Büyük Torbalı

Korunmak için insa edilen surda heykeller ve kitabeler kullanildi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Korunmak için insa edilen surda heykeller ve kitabeler kullanildi
229 Görüntüleme
23 Kasım 2012 - 8:02
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Metropolis kazilarinda kadin heykelinin bulundugu surlardan, bugüne kadar üç erkek heykeli daha çikartildigi açiklandi. Romalilarin kendilerini korumak için insa ettikleri surlarda heykelleri kullandiklari ögrenildi.

20 yili askin bir süredir kazilarin devam ettigi Metropolis Antik Kenti’nde, birbirinden ilginç eserler gün yüzüne çikartilmaya devam ediyor. Milattan sonra 12nci yüzyilda son günlerini yasayan Dogu Roma Imparatorlugunda insa edilen iki sur duvari, bugünün en kiymetli eserlerini barindiriyor. Metropolis Kazi Baskani Trakya Universitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Uyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, Dogu Romalilarin savunma içgüdüsüyle aceleyle yaptiklari sur duvarlarindan, son bulunan mantolu kadin heykeli disinda, bugüne kadar 3 erkek heykelinin yani sira yazitlar, mimari yapi parçalari basta olmak üzere yüzlerce antik eser daha bulundugunu söyledi.

HEYKELLER VE MERMER BLOKLAR SUR OLDU

YENIKÖY yakinlarinda bulunan Metropolis Antik Kenti’nde kazilar 1990 yilindan bu yana sürüyor. Kazilarda bugüne kadar çok sayida antik eser gün isigina çikariliyor. Son günlerde ortaya çikan ve kentte bugüne kadar bulunan yazitlardan kente yarari dokunmus bir kadinin heykeli oldugu anlasilan heykel, büyük heyecan yaratti. Heykelin gömülü olarak bulundugu sur duvarlarinin ilginç hikayesi ise duyanlari hayretlere düsürdü. Kazi baskani, milattan sonra 12’nci yüzyilda son günlerini yasayan Dogu Romalilarin kendilerini korumak için hazir bulduklari tüm malzemelerle sur duvari insa ettigini söyledi. Aybek: “Bizim bu yil gün isigina çikarttigimiz bassiz mantolu kadin heykeli, Geç Hellenistik Çag denilen milattan önce 1’inci yüzyila tarihleniyor. Ancak sur duvarlari milattan sonra 12’nci yüzyilda insa edilmis. O dönem zayiflayan Dogu Romalilar, kendilerini saldirilardan koruyabilmek amaciyla Metropolis’in antik sur duvarlari ile stoasinin bulundugu alana biri 104 metre, digeri 107 metre uzunlugunda, yüksekligi ortalama 3.5 metre olan iki sur duvari örmüsler. Metropolis’in meclis binasinin ortasindan geçen bu duvar için de malzeme üretmek yerine çevrede hazir bulduklari malzemeleri kullanmislar. Bu malzemeler arasinda meclis binasinin oturaklari, çesitli mimari yapilarin parçalari, mermer bloklar gibi yüzlerce parça bulunuyor.”

HEYKEL IÇIN DUVARIN BIR KISMI YIKILDI

DoÇ. Dr. Aybek, sur duvarina diklemesine yerlestirilmis kadin heykelinin çikartilmadan önce iki taraftan da görülebildigini anlatti. Doç. Dr. Aybek, “Surun iki tarafindan da görülebilen heykel, bir taraftan mermer bir tas parçasini, diger taraftan ise bir heykelin boyun kismini andirmakta ve birbirinden ayri iki parçaymis izlenimini uyandirmaktaydi. Heykeli çikartmak için Izmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu’ndan izin aldiktan sonra duvarin o bölümünü yiktik, 2 metre boyunda yaklasik 2 ton agirliginda heykeli hazirladigimiz rayli bir düzenek yardimiyla yerinden çikarttik ve duvari aslina uygun sekilde yeniden ördük. Heykeli de temizledikten sonra Izmir Arkeoloji Müzesi’ne gönderdik.” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web