Büyük Torbalı

Ocak söndü, Subasi’da hayat durdu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ocak söndü, Subasi’da hayat durdu
180 Görüntüleme
16 Mayıs 2011 - 20:55
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

1970-1985 yillari arasinda 5 sinemanin faaliyet gösterdigi, kahvehanelerinin tiklim tiklim oldugu,  esnafinin siparislere yetismekte zorlandigi Subasi’da tugla ocaklarinin kapanmasi sosyal ve ekonomik hayati olumsuz etkiledi.

SIMDILERDE alt yapi sorunu, yeteri kadar hizmet alamama, ilgisizlik gibi konularla gündem olan Subasi semtinin hareketli günlerinin bitisinde yakin zamanda belde belediyesinin kapanmasi, daha öncelerde ise bölgede faaliyet gösteren tugla ocaklarinin faaliyetlerini durdurmasi yatiyor. 19701985 yillari arasinda 5 sinemanin faaliyet gösterdigi, kahvehanelerinin tiklim tiklim oldugu,  esnafinin siparislere yetismekte zorlandigi Subasi’da simdilerde 30 esnaf kimi zaman siftah bile yapmadan kepenk kapatiyor. Subasi Ismetpasa Mahalle Muhtari Ceyhan Çelebi, “Eskiden burada hayat vardi. Simdi sanki üzerimize ölü topragi serpildi. Esnaf mutsuz, çiftçi mutsuz, sosyal hayatimiz kalmadi” dedi.

SOSYAL HAYAT CANLIYDI

TORBALI merkeze 5 km uzaklikta bulunan subasi, 1,5 yil öncesine kadar Torbali’ya bagli belde konumundaydi. 1947 yilinda Tire’den ayrilarak Torbali’ya baglanan Subasi’da tarim, birinci geçim kaynagi. Yazibasi ve Ayrancilar kadar olmasa da sanayilesmenin de bulundugu semtte, hayvancilik da önemli geçim kaynaklari arasinda. Son 2 yildir bir türlü bitmeyen alt yapi ve su sebekesine gelen tepkilerle gündemde olan Subasi’nin yakin tarihi oldukça sorunsuz. Genellikle Iç Anadolu ve Güneydogu Anadolu’dan göç eden vatandaslarin yasadigi Subasi’nin nüfusu yaklasik 4 bin. Semtin geçmisinde bugünden en farkli olan durum sosyal hayatin canliligi.

30 TUGLA OCAGI VARDI

19701985 yillari arasinda en parlak dönemini geçiren Subasida sinema sayisinin 5’i bulmasi, terzilerinin günler sonrasina randevu vermesi, lokantalarinin tiklim tiklim olmasi, kahvehanelerindeki kalabaligin disari tasmasi semtteki canliligin en büyük kaniti. Bu canliligin temelinde ise bölgede faaliyet gösteren, sayilari bir dönem 30’u bulan “Tugla Ocaklari” yariyor. Özellikle Konya’dan göç eden vatandaslarin yogunlukla çalistigi tas ocaklari 1520 yil boyunca bölgenin en önemli geçim kaynagi oldu. Klasik tugla üretiminin yapildigi ocaklardan çalisma sartlari her ne kadar zor olsa da insanlar iyi para kazandigi için bu durum Subasi’nin genel durumuna da kisa sürede yansidi. Sosyal hayatin ve istihdamin geriye gitmesi ise mütevazi tugla ocaklarinin dev tugla fabrikalarina yenilmesi ile basladi. 1980’li yillarin ortasindan itibaren tugla ocaklarinda atesin sönmesi ile tarima yönlenildi.

MUHTAR: ESKIDEN YUZUMUZ GULERDI

SUBASI’DAKI gerilemenin perçinlenmesi ise belde bele-diyelerinin kapanmasi ile ya-sandi. Artik Büyüksehir ve Torbali Belediyesi’nden yeteri kadar hizmet alamayan Suba-si’da sorunlarin basinda alt ya-pi eksikligi, su sebekesinin ye-nilenmemesi, yollarin asfaltsiz olmasi geliyor. Subasi’nin bu duruma gelmesine çok üzül-düklerini söyleyen Muhtar Ceyhan Çelebi, “Eskiden in-sanlarin yüzü gülerdi. Simdi evin içinde geçim sikintisi, disarida bozuk yollar, tamam-lanmamis kanalizasyon. Ne-resinden bakarsaniz bakin du-rumumuz kötü” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web