Büyük Torbalı

Mart ayinda tarim isleri

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Mart ayinda tarim isleri
246 Görüntüleme
03 Mart 2010 - 23:04
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

MART ayi içerisinde de Çiftçilerimizin yap-masi gerekli zorunlu isler vardir. Bu ay;

Hububat tarlalarinda ikinci azotlu gübre uy-gulamasi yapilir. Yazlik ekilislere devam edilir. Yabanci ot ilaçlamasina baslanir. Tarla faresi mücadelesine de devam edilmelidir.

Meyvecilikte; yüksek yörelerde fidan dikimi sürer. Toprak isleme bitirilir. Gübreleme islemi tamamlanir. Budama tamamlanir. Kalem asisi yapilir. Tarimsal mücadeleye devam edilir.

Tarla sebzeciligi için toprak hazirligi yapilir. Son toprak islemesiyle gübreleme islemi de bi-tirilir. Fasulye ekilecek yerlerde, tohum yatagi hazirliklari yapilir. Martin ikinci haftasinda gübre atilmalidir. Ayin ikinci yarisinda ekime baslanir. Fideliklerde hastaliklara karsi müca-dele yapilir. Tohum ekimi, sasirtma ve fide di-kimine devam edilir. Ilik yastiklar hazirlanir. Bezelye, fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapi-lir. Tohuma birakilan kislik sebzelerin bakim islerine devam edilir. Çökerten hastaligina karsi tohum, fide ve toprak ilaçlamasina bu ay da devam edilir. Ureticiler satin alacaklari tohum ve fidelerin hastaliksiz, canli görünüslü olma-sina dikkat etmelidir.

Baglarda budama bitirilir. Toprak islemesi yapilir. Bag tesisi için fidan dikimi yapilabilir. Anaçliklardan alinan asma çelikleri, köklendi-rilmek üzere, hazirlanan yerlere dikilir. Gübre-leme yapilmamissa bu ayda yapilir. Geçen ay yapilamayan birinci kis ilaçlamasi bu ay yapil-malidir. Çirpi toplama, yüksek sistemde direk dikimi, tel çekme ve germe isleri yapilir. Sür-gün baglama, dikim, sürüm, gübreleme yapilir. Uyanmaya baslayan baglarda sürgünler bir ka-ris olunca bordo bulamaci atilir. Hemen arka-sindan, kükürt atilmali; yagisli havalarda kü-kürt atimi tekrarlanmalidir. Ilaçlamalar 15-20 gün ara ile yenilenir. Göz kurdu ve maymun-cuga karsi mücadele edilmelidir.

Sigirlarin tohumlanmasina devam edilir. Gelis-mesi iyi 18-22 aylik Holstayn düveler ile, 18-24 aylik Montofon düveler ilk defa tohumla-maya verilir. Bütün sigirlara sarbon, yanikara, gerektiginde sigir vebasi asilari yapilir. Nokra mücadelesine devam edilmelidir. Danalarin septisemi serumu, numaralama ve boynuz kö-reltme islemine devam edilir. Dogan buzagila-rin göbek kordonu temiz bir makasla kesilir, günde iki defa tentürdiyot döküp gazli bezle fazla sikilmadan baglanmalidir. Sigirlarin ras-yonlarinda enerji ihtiyaçlari iyi dengelenmeli, geçici de olsa, noksan besleme yapilmamalidir. Gebeligin ilk aylarinda besleme kaba yemlere dayali olabilir. Iki yasina gelmis disi sigirlari fazla beslememelidir. Çünkü, fazla besleme ne-deniyle, cinsel bezler yaglandigindan, üreme gücü azalir.

Koyunlarin dogum isleri takip edilir. Agil yemlemesine devam edilir. Dogan kuzular soguk hava sartlarinda iyi korunmalidir. Sar-bon, Hepatit Nekrozan (Kara Hastaligi), Keçi ciger agrisi hastaligi ile ektima gibi belirli yer ve zamanlarda çikan hastaliklara karsi, koruyu-cu asilamalar yapilmalidir. Çoban köpeklerine serit ilaci verilmelidir.
Arilarda esasli muayene ve bakim islemlerine mart ayinda baslanir. Mart ayinda arilar yavru ve yumurtaya baslarlar. Bu nedenle, kovanlarin açilmasi ve muayenesi havanin günesli, rüzgar-siz ve sicakligin 15 derecenin üzerinde oldugu 12.00-14.00 saatleri arasinda yapilmalidir. Yav-rulari üsütmemek için, kovanlari fazlaca açik tutmaktan kaçinilmalidir. Ayrica, elini çabuk tutarak, kovanlari hemen kapatmalidir. Kovan-larin isçi ari mevcudu kontrol edilir. Kovanlar-da analari olup olmadigi kontrol edilir. Öksüz kovanlar anali zayif kovanlarla birlestirilir. Ko-vanlardaki fazla bos petekler çikartilir. Yavru ve yumurta için tesvik suruplamasi yapilir. Ihti-yaçli kovanlara balli çerçeve takviyesi yapilir. Rutubetten dip tahtasi islanan kovanlar varsa, ya dip tahtasi ya da kovan degistirilir veya si-cak bir günde, yanan bir ateste dip tahtasi kuru-tulur.
Çimlerin büyümeye basladigi, hava ve toprak durumlarinin iyi oldugu bu dönemde, dökül-müs yapraklari ve alandaki çöpleri temizlemek için tirmiklama yapilmalidir. Burada dikkat e-dilmesi gereken nokta tirmiklarken çimlere za-rar vermemektir. Kis aylari boyunca ayaza ma-ruz kalmis çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapilacak ilk biçimde çimin üst kismindan alinmalidir. Bu dönemde yapilacak alçak biçim alanda sararmalara neden olabilir. Biçim için alanlarin kuru oldugu bir günü se-çilmeli. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olur. Mart ayi içinde yapilacak tek is biçim degildir. Alanin hastalikli olup olmadigini da bu ay i-çinde gözleyebiliriz. Eger gerekli ise ilaçlama yapilmalidir.
Zeytincilikte dikime devam edilir. Organik a-lanlar disinda kompoze gübre uygulamasi yapi-labilir. Budama yapilir. Zeytin güvesine karsi gerekli önlemler alinmalidir. Hosça kalin…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web