Büyük Torbalı

Ovanin krali misir

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ovanin krali misir
185 Görüntüleme
05 Ocak 2013 - 7:58
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Geride biraktigimiz, 2012 yili gerek hayvancilik gerekse tarim alaninda oldukça verimli geçti. Geçtigimiz yil 219 milyon yumurta üretilirken, 116 milyon litre de süt elde edildi. Tarimda ise ovanin krali misir oldu
VERIMLI tarim arazileri ile ön plana çikan Torbali’da 550 bin hektar araziden 313 bini tarim amaçli kullaniliyor. Akdeniz iklimine uygun her türlü ürünün yetistirildigi ovada yüzde 48 oraninda sebze yetistiriciligi yapiliyor. Sebze üretiminde yüzde 23 ile birinciligi alan zeytini, yüzde 20 ile meyve üreticiligi takip ediyor. Ilçe tariminin büyük çogunlugu sulu tarim seklinde yapiliyor. Torbali ovasinda 3 mevsim ürün elde ediliyor. 2012 yilinda ovada yetistirilen ürünler baz alindiginda zirveyi misir aliyor. Misir, geçtigimiz yil tam 76 bin dekarlik alanda yetistirildi. Domates üretiminde düsüs yasanirken, hayvancilik alaninda da büyük gelismeler yasandi.

BEREKETLI TORBALI

MENDERES Havzasi’nin gözbebegi ilçelerinden Torbali, tarim ile sanayinin harmanlandigi ilçelerin basinda geliyor. Torbali’da 31.304 hektar olan kültür arazisinin 22.529 hektarinda da sulu tarim, 8.775 hektarinda da kuru tarim yapiliyor. Ilçemizde sulanabilir arazinin çoklugu nedeniyle çesitli sebze ekimidikimi yaninda; pamuk, incir, zeytin, seftali, hububat ekimidikimi ve son yillarda yogun olmak üzere çiçek ve sebze seraciligi da yapilmakta. Ilçede tarim arazileri üzerinde yilda 2 ürün alinabilmektedir. Hatta bazi sebze rotasyonlarinda 3 ürüne kadar çikilabilmekte. Geçmiste tütün ve pamuk üretimi ile anilan Torbali, son 15 yildir, sebze ve meyve üretimi ile de anilmaya baslandi. Torbali Ovasi yazin domatesin, kisin ise kislik sebzelerin üretim merkezi haline geliyor.

ÇIFTÇI, SALÇALIK DOMATES EKIYOR

GIDA, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü, 2012 yili içerisinde tarimsal ve hayvansal açidan gerçeklestirilen üretim rakamlarini dün açikladi. Buna göre,  geçtigimiz yil ilçede en çok ekilen ürün misir oldu. Torbali genelinde tam 54 bin 3939 dekarlik alanda dane misir, 222 bin 450 dekarlik alanda da silajlik misir üretimi gerçeklestirildi. Misir, toplamda ise 76 bin 900 dönümlük alanda yetistirilerek, en çok üretilen ürün oldu. Misiri ise zeytin izledi. Ilçede yaglik ve sofralik olmak üzere 33 bin 300 dekarlik alanda zeytin üretimi yapiliyor. Pamuk üretimi geçen seneye oranla düsük olsa da albenisini kaybetmiyor. Beyaz altin, tam 16 bin 800 dönümlük alanda yetistirildi. Salçalik ve sofralik domates ise ilçe genelinde 13 bin 100 dekarlik alanda üretildi. Sofralik domates, bunun sadece 160 dekarlik alanini olusturuyor. Bugday ise 11 bin 500 dönümlük alanda üretilerek, en çok yetistirilen ürünler arasindaki yerini aldi.

116 MILYON LITRE SUT URETILDI

TORBALI, tarimsal alanda oldugu kadar hayvancilik sektöründe de hiz kesmeden büyüyor. Ilçede 22 bin 694 tane büyükbas, 6 bin 522 koyun ve 2 bin 544 tane de keçi bulunuyor. Büyükbaslardan yillik olarak 5 bin litre süt elde edildi ve bu rakamlar üreticinin de yüzünü güldürdü. Geçtigimiz yil büyükbas hayvanlardan tam 113 milyon 470 bin kilo süt elde edildi. Günlük 13 bin 599 litre küçükbas hayvan sütü sagilirken, bu rakam yilsonunda  2 milyon 855 bin 790 litreye ulasti. Bal üretiminde ki rakamlar ise üreticiyi bu yil memnun etmedi. Torbali’da 7 bin 575 ari kovani bulunurken, bunlardan yillik olarak 6 kilo bal aliniyor. 2012’de ilçede 50 bin kiloya yakin bal elde edildi.

20 MILYON TAVUK SATILDI

HAYVANCILIK alanindaki büyüme, sadece büyükbas ve küçükbaslarda yasanmadi. Öezllikle kanatli hayvan yetistiriciligi Torbali’da her geçen gün büyüyor. Dönemsel olarak 3 milyon 400 bin etlik piliç yetistirilirken, yilsonunda bu rakam 20 milyonu asti. Ayrica 840 bin adet de damizlik yumurta tavugu bulunuyor. Yil içerisinde ise Torbali genelinde günlük 600 bin adet yumurta elde edilirken, yilsonunda bu rakam 219 milyona kadar yükseldi.

UYAR: ÇIFTÇI, KOOPERATIFE VE BIRLIGE SAHIP ÇIKSIN

2012 yilini degerlendiren Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürü Kenan Uyar, “Genel afet, sel, don gibi olaylar olmadi. Verimler ürün bazinda gayet iyiydi. Ancak pazarlama konusunda, kooperatif ve birliklerin yeteri kadar olmamasi nedeniyle sikinti yasaniyor. Ureticiler bu baglamda, mevcut kooperatif ve birliklere sahip çiksin. Urünlerini bireysel olarak degil, kooperatif ve birlik araciligiyla pazarlasin. Bu sayede hem pazar payi artacak hem de ürününü daha iyi fiyata satacak.  Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü olarak birlik ve kooperatiflere gerekli destegi veriyoruz ve vermeye devam edecegiz” diye konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web