Büyük Torbalı

Kölelerin kurdugu köy toprak istiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kölelerin kurdugu köy toprak istiyor
192 Görüntüleme
02 Ağustos 2012 - 7:50
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Sultan Abdülhamit’in çiftliklerine köle olarak getirilen Göllücelilerin torunlarinin bölgede bir parça topragi yok.Yaklasik olarak 2 bin dönüm araziye sahip olan mahalle halkinin sadece 200 dönüm arazisi bulunuyor

BELDE belediyelerinin kapatilmasinin ardindan mahalle konumuna düsen Göllüce Mahallesi’nde yasayan halkin büyük çogunlu amelelik yaparak geçimini sagliyor. Merkeze oldukça uzak olan mahallenin tarihi ise Osmanli dönemlerine dayaniyor. Bir zamanlar Sultan Abdülhamit’in çiftliklerine köle olarak getirilen bölge halkinin simdiki torunlarinin ise bir parça bile topragi bulunmuyor. Yaklasik olarak 2 bin dönüm araziye sahip olan mahalle halkinin sadece 200 dönümlük arazisi bulunuyor. 800 nüfusu 250 hanesi bulunan mahallede toplamda 40’a yakin ailenin irili ufakli tarim arazisi bulunuyor. Varlik içerisinde yokluk çeken bölgenin tarim arazilerinin büyük çogunlugu çiftlik agalarina ait.

DENIZ GEZMIS KÖYE GELIP HALKI BILINÇLENDIRDI

GÖLLUCE Mahallesi’nde oturan halk, deyim yerindeyse varlik içerisinde yokluk çekiyor. 300 yil öncesinden bölgeye köle olarak yerlestirilen halkin simdiki torunlari, atalarinin biraktigi irgatlik mirasini hâlâ sirtinda tasiyor. Köyün etrafinda bulunan meralarin büyük çogunlugu, iddiaya göre büyük firmalar tarafindan devletten 49 yilligina kiralanmis. Tarim arazilerinin büyük çogunlugu ise toprak agalarina ait. 250 hanesi bulunan mahallede evlerin büyük kismi tapusuz, 40’a yakin ailenin disinda kimsenin topragi bulunmuyor. Günes dogmadan yollara düsen mahalle halki, tarlalarda sigortasiz bir sekilde amelelik yaparak geçimini sagliyor. Evlenme çagi gelen gençlerin büyük kismi düzenli isleri olmadiklari için yuva kuramiyor. “1960 yillarda Sol hareketin ögrenci lideri Deniz Gezmis ve arkadaslarinin baslatmis oldugu mücadele sonucunda zamanin iktidari, toprak sahiplerinin topraklarinin bir kismini köy halkina dagitmasina izin verdi” diyen köy sakinlerinden Haydar Teker, “Deniz Gezmis ve arkadaslari bizim köyümüze geldiginde ben 13 yasindaydim. Burada köy halkini bilinçlendirdiler ve arazisi olmayanlara dönemin iktidari, baskilar neticesinde bir kismimiza toprak verdi. Suanda yine büyük çogunlugumuzun ekip biçecegi topragi yok. Irgatlik yaparak günümüz geçiyor”

EKONOMIK BAGIMSIZLIK ISTIYORUZ

MAHALLE toplamda 2 bin dönüm araziye sahip olmasina ragmen, bundan sadece 200 dekari köy halkina ait. Irgatlik disinda geliri olmayan mahalle halki, kis aylarinda ise topladiklari salyangozlari satarak cep harçliklarini çikartiyor. Mahalleyi çevreleyen daglarin kendilerine verilmesi durumunda zeytincilik yapabileceklerini söyleyen Hasan Kinaci isimli vatandas ise, “Arazileri köylümüze açsalar, en azindan zeytincilik veya farkli meyve agaçlari dikerek geçimimizi saglariz. Köy halkinin ne arazisi var, ne bagi bahçesi. Tek geçimimiz irgatlik. Devletten buralari talep ediyoruz. Çoluk çocugumuza iyi bir gelecek birakmak için bizlere haklar taninmasi gerekir” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web