Büyük Torbalı

Otizmde beslenmeye dikkat

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Otizmde beslenmeye dikkat
285 Görüntüleme
29 Kasım 2012 - 7:43
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ege-5 Rehabilitasyon Merkezi Özel Egitim Ögretmeni Zehra Çelik, otistik çocuklari bulunan ailelere yönelik seminer verdi.

EGE5 Rehabilitasyon Merkezi, dün otizm hakkinda velilere yönelik bir seminer düzenledi. Sabah saat 10.00’da baslayan seminerde velilere; otizmin tanimi, otizmin belirtileri gibi birçok konuda egitici bilgiler verildi. Semineri sunan Özel Egitim Ögretmeni Zehra Çelik, velilere otizmli bireylerin egitimde kullanilan yöntem ve teknikler konusunda genis bilgi aktarimi yapti. Egitimde duyu bütünleme terapisi, resimlerle iletisim, yer zaman etkinlikleri, ABA yönetimi, oyuncak yapimi gibi otizmli bireylerin egitiminde kullanilan yöntem ve teknikler anlatildi. Seminerde özellikle otizmli bireylerde gida diyeti ve önemine deginen Zehra Çelik, bu bireylere katki maddeli gidalarin verilmemesini, katki maddelerinin beyni etkiledigini ve otizmli çocuklardan uzak tutulmasinin önemli oldugunu vurguladi.

“OTISTIK ÇOCUKLU AILELER PROFESYONEL YARDIM ALSIN”

SEMINERE ilk önce Otizmin tanimi hakkinda bilgi vererek baslayan Özel Egitim Ögretmeni Zehra Çelik, çocuklarda otizmin, beyin sistemindeki fizyolojik fonksiyonlarin, kimyasal dengenin bozulmasiyla 3 yasindan önce ortaya çikan, yaygin gelisimsel bir bozukluk oldugunu söyledi. Çelik, sözlerini söyle sürdürdü: “Otizm, genetik nedenlere bagli olarak da ortaya çikabilir. Otizmin belirtilerini dil gelisimi, iletisim, sosyal beceriler, davranis ve aktiviteler olmak üzere 4 ana grupta incelemek mümkündür. Otistik bir çocukta bu belirtilerin hepsi birden olmayabilir. Bu nedenle annebabalara, çocuklarinda asagidaki belirtilerden bir kismini tespit etmeleri halinde, en kisa zamanda bir uzmana basvurmalarini öneriyoruz. Erken tani ve disiplinli bir tedaviyle otistik çocuklarin normal bir okula devam edebilmeleri mümkün olabilmektedir. Bunun disinda, otizm tanisi konmasa bile, otizmin belli semptomlarini gösteren çocuklar vardir. Bu çocuklarda belli gelisim alanlarinda problem var demektir. Bu alanlarin, aileler tarafindan da uygulanabilen egitim programlariyla mutlaka desteklenmesi gerekir. Bu tip sorunu olan çocuklarin aileleri, belirli araliklarla gelisim kontrolleri yaptirarak, sorunlu alanlardaki geriligi ve gelismeyi izlemeli ve bu alanlari nasil destekleyebilecekleri konusunda profesyonel yardim almalidirlar” dedi.

OTIZMIN ILACI YOK

“OTIZMIN belirtilerinin çok erken yaslarda görülmesine ragmen otizm tanisi, 2,53 yaslarinda konulabilmektedir” diyerek konusmasina devam eden Zehra Çelik, “Otistik kisilerde görülen tipik özellikler; sosyal iliskilerde güçlük, sözel ya da sözel olmayan iletisimde güçlük, oyun oynamada güçlük, degisikliklere karsi tepki ve direnç gösterme olarak siralanabilir. Otistik bir bireyde 812 ay arasi; sosyal gelisim bozuklugu, gülümseme ve uygun yüz ifadesinin yoksunlugu, çevreye, insanlara daha az tepki verme ya da vermeme, adiyla çagrildiginda az ya da geç tepki verme ya da tepki vermeme, görsel uyaranlara az tepki verme yada vermeme gibi birçok belirtisi bulunuyor. Yine 12 yas arasindaki çocuklarda, çevresindeki insanlara tepki vermeme, sagir gibi davranma. Oyunlara aktif olarak katilmama, göz temasi kurmama, Isaret parmagini istedigi nesne için kullanmama. Sizin gösterdiginiz yöne bakmama gibi özellikleri sergilemektedirler. Otizm beyinsel bir durumdur ve ilaci yoktur” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web