Büyük Torbalı

Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenme için öneriler

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Diyetisyeni Esra İsmailoğlu, sağlıklı bir Ramazan ve güçlü bir bağışıklık için iftardan sahura kadar besinlerin çeşitli, dengeli ve doğru bir şekilde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenme için öneriler
501 Görüntüleme
28 Nisan 2021 - 12:55
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

RAMAZAN ayıyla beslenmemize her zaman olduğundan daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Uzun süreli açlık sonrası geç saatte yenen ağır iftar yemeği, yeterince sıvı alınmaması, düşen kan şekerinin etkisi ile günlük tatlı tüketiminin artması ve kısıtlamalarla birlikte fiziksel aktivitenin azalması sağlık sorunları riskini de beraberinde getiriyor. Tınaztepe Torbalı Hastanesi Diyetisyeni Esra İsmailoğlu, sağlıklı bir Ramazan ve güçlü bir bağışıklık için iftardan sahura kadar besinlerin çeşitli, dengeli ve doğru bir şekilde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
RAMAZAN AYINDA BESLENME
TINAZTEPE’Lİ Diyetisyen İsmailoğlu, “Ramazan ayı, oruç tutan kişiler için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi gerekir. Yeterli ve dengeli beslenme sindirim problemlerini engeller, sağlığın korunmasına destek olur” şeklinde açıklamalarda bulundu ve bu önemli ayda dikkat edilmesi gerekenleri 10 maddede sıraladı.
RAMAZAN AYINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 ALTIN KURAL
• Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
• Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Ara öğün yapmaya dikkat edin.
• Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
• Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.
• Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
• İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği, kurubaklagil yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Lif içeriği yüksek kızartma olmayan yemekleri tercih edin.
• İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.
• Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulması önemlidir.
• Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de sıvı tüketiminize dikkat edin. Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller -kuru fasulye, mercimek, nohut-, kepekli tahıllar ve tam buğday ekmeği, sebzeler ve salata) tercih edilmelidir. Taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, badem vb gibi kuru yemişler tüketilmelidir.
• Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Gün içinde en az 2.5 litre su içmeye özen gösteriniz.
CEMİL ZEYBEKER

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web