Büyük Torbalı

Rumeli’den getirip Türkiye’ye yaydilar

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Rumeli’den getirip Türkiye’ye yaydilar
476 Görüntüleme
14 Temmuz 2010 - 21:26
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 Tohumlari Rumeli’den getirilen ve ilk olarak sadece Arslanlar Köyü’nde yetistirilen biber tüm Türkiye’de üretiliyor

117 yil önce tohumlari Rume-i’den getirilen ve ilk olarak sadece Arslanlar Köyü’nde yetistirilmeye baslanan Arslanlar biberi, simdilerde tüm Türkiye’deki üreticiler tarafindan yetistiriliyor. Geçtigi-miz yillarda köy halkinin %70′i tarafindan üretilen biber, ülke genelindeki üretimin artmasiyla Arslanlar’da azaldi. Yörük biberi olarak da bilinen Arslanlar biberinin artik para etmedigini söyleyen 53 yasindaki Fuat Sunar: “Yillardir ürettigimiz bu biberin rekoltesi artik iyice düsmeye basladi. Tohumlar simdi ülkenin dört bir yaninda kullaniliyor. Ancak böyle giderse köyümüzün ismiyle özdeslesmis bu ürün artik burada yetistirilmeyecek” dedi.

URETIM ARTINCA FIYAT DUSTU

ARSLANLAR köyünde 1893 yilindan bu yana yetisti-rilen meshur Arslanlar aci biberinin, ülke genelindeki üre-timinin artmasiyla birlikte köydeki üretimi bitme noktasina geldi. Arslanlar biberi lezzeti ve diger biberlere göre daha farkli olmasi nedeniyle çevre köylerde oldugu gibi Türkiye’nin dört bir yaninda yetistirilmeye baslandi. Ismi Arslanlar biberi olmasina ragmen biber her tarafta yetistirilmeye baslandi. Halkin % 70’i yaz mevsiminde biber üretimi ile geçimini saglarken diger bölgelerdeki artan üretimi nedeniyle sayi giderek düsmeye basladi. Bu biberin genellikle pul biber yapiminda kullanildigini söyleyen Sunar: “4 yil öncesine kadar kilosu 2-2,5 TL olan Arslanlar biberi, artan üretim nedeniyle simdilerde 1 TL’ye kadar düstü” seklinde konustu.

KÖYLE ÖZDESLESEN BIBER ARTIK TALEP GÖRMUYOR

117 yil önce Rumeli’den göç edip Arslanlar Köyü’nü kuran vatandaslar buradan getirdikleri biberleri yeni köylerinde yetistirmeye basladi. Oldukça farkli bir tada sahip olan bu ürün kisa sürede Torbali ve Izmir pazarlarinda yok satmaya basladi. 117 yillik tarihe sahip biber artik çevre köylerde yetistirildikten sonra ülkeye de yayilmaya basladi. Bu durum biberin Arslanlar’daki üretimini bitirme noktasina getirdi. 25 yildir Arslanlar biberi yetistirdigini söyleyen Fuat Sunar: “Dedelerimiz Torbali’ya gelirken biber tohumlarindan getirip ekmisler. Tatli bir acisi olan biber, diger aci biberlere göre mideye zarar vermiyor. Bu yüzden özellikle pul biber yapiminda ve özel lokantalarda tercih ediliyor. Fakat üretimde yasanan artis, Arslanlar biberinin kendi topraklarinda bitmesine neden olacak. Uretim giderek azalmaya basladi. Keske tohumlar bu kadar yayilmasaydi. Köyümüzün adini tüm Türkiye’ye tanitan biber yok olma tehlikesiyle karsi karsiya” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web