Büyük Torbalı

Köydeki oglunu evlendirebilmek için, sehirdeki yatirim amaçli çiftçilik yapiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Köydeki oglunu evlendirebilmek için, sehirdeki yatirim amaçli çiftçilik yapiyor
194 Görüntüleme
14 Aralık 2011 - 21:53
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

15 bine yakin çiftçinin yasadigi Torbali’da köylü çiftçiler geleneksel yöntemlerle, ilçe merkezindekiler ise teknoloji ile tarim yapiyor. Peki çiftçiler kazandiklarini ne yapiyor? En çok kim para kazaniyor? Yas ortalamasi ne? Saglik problemleri neler?

GEÇIM kaynaklarindan basinda gelen “tarim” gelen Torbali’da yaklasik 15 bin çiftçi bulunuyor. Her ne kadar son dönemlerde tarimin sanayiye yenik düstügü tespitleri yapilsa da ilçede çiftçilik her zaman revaçta. Torbali çiftçisinin profilini mercek altina aldigimizda Türkiye geneli ile çok da farkli bir durum ortaya çikmiyor.  Küçük çiftçiler genelde geleneksel yöntemlerle tarim yapip kazandiklari ile “Oglunu evlendirme, Torbali merkezinden ev alma” gibi küçük yatirimlar yaparken, büyük çiftçiler, kazandiklari ile yeni sezona hazirlik, arazileri arttirma gibi yöntemleri tercih ediyor. Çiftçilerin ürün tercihi ova ve dag köylerinden degisiyor.

KÖYLU OGLUNU EVLENDIRIYOR, SEHIRLI ISINE YATIRIM YAPIYOR

TORBALI’NIN dag köylerinde genellikle çiftçiler zeytin yetistiriciligi yapiyor. Özellikle zeytin üretimini yapan çiftçilerin kazançlari sezonluk oldugu için maddiyata dayali tüm islerini de zeytin hasadinin sonuna kadar ayarliyor. Dügünler, tadilatlar genellikle hasadin sonunda yapiliyor. Kimisi kazanci ile oglunu evlendirirken, kimisi de emektar traktörünü degistiriyor. Büyük çiftçiler ise kazançlari ile yogunlukla yeni sezona hazirlik yapiyor. Gayri mülk alanlar da oldugu gibi çiftçilerin büyük kismi yeni araziler, yeni ekipmanlar alarak kendi isine yatirim yapmayi tercih ediyor.

ÇIFTÇI HASTALIGI: ROMATIZMA VE FITIK

TOPRAK ile ugrasmak genelde saglikli bir ugras gibi görünse de yas ilerledikçe bu agir ugrasin etkileri bir bir ortaya çikmaya basliyor. Tarimin baskentlerinden olan Torbali ovasinda çekilen cefanin etkilerini Torbali Devlet Hastanesi koridorlarinda görmek mümkün. Çiftçiler genellikle eklem rahatsizliklari çekiyor. Uzun yillar nemli sartlarda söküm ve dikim islemi yapmak zorunda kalan tarim isçileri ileride romatizma basta olmak üzere ciddi rahatsizliklarla karsi karsiya kaliyor. Bu tip hastaliklari yasayanlarsa genelde kadin çiftçiler

ÇIFTÇI DEGIL, KABZIMAL KAZANIYOR

TORBALILI çiftçiler ürünlerini yogunlukla 2 yöntemle pazarliyor. Kimisi dogrudan fabrikalarla sözlesme yaparken, kalan kismi ise kabzimal veya tohurcu olarak nitelendirilen komisyoncular araciligi ile satis yapiyor. Dogrudan sözlesme yapanlar digerlerine göre daha karli. Çiftçinin ürününü düsük fiyata alan komisyoncular büyük tüccarlara veya isletmelere istedikleri fiyata satabiliyor.
YAS ORTALAMASI MERKEZ ILE KÖYLERDE FARKLI
ILÇE çiftçinin yas ortalamasi merkez ile dag köylerine göre farklilik arz ediyor. Dag köylerinde çiftçilik ile ugrasanlarin yas ortalamasi 5055. Genellikle ileri yastakilerin çiftçilik ile ugrasmasinin sebebi ise tarimdan çok para kazanilmamasi nedeniyle gençlerin köyde durmamasi. Torbali merkezde ise çiftçilerin yas ortalamasi 4045. Ovada çiftçilik yapanlar genellikle büyük çapta isler yapiyor. Yilda birkaç mahsul birden eken merkez çiftçileri, bu isten kimi zaman ciddi paralar kazanabiliyor.

USLU: ÇIFTÇIMIZ ÇOK ÇALISKAN

KENDISI de bir çiftçi olan torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, “Torbali çiftçisi çok çaliskan. Teknolojiyi de takip ediyor. Canla basla ekmegini kazanmak için çabalar. Tek ürün ekenler pek kar edemez. Ama birçok ürün ekenler en azindan birinden kâr edebiliyor. Su dönem mesela pamuk üreticisi mutsuz. Neden? Çünkü Allah verim verdi ama Tayyip Baba para vermedi. Bize kayitli 13 bin çiftçi var ama küçük çiftçilerle bu rakam 15 bini buluyordur. Çiftçilik ve tarim Torbali’mizla özdeslemis güzelliklerdendir” dedi.

CENGIZ: TURKIYE ÇIFTÇISI  ILE AYNI PROFILDE

UZUN yillardir ilçe çiftçisinin içinde olan Eski Ilçe Tarim Müdürü Muhittin Cengiz, “Torbali çiftçisi Türkiye çiftçisi ile ayni paralelde bir profile sahip. Dag köyleri ile ovada çiftçilik yapanlarin tercihleri ve çiftçilik sekilleri farkli. Yaslar bile farklilik gösteriyor. Genelde çiftçilerimiz halinden pek memnun degil. Bu da 20 yildir hükümetlerin büyük isletmeleri desteklerken küçük çiftçiyi unutmasindan kaynaklaniyor” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web