Büyük Torbalı

Sampiyon yere çakildi Samanin atesi düstü

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Sampiyon yere çakildi Samanin atesi düstü
176 Görüntüleme
15 Ağustos 2013 - 8:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Geçen yil zam sampiyonu olan ve ithal edilmek durumunda kalinan samanin kilogrami, bu yil 30 kurusa kadar düstü. Birçok çiftçi, para etmedigi gerekçesiyle samanini tarlada birakti.

TORBALI Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, yaptigi açiklamada, bu yil bahar yagislarinin iyi geçmesi nedeniyle hububat rekoltesinin beklenenden yüksek gerçeklestigini söyledi. Buna bagli olarak saman temininde bu yil sikinti yasanmadigini ifade eden Uslu, “Hububat tarlarinda verim oldukça iyiydi. Urün iyi olunca sapi da iyi oldu. Saman, tabir yerindeyse doldu tasti. Hayvan üreticisi simdiden ihtiyacini karsiladi” dedi. Geçen sene, piyasada saman bulunmadigi için fiyatlar bir anda tavan yapmisti. Samani dahi ithal eden ülke konumuna gelirken, bir kilo saman, bir kilo bugdaydan daha pahaliydi. Ancak bu yil bugday üretimi artinca saman sikintisi da ortadan kalkti. Geçen sene kilosu bir lira olan saman simdilerde, 30 kurustan alici buluyor.

 

SAMAN, BUGDAYDAN DAHA PAHALIYDI

GEÇTIGIMIZ yil yagislarin az olmasi nedeniyle saman üretiminde büyük bir düsüs yasandi. Iç piyasadaki samanlar, hayvancilik sektörüne yetmeyince fiyatlar bir anda tavan yapti. 30 kurusluk samanin kilosu bir anda 1 liraya kadar yükseldi. Balyasi 25 liradan satilan saman, yurt disindan ithal edilirken hayvancilik sektörü, artan maliyetler karsisinda ayakta kalmakta zorlandi. Ancak bu yil bahar mevsiminde yagislarin yeterli düzeyde olmasi, saman üretimini de arttirdi. Suanda 25 kilogramlik saman 8 liradan alici buluyor. Geçen yil yasanan kurakliktan dolayi, ilk kez saman ithal edildigini hatirlatan Uslu: “Geçen yil samanin kilogrami 1 lirayi gördü. Bugdayinin kilogrami 50 kurusa satilirken, sapindan yapilan samanin fiyati 1 liraydi. Geçmis yillarda üretici tarafindan depolanan eski samanlar bile iyi paraya satildi. Saman bulamayan besiciler, hasadi yapilan misirin saplarini tarlalardan toplayarak hayvanlarina yedirmisti. Bu yil ise hasadin bereketli geçmesi nedeniyle, sadece bölgemizde degil ülke genelinde saman bollugu yasaniyor. Her yer saman dolu. Kilogrami 30 kurusa kadar düstü. Bazi çiftçiler, geçen seneki sikintiyi gördükleri için tarlalarindaki saplari saman yaptirarak istiflediler” diye konustu.

 

‘BUGDAY FIYATI 1 LIRA OLMALI’

TORBALI’DA 15 bin dekarlik alanda bugday üretimi yapildigini ifade eden Murat Uslu, bugday fiyatlarindan dert yandi. Bugdayin kilo fiyatinin 60 kurus oldugunu belirten Ziraat Odasi Baskani Uslu: “Bu fiyat üreticiyi hiçte memnun etmiyor. Bugday fiyatinin en az 80 kurus ile 1 lira arasinda olmasi gerekiyor. Verim bu sene gayet iyiydi. Dönümde ortalama 500 kilogram bugday elde edildi. Hayvancilik sektörü, artan üretim ile bu sene rahat bir nefes aldi. Ayrica silajlik misirda piyasadaki sorunun giderilmesinde önemli bir etken oldu. Ancak fiyatlar yine üreticinin bekledigi oranda degil. Geçen sene 12 kurusu gören silajlik misir, bu yil 10 kurustan satiliyor. Urün fiyatlarinda acilen iyilestirmeler yapilmali” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web