Büyük Torbalı

Modernlesmeyen çiftçi ayakta kalamaz

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Modernlesmeyen çiftçi ayakta kalamaz
238 Görüntüleme
31 Mart 2010 - 21:58
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

DAHA bilinçli bir sekilde çiftçilik yapmak ve buna paralel olarak daha iyi verim elde etmek isteyen çiftçiler ilçe tarim müdürlügüne bagli olarak görev yapan tarim danismanlarindan destek alabiliyor. Torbali’da Ilçe Ta-rim Müdürlügüne bagli olarak top-lam 3 tarim danismani görev yapiyor. Nisan ayindan itibaren bu danisman-larin sayisi 5’e yükselecek. Yazibasi merkez olmak üzere Bozköy, Çakir-beyli ve Dagkizilca bölgelerinden so-rumlu olan Ziraat Mühendisi Hüseyin Besçinar ile çiftçilerin yapmalari gerekenler ve yaptiklari hatalar ile il-gili konustu. Çiftçiligin modern tek-niklerin yayginlasmasiyla birlikte son 1 yilda oldukça ilerledigini ve buna bagli olarak ilçedeki çiftçilerin hizla bilinçlenmeye basladigini söyleyen Besçinar, bu durumun üründe kaliteyi ve verimi arttirdigini söyledi.

HER KONUDA BILGILENDIRILIYORLAR
TARIM Bakanligi’nin 3 yil önce bas-lattigi projeyle çiftçilerin bilgilen-dirilmesi için tarim danismanlari gö-revlendirildi. Belirli bölgelerde gö-revlendirilen bu danismanlara tarla-sinda hastalik yada zararli olan bütün çiftçiler istedikleri zaman basvura-biliyorlar. Gerekli görüldügünde biz-zat durum tespiti için araziye giden tarim danismanlari çitçileri yapilmasi gerekenler, zararlilarla mücadele, ilaçlama teknikleri, desteklemeler, yem bitkilerinin yetistirilmesi konu-larinda bilgiler veriyor. Hayvancilik konusunda da müdürlüge bagli vete-rinerlerle irtibat halinde olarak üreti-cileri bilgilendirmeye çalistiklarini söyleyen Besçinar “Simdiye kadar ilçe tarim müdürlügüyle koordineli olarak yürüttügümüz çalismalarla organik zeytinyagi ve zeytin agaç-larinda solgunluk hastaliklariyla mü-cadele çalismalarimiz oldu. Bu yil koyun ve keçi yetistiriciligiyle ilgili olarak halk egitim merkezi ve Is-Kur isbirligiyle kurs açilacak. Bu konuda da çiftçileri bilgilendirip yönlendiri-yoruz. Bu kurslarla ilgili olarak bas-vurular yapildi. 1-2 ay içinde kurslar baslayacak. Ayrica Göllüce’de ko-yun, Çapak’ta da süt keçisi ye-tistiriciligi kurslari açilacak. Bunlarla ilgili gerekli yazismalar tamamlandi, 1 ay içinde sonuçlanacak” dedi.

ILAÇLAMA VE HASAT TARIHI ARASINDAKI SUREYE DIKKAT
ÇIFTÇILIKTE son 1 yil içinde çok önemli ilerlemeler oldugu bunun da yeni uygulamalarla saglandigina de-ginen Besçinar, çiftçilerin ilaçlama ile hasat tarihi arasinda geçmesi ge-reken süreye dikkat etmedigini ve bununda ilaç kalintilarina sebep ol-dugunu söyledi. Bu konuda çiftçi-lerin daha dikkatli olmasi gerektigini vurgulayan Besçinar “Toprak analiz-lerinin 50 dönüm ve üzeri arazilerde yapilmasinin zorunluluk haline gel-mesinin çok olumlu etkileri oldu. Bu analizler gübrelemenin daha biliçli yapilmasini ve bununla birlikte üreti-cinin cebinden daha az para çikma-sini ve çevreye zarar vermemesini sagladi. Ayrica reçeteyle zirai ilaç alimina baslanmasi da bilinçli ilaç kullanimini sagladi. Böylece ürün-lerdeki kalinti olaylari yasanmamaya basladi. Son yillarda özellikle kurak-liklarin yasanmasiyla birlikte damla-ma sulama konusunda da çiftçilerin çok büyük bir kismi bilinçlendi”

ILK KEZ YETISTIRILECEK
YAZIBASI bölgesinde yem bitkisi yetistiriciliginde ilk kez Coronba bit-kisinin üretilmeye baslanacagini be-lirterek bu bitkinin bölge kosullarina göre Agustos ayi sonundan Aralik ayina kadar ekiminin yapilabildigini söyleyen Besçinar “Bu bitkiyle sütte önemli bir verim artisi saglaniyor. Dönümde ortalama 15 ton yesil, 2-3 ton ise kuru ot alinabiliyor. Inek, ko-yun ve keçi gibi hayvanlarin tama-minda kullanilabiliyor. Bu yem bit-kisinin hayvanlar açisindan sindirimi çok daha kolay. 20 günde bir biçile-biliyor ve dönüme 5 kg tohum kullaniliyor” dedi.

ÇIFTÇILER ORTAK HAREKET ETMELI
TORBALI’DAKI çiftçilerin 3 yil öncesinde göre çok daha bilinçli oldugunu belirterek bunda modern tekniklerin ögrenilip kullanilmaya baslamasinin etkisinin oldugunu söyleyen Besçinar “Eskiden çiftçiler atalarindan gördükleri uygulamalarda kara düzen bir sekilde çalisiyordu. Fakat artik bilinçlenmeye basladi. Artik modern teknikleri uygulamayan çiftçilerin ayakta kalabilmesi çok zor olacak. Ayrica çiftçilerin kooperatif seklinde hareket etmeleri kendilerinin menfaatine olacaktir. Mevcut piyasa sartlarinda çiftçinin tek basina ayakta kalmasi çok zor” dedi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web