Büyük Torbalı

Roman çocuklari dislanmak istemiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Roman çocuklari dislanmak istemiyor
219 Görüntüleme
28 Kasım 2012 - 7:47
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’nin çesitli bölgelerinde oturan Roman ailelerinin çocuklari, okullarinda ve çevrelerinde ugradiklari ayrimciligi anlatti. Okulda ve sokakta dislandiklarini söyleyen çocuklar, ayrimciligin yani sira yoksullukla da savasiyor

PAMUKYAZI, Çaybasi ve Yazibasi bölgesinde, tek gözlü odali evlerde yasayan Romanlar, birçok sikinti yasiyor. Okumayazma oraninin çok düsük oldugu, parçalanmis ailelerin fazlaca bulundugu  bu bölgelerdeki vatandaslar, toplum içerisinde dislandiklarini belirtiyor. Tenlerinin renkleri her ne kadar farkli olsa da aslinda onlar, bu cografyaya ilk yerlesen topluluklar arasinda yer aliyor. Dostlarina karsi sicak, kendilerini dislayanlara karsi ise yürekleri buruk bir sekilde bakiyorlar. Tenlerinin renkleri, kendilerine has konusma ve giyim tarzlariyla toplumda hep ‘marjinal’ olarak görülen Roman ailelerinin çocuklari, arkadaslari tarafindan ötekilestirilmekten sikayetçi.

BARAKALARDAKI YASAM

TURKIYE topraklarinda yillardir kangren haline gelen Romanlarin egitim sorunu, bir türlü çözüme kavusturulamiyor. Aslinda egitimden önce yasam sartlarinin acil bir sekilde iyilestirilmesi gerekiyor. Büyük kentlerin hep ücra köselerinde, dere kenarlarinda kendi kaderlerine terk edilen Romanlar, sosyopsikolojik birçok sorun yasiyor. Barakalarda yasayan Romanlarin evlerinde banyo dahi bulunmuyor. Öte yandan Roman çocuklari fiziki sartlardaki olumsuzluklar nedeniyle saglikli ortamda ders çalisamiyor.

“AH BIR ÖGRETMEN OLSAYDIM”

ROMAN çocuklarinin yasadiklari bu sikintilar aslinda onlarda agir ve giderilmesi zor yaralar açiyor. 8 kardesli ailede büyüyen 12 yasindaki Ayse Çubuk ise hiç okul yüzü görmemis. Ailesiyle birlikte kardeslerine bakmak için tarlalarda çalismaya gidiyor. “Keske ögretmen olsaydim, bütün ögrencilerime birbirilerini sevmelerini söylerdim” diyen küçük kiz, “Tenimizin renginden dolayi, bizi baska bir gezegenin insani saniyorlar. Kardeslerim anlatiyor, okulda bir sey kayboldugunda herkes Roman çocuklarinin üzerine gelip, ‘çingeneler çalmistir’ diyerek disliyor ve karaliyorlarmis. Keske ögretmen olsaydim. Her gün ögrencilerime birbirlerini sevmelerini söyler, onlari birlikte oynatirdim” diyor.

YOKSULLAR IÇIN DOKTOR OLMAK ISTIYOR

PAMUKYAZI Tamsa Seramik Ilkögretim Okulu’nda okuyan 16 yasindaki Yilmaz Güllünün en büyük hayali ise doktor olabilmek. Dersleri her ne kadar iyi düzeyde olmasa da bunun için çok çalistigini söyleyen dördüncü sinif ögrencisi Güllü, “Bizim burada çogunlukla herkes fakirdir, yokluk içinde yasiyordur. Kimi zaman bir ekmegi sekiz kisi birden paylasir. Hastamiz olsa paramiz yoktur ki doktora götürelim… Keske doktor olabilsem; sadece Romanlari degil, bütün yoksul mahalleleri ve semtleri dolasir yoksullari ücretsiz muayene eder, onlar için çalisirdim” diyerek hayallerini paylasiyor.

OKULDA AYRIMCILIGA MARUZ KALIYORUZ

YASADIKLARI mahallede bir tek oyun parki bulunmuyor. Kiz çocuklarinin büyük çogunlugu, 1618 yaslarinda evleniyor.  Içlerinde 15 yasinda anne olanlari bile var.  10 yas üzeri çocuklarin büyük bölümü sigara ve benzeri kötü aliskanliklar edinmis. “Bizlerle okulda ‘pis çingene’ diyerek dalga geçiyorlar. Bu yüzden okulu biraktim” diyen 14 yasindaki Gamze Dogulu, “Okulda hep bizimle dalga geçiyorlar. ‘Çingene, pis kokuyorsunuz, kara fatma’ diyerek dalga geçiyorlar. Bu yüzden okulu biraktim. Simdi kardeslerim ayni seylere maruz kaliyor. Tenimize, dilimize, yasantimiza karsi büyük bir ayrimcilik var” diye konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web