Büyük Torbalı

LPG’li araçlarda yapilan montaj Urün kalitesinden daha önemli

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
LPG’li araçlarda yapilan montaj Urün kalitesinden daha önemli
248 Görüntüleme
19 Mayıs 2012 - 7:41
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ulkemizde 12 yildan bu yana kullanilan LPG’li araçlarin sagladigi tasarruf tartisilmaz. Ancak montajin yetkili kisiler tarafinda yapilmasi ve düzenli kontrolünün saglanmasi sart.

BENZIN ve akaryakit fiyatlari son yillarda aldi basini gitti. Bu nedenle sürücüler, araçlarinda LPG kullanimina yöneldi. Güvenlik açisindan LPG’li aracin digerlerinden farki yok ancak kontrollerin düzenli ve tam olarak yetkili kisiler tarafindan yapilmasi gerekiyor. Peki, aracina LPG taktirmak isteyenler neler yapmali, hangi hususlara dikkat etmeli? Nerede taktirmali? Bir dönüsüm sistemi ne kadara mal oluyor? Bakimi nasil yapilmali? LPG siteminin güvenli kullanimi için nelere dikkat edilmeli? Atatürk Sanayi Sitesi’nde ünlü Italyan markasi Lovato’nun bayiligini yürüten Torbali LPG’nin sahibi Ferhat Yegin, dönüsüm sistemleri üzerine merak edilenleri anlatti.

MONTAJI EGITIMLI PERSONEL YAPMALI

LPG’li araçlarin sayisi her geçen gün artiyor. Motorlu araçlarda yakit olarak tasarruf saglamasi ve çevre kirliligi yaratmamasi, LPG’nin dünyanin birçok ülkesinde benzin yerine tercih edilmesine neden oluyor. LPG sisteminin egitimli personel tarafindan montajinin yapilmasi halinde benzinden daha güvenilir oldugunu ifade eden Ferhat Yegin, böylece parçalarin güvenli yerlere monte edildigini, yakit borularinin egzoz borularinin uzagindan geçirildigini ve montajin ardindan çalisma ayar degerleri kurularak kaçak testi yapildigini söyledi. Yegin, “LPG sistemi kurulmadan önce makine mühendisleri tarafinda çizim yapilmasi sart. Proje dâhilinde sistem yetkili is yerlerinde ve bu konuda egitimli personel tarafindan monte edilmeli. Sektör gelistikçe merdiven alti yerler de çogaldi. Araç sahipleri firmalarin belgeli olmasina özen göstermeli. Ardindan dönüsümü yapilan araçlar ruhsata islenmeli. Araçlarin LPG kullandiklari ön ve arka cama yapistirilacak etiketle belirlenmeli” seklinde konustu. LPG’lerin kalite standardi konusunda da bilgi veren Yegin, oto gazin en az 89 oktan sayisina sahip olmasi gerektigini kaydetti.

EMNIYETLI DOLUM SEVIYESI NE KADAR OLMALI

ARAÇLARDAKI dolum kitleri için tank kapasitesinin yüzde 80’inin asilmamasi gerektigini belirten Yegin, 40 litrelik tanka maksimum 32 litre dolum yapilamasi gerektigini söyledi. Dolum sirasinda araci daha fazla gaz almasi için sallamanin ve samandiranin sapmasini saglamanin yanlis bir hareket oldugunu belirten Yegin, bu uygulamanin tankin ve sürücünün emniyetini riske atacagini kaydetti. Aracin gaz tüketimi fazla ise hava filtresinin temizlenmesi ya da degistirilmesi gerektigini anlatan Ferhat Yegin, ayrica rölanti ve tam güç ayarlarinin, atesleme avansinin kontrol edilmesi gerektigini söyledi

TASARRUFU TARTISILAMAZ

LPG kullaniminin teknik ve çevresel faydalari hakkinda da birtakim bilgiler veren Yegin, motor yapinin kullanim süresinin uzadigini, yag degistirme kilometresinin 23 kat arttigini söyledi. Yegin, benzinli araçlarda motor yagi 2 bin ila 3 bin kilometrede bir degistigini, LPG’li araçlarda ise bunun 10 bin ila 12 bin kilometreye çiktigini ifade etti. LPG’nin benzine oranla ozon tabakasina yüzde 30 daha az zarar verdigini ifade eden Yegin, “LPG sistemleri ülkemizde yaklasik 12 yildir kullaniliyor. Temel tercih sebebi ekonomik olmasi. Benzine göre %5060 oraninda yüksek performansla tasarruf saglar. Mesela Tokyo’da taksilerin LPG kullanmalari zorunlu. Bu sistem diger ülkelerde hükümet politikalariyla destekleniyor” seklinde konustu.

PRATIK GUVENLIK ÖNERILERI

SANAYI ve Ticaret Bakanligi’nin LPG tanklarinin ömrünü 10 yil olarak belirledigini ifade eden Yegin, “Ömrünü tamamlayan tanki yenisi ile degistirilmeli. Mümkün oldugunca güvenilir marka istasyonlardan yakit dolumu yapilmali. Kanunen zorunlu olmasa bile 2 yilda bir sizdirmazlik testi yapilmali. Dönüsüm sistemleri ve motor bakimi her 10 bin kilometrede bir yaptirilmali ve gaz filtresi degistirilmeli. LPG dolum agzi kesinlikle bagaj disinda olmali” dedi. Yegin hatali ve eksik malzeme kullanilmasinin, eksik veya yanlis bakim yapilmasinin,montajin ehliyetsiz kisilerce yapilmasinin, düsük maliyet nedeniyle hava yakit ayarini yaptirmamanin LPG’yi araçlarda dezavantaja dönüstürecegini kaydetti.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web