insanlarda oldugunu dile getiren Tuna Kitap Kirtasiye’nin sahibi Osman Kurt: “Gençlik kitap okumayi eziyet olarak görüyor. Az da olsa 30 yasin üzerindeki insanlarda okuma meraki var. Teknoloji faydali birsey. Internet önemli yer arz ediyor ama sürekli interneti kullanmak insanlari monotonlastirmis. Su son günlerde referandumla ilgili oldugundan 12 Eylül’ü anlatan kitaplar olsa satili-yor. Ama isin aslinda bu melsek artik bitiyor. Türk insaninda okumaktan çok seyir aliskanligi var” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web