Büyük Torbalı

Ova zehirle sulaniyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ova zehirle sulaniyor
183 Görüntüleme
18 Ağustos 2012 - 7:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali Ovasi’nin ortasindan geçen Çevlik Çayi ve Küçük Menderes Çayi, binlerce dönümlük araziyi suluyor. Atiklarin akitildigi bu iki çay ile sulanan tarlalarda artik ürün yetismeyecek

BIR zamanlar Torbalililarin içinde yüzdügü, balik tuttugu, çiftçilerin ise tarlasini suladigi Çevlik ve Küçük Menderes Çaylarindan simdilerde zehir akiyor. Onlarca fabrikanin agir materyallerini ve atiklarini akittigi bu nehirler ile sulanan ürünler, maalesef sofralardaki yerini aliyor. Fabrikalarin atiklarini aritmadan nehirlere akitmasi nedeniyle, kirlenen suyu kullanmaktan baska çaresi olmayan çiftçi, yetkililerin duyarsiz kalmasindan dolayi sikâyetçi. Uzmanlar, zehirli suyla sulanan tarlalarin uzun yillar sonunda kullanilmaz hale gelecegini ve tarim yapilamayacagi yönünde açiklamalarda bulundu.

FABRIKALAR ATIKLARINI ÇAYA AKITIYOR

TORBALI’NIN mahalle ve köylerindeki vatandaslar, tarim arazilerini Çevlik Çayi ve Küçük Menderes’in kirli sulariyla sulayarak ürün yetistiriyor. Çiftçiler bu nedenle sebzelerinin saglikli kabul edilmedigini ve satilamadigini dile getiriyor. Çiftçiler, çevredeki mahalle ve köylerin kanalizasyon ve fabrika atiklarinin çaylara aktigini, bu çaylarin kiyilarinda da sebze yetistirildigini belirtiyor. Torbali’da kirmizi lahana, domates, seftali, üzüm, biber, misir, patlican, kereviz ve pirasa gibi akla gelecek her türlü sebze ve meyve yetistiriliyor. Çiftçi, sondaj maliyetlerinin yüksek olmasi nedeniyle tarlasindan su çikartamiyor. Bu nedenle, en yakinindaki çayin kenarina bir motor yerlestirip, buradaki suyu kendi tarlasina akitiyor. Sulama zamaninda motor çalistirilarak, zehirli suyla tarla sulaniyor.

BIR ZAMANLAR IÇILEN SUYA, SIMDI YAN BAKILMIYOR

ESKIDEN kanalizasyonlarin dökülmedigi zamanlarda çaylarin suyunun içilebilindigini anlatan Hamza Karli isimli vatandas, “Simdi birak içmeyi, kokudan yanina varamiyoruz. Içine girince ayaklarda kasinti yapiyor. Insanlari birakin, bu suyu hayvanlara bile vermek dogru degil. Tarim arazileri bu çayin kenarinda. Herkes bu çaydan faydalanamiyor. Pislikten içi görünmüyor. Buradan suladigimiz suyla sebzemeyve yetistiriyoruz. Herkes çayin böyle oldugunu biliyor. Artik ürünlerimizi satamiyoruz” diye konustu.

Sulama devam ederse sebze yetismeyecek

HER iki çaya Torbali olmak üzere çevredeki onlarca ilçe, belde ve köyün atiklari dökülüyor. Kiyisinda tarimla hayatini sürdüren halk, bir zamanlar içme suyu olarak kullandiklari çayin, fabrika ve kanalizasyon atiklari yüzünden simsiyah akmaya basladigini ve kokudan yanina yaklasilamadigini söylüyor. Zehirli sularin topragin yapisini bozdugunu söyleyen Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü yetkilileri, “Bu suyla sulanan tarlanin topragi çok zarar görüyor. Çok uzun yillar sonunda, bu tarlalarda ürün dahi yetistirilemeyecek. Sürekli olarak kirli suyla sulanan tarlalardaki yararli canlilar artik ölüyor. Atiklarin aritilarak, çaylara birakilmasi lazim. Bu yapilamiyorsa bile, kapali sulama sistemi ile sorun çözülebilir” diye konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web