Büyük Torbalı

Kurdu bastan çikarip pamugu kurtaracak

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kurdu bastan çikarip pamugu kurtaracak
365 Görüntüleme
17 Temmuz 2011 - 21:14
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’daki pamuk tarlalarinda yesil kurda karsi ilginç bir yöntem gelistirildi. Kurulan tuzaklar ile zararli bastan çikartiliyor. Cezbedici koku nedeniyle cinsel dürtüleri harekete geçen yesil kurt tuzaklara yönelince yakalaniyor.

ULUSLARARASI piyasalarda fiyati rekor seviyede artan, yeniden eski parlak günlerine dönen pamuk üretimini yesil kurt hastaligi vurdu. Torbali’da geçtigimiz yila göre üretimi yüzde 100 artan pamukta, bas gösteren bu hastalik için ovada adeta alarm verildi. Pamuk taraklarinda beslenen ve üretimi sifira kadar indiren bu zararli ile mücadele basladi. Ilçe Tarim Müdürlügü yetkilileri, ilaçlama disinda yesil kurt ile dogal olarak bas ediyor. Arazilerde kurulan tuzaklar ile zararli bastan çikartiliyor. Cezbedici koku nedeniyle cinsel dürtüleri harekete geçen yesil kurt tuzaklara yönelince yakalaniyor. Bu sayede zararlinin daha fazla üremesinin ve ürüne zarar vermesinin önüne geçiliyor. Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar: “Bir salgin gibi yayilan yesil kurt çok büyük zararlara yol açiyor. Verim kayiplari büyük oranlarda olabiliyor. Bu nedenle dogal bir mücadele baslattik. Çiftçileri sik sik bilgilendiriyoruz. Ilaçlama için bizden haber beklesinler. Yanlis ilaçlama, yesil kurdun dogal düsmanini da yok eder” dedi.

Yesil kurta cinsellik darbesi
ULUSLARARASI piyasalarda fiyati rekor seviyede artan, yeniden eski parlak günlerine dönen pamuk üretimini yesil kurt hastaligi vurdu. Geçtigimiz yila göre üretimi yüzde 100 artan pamukta, bas gösteren bu hastalik için ovada adeta alarm verildi. Pamuk taraklarinda beslenen ve üretimi sifira kadar indiren bu zararli ile mücadele basladi. Ilçe Tarim Müdürlügü yetkilileri, ilaçlama disinda yesil kurt ile dogal olarak bas ediyor. Arazilerde kurulan tuzaklar ile zararli bastan çikartiliyor. Cezbedici koku nedeniyle cinsel dürtüleri harekete geçen yesil tuzaklara yönelince yakalaniyor. Bu sayede zararlinin daha fazla üremesinin ve ürüne zarar vermesinin önüne geçiliyor.

YETKILILER OVAYI KARIS KARIS GEZIYOR

BIR zamanlar adi pamuk üretimi ile anilan Torbali’da, beyaz altin yeniden yükselise geçti. 2010 yilinda 281 üretici tarafindan 10 bin 463 dekar alana ekilirken, 7 bin 497 ton ürün elde edildi. Fiyatlardaki memnuniyet, pamuga yönelisi baslatti. Bu ivme sonucunda, pamuk üreticisi 564’e ekim alani ise 22 bin 973 dekarlik alana yükseldi. Hasat sonunda ise 14 bin 780 ton pamuk elde edilmesi bekleniyor. Ovada, pamugun bas düsmani olarak bilinen yesil kurt zararlisi görülmeye baslandi. Yasanan bu olumlu gelismeler, beklenmedik bir anda tüm ovada çikan bu hastalik nedeniyle yerini derin düsüncelere birakti. Ilçe Tarim Müdürlügü, Il Tarim Müdürlügü ile birlikte ovaya adeta üs kurdu. Taris Ziraat Mühendisleri ise pamuk tarlalarini karis karis gezerek üreticiyi bu hastalik hakkinda uyariyor.

PAMUK BU KURTLARA YEM OLMAYACAK KADAR DEGERLI

PAMUK taraklariyla beslenen bu zararli, pamugun tamamen yok olmasina neden oluyor. Görüldügü tarlalarda yüzde 100’e varan hasarlara yol açabiliyor. Ilçe Tarim Müdürlügü Ziraat Mühendisleri, pamuk tarlalarina kurduklari tuzaklar ile bu zararlilari bastan çikariyor. Tuzaklardaki kokular nedeniyle cinsel istekleri uyanan yesil kurtlar, tuzaga yönelince yakalaniyor. Beyaz altin pamugun kurtlara yem olmayacak kadar degerli oldugunu vurgulayan Ilçe Tarim Müdür Kenan Uyar: “Bir salgin gibi yayilan yesil kurt çok büyük zararlara yol açiyor. Verim kayiplari büyük oranlarda olabiliyor. Bu nedenle dogal bir mücadele baslattik. Çiftçileri sik sik bilgilendiriyoruz. Ilaçlama için bizden haber beklesinler. Yanlis ilaçlama, yesil kurdun dogal düsmanini da yok eder” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web