Büyük Torbalı

Menderes ordusuna fazla güvenmenin bedelini cani ile ödedi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Menderes ordusuna fazla güvenmenin bedelini cani ile ödedi
207 Görüntüleme
27 Mayıs 2010 - 21:55
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Yassiada’da yargilandiktan sonra müebbet hapse mahkûm olan Tevfik Ileri’nin halasinin oglu Fahri Alparslan: Seçim ile gelen seçim ile gitmeli.

TURKIYE’NIN yasadigi Ilk Askeri Darbe olan 27 Mayis Ihtilalinin 50. yildönümünde Adnan Menderes Hü-kümeti’nin Bayindirlik Bakani olan ve Yassiada’da yargilandiktan sonra müebbet hapse mahkûm olan Tevfik Ileri’nin halasinin oglu Fahri Alpars-lan ile görüstük. Menderes’in idami-na varan ihtilal sürecini anlatan Al-parslan o günleri büyük bir üzüntü ile hatirladigini söyledi. Dayisinin oglu Tevfik Ileri’nin Menderes’e gö-nülden bagli, basarili ve vatansever bir siyasetçi oldugunu söyleyen Al-parslan, günümüz siyasetini de de-gerlendirirken 12 Eylül 2010’da ya-pilacak referandumda anayasa degi-sikligine ‘evet’ oyu kullanacagini be-lirtti. Fahri Alparslan, “Yassiada’da yargilanan Tevfik Agabeyimin mahkeme hakimine ‘Savci bizim basimizla oynuyor ama namusu-muzla oynayamayacak’ demesi aklimdan çikmiyor” dedi.

BENI HEP TAKIP ETTILER

TURKIYE, bir ihtilalin daha yildö-nümünde yeniden ‘darbe olgusunu, darbecileri’ konusup, ‘Yapilanlar dog-ru muydu’ sorusunun muhasebesi ya-piyor. Torbali’da da öyle bir isim var ki ‘O’ günleri gözü yasli bir sekilde hatirliyor. Yassidada’da yargilanan yüzlerce milletvekilinden biri olan Milli Egitim Bakani Ileri’nin halasi-nin oglu Torbali’nin tanimis eski si-yasetçi ve ögretmenlerinden Alpars-lan, ihtilalin etkisini en aci sekilde hissedenlerden. Ihtilalin oldugu dö-nemde Izmir’ e bagli, Karaburun ilçe-nin Salman köyünde ögretmenlik ya-pan Fahri Alparslan “Kus uçmaz ker-van geçmez bir köyde ögretmenlik yapiyordum. Projelerim, hayallerim, egitim adina güzel ideallerim vardi. Bir sabah radyoda ihtilal yapildigini duyduk. Sonra köye Ihtilal Yayma Komitesi geldi.  Kadin, erkek, çoluk, çocuk hepimizi köy meydanina top-ladilar. Ihtilalin gerekçelerini anlatir-ken bana dönüp ‘Öyle degil mi ho-cam, dogru degil mi hocam’ diye so-ru soruyorlardi. Ben de ‘Bilmiyorum, inanmiyorum’ seklinde cevaplar ver-dim. Daha sonra bana haber geldi. Il-çe merkezinde köylülere ‘Sizin ögret-meniniz ihtilal karsiti. En ufak süp-heli hareketlerini bize bildirin’ diyor-larmis. Bir gün ilçe kaymakami köye geldi. ‘Fahri istersen seni Foça’ya gönderelim’ dedi. Ben de ‘valizim hazir efemdim beni alacaklarini biliyordum’ dedim. Unut sen onu. Seni alacaklardi ama Askerlik Sube Baskani Albay izin vermedi’ dedi. Ben de daha sonra Albay’i ziyaret ettim. Albay da ‘seni alacaklardi ama Kaymakam izin vermedi’ dedi. Asaletin ne oldugunu o zaman anladim. Çok büyük bir jestti. Hala dogrusunu bilmiyorum. Tevfik Ileri’nin akrabasi oldugum için hep takip altindaydim” dedi.

IHTILAL, SUBAYLARIN MACERASIYDI

DAYISININ oglu Tevfik Ileri’nin tam bir Menderes sevdalisi oldugunu ifa-de eden Alparslan, Ileri’nin Yassia-da’da çektigi iskenceleri anlatinca gözyaslarini tutamadi. Alparslan, “Tevfik Agabey beni ögretmen yapan kisiydi” dedi. Halk egemenligini sa-vundugunu, her zaman ihtilallere ve asker müdahalesine karsi oldugunu söyleyen Alpaslan, “27 Mayis küçük rütbedeki subaylarin macerasindan ibarettir. 1654’ten itibaren albay rüt-besinden asagi subaylar ‘Bunlari bir devirsek’ diye konusurlardi. Bugünkü Basbakan Sayin Recep Tayyip Erdo-gan’i bu bakimdan takdir ediyorum. En ufak bir izin üzerine gidiyor. Tarihten ders aliyor” dedi.

“BENIM ASKERIM IHTILAL YAPMAZ”

IHTILALERIN ülkenin gelisimi hep durdugunu kaydeden Alparslan, “Ben yapi itibariyle müspet düsün-meyi seviyorum. Milletime hep gü-vendim. 80 yasindayim ve 40’li sene-lerden beri Türkiye’yi takip ediyo-rum. Mukayese edebiliyorum. Pesin hükümlü olmak iyi degil. Eger ihti-laller olmasaydi 3 kat daha fazla gelisirdik. Ihtilaller bizi durdurdu” seklinde konustu.
Ihtilale giden süreci degerlendiren Alparslan, “Ortada darbelik bir du-rum yoktu. Rahmetli Menderes mil-letin sevgilisiydi ana bir konuda ku-surluydu. ‘Benim Askerim ihtilal yapmaz’ derdi. Ordusuna fazla gü-venmenin bedelini cani ile ödedi. O-nunla birlikte 450’yi askin millet-vekili bedel ödedi. Tüm DP camiasi perisan oldu. Çok kötü günlerdi. Bu millet bunu hak etmedi. Seçim ile gelen seçim ile gitmeli” dedi.

ULKENIN GELISIMINI GÖRMEYENIN ALLAH MUSTAHAKINI VERSIN

TURKIYE’NIN içerisinde bulundu-gu ‘müspet’ olarak nitelendiren Alp-arslan, “Kuvvetli olmak iktisadi an-lamda ilerlemek özel sektör ile müm-kündür. Memur zihniyeti ile ileri gi-dilmez. Su anda ülkemiz gelismislik açisindan iyi durumda. Iyi olmamasi için mücadele edenlerin de Allah müstahakkini versin. Küçük bir örn-ek verecek olursam Torbali’da 45 yil önce 2 otomobil vardi. Dönemin Be-lediye Baskani Haluk Alpsü bir var-likli olmasina ragmen bisiklet ile ge-ziyordu. Simdi ise her evde 2 otomobil var. Disari çiktim mi oto-mobilimi park edecek yer bulami-yorum. Böyle bir ülke kötü durumda olur mu?” seklinde konustu.

EVREN’E NELER SÖYLEDI?

ADI darbeleri aile anilan ve yargilan-masi konusu sik sik gündeme gelen Kenan Evren ile karsilasmalarini da anlatan Alparslan, “Lidya Otel’de karsilastik Kenan Evren ile. Bizi otelin sahibi Mustafa Deliveli tanis-tirdi. Ben orada otururken otele geldi bir gün. Sempatik bir yapisi vardi. Herkes ayaga kalkti. Ben de ayaga kalktim ve ‘Siz, hükümetimiz iktidar-da iken ihtilal yaptiniz ama yine de sizi seviyoruz. Çünkü siz 27 Mayis’i Bayram olmaktan çikardiniz’ dedim. 12 Eylül’e kadar birtakim çevreler 27 Mayis’i ihtilal ilan ediyordu. 31 Ana-yasasi halk oylamasina sunuldugun-da Karaburun’da görevli idim. ‘hayir’ oyu verdim. Bir gün savci ve Kay-makam ile ayni masada oturuyorduk. Savci ‘Hayir denilmesine anlam veremiyorum’ deyince ‘Ben de hayir oyu verdim’ dedim. Sasirdi. ‘Ben Anayasanin 70. maddesine hayir dedim. O madde ihtilali yapanlari senatör ilan ediyor çünkü’ dedim” seklinde konustu.

ANAYASA DEGISIKLIGINE “EVET” OYU VERECEGIM

ALPARSLAN, dayisinin oglu Tevfik Ileri’nin esinin hala hayatta oldugunu ve geçtigimiz yillarda Basbakan Re-cep Tayyip Erdogan ve dönemin Milli Egitim Bakani Hüseyin Çelik’in onu ziyaret etmesinden büyük mutlu-luk duydugunu sözlerine ekledi. 61 ve 82 anayasalari-nin oylamalarina katilan bir isim olarak son günlerde gündemde olan Anayasa degisikligi ile ilgili de konus-an Fahri Alparslan, “12 Eylül 2010’daki oylamada Anayasa degisikligini onay verecegim. ‘Niçin’ diye so-racak olanlara cevabim hazir. Ulkemin gelismesini isti-yorum çünkü. Anayasa taslagi daha fazla insan hak-larini içeriyor. Daha özgürlükçü bir anayasa olacak” seklinde konustu.

TEVFIK ILERI KIMDIR?

IX., X., XI. Dönem Samsun Milletve-killigi yapan Ileri, meclise girisinin hemen ardindan bakan olmus ve u-zun süre bakanlik yapmistir. Ulas-tirma (1950’de çok kisa bir süre), Milli Egitim(1950-1953 ve 1957), Devlet Bakanligi ve Basbakan Yar-dimciligi (1957-1958) ve Bayindirlik Bakanligi (1958-1960) görevlerinde bulunmustur; 1953-1955 yillari ara-sinda TBMM baskanvekilligi yapmis-ti. 27 Mayis 1960 darbesinin ardin-dan Yassiada mahkemelerinde ida-ma mahkum edilmis, cezasi müeb-bete çevrilmistir. Kayseri bölge ce-zaevine yollanan Ileri, hastalanmasi üzerine Ankara Hastanesine kaldiril-di ve 31 Aralik 1961 günü vefat etti.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web