Büyük Torbalı

Sebze sulamasi kirle suyla yapiliyor Çiftçi ürünlerini zehirle suluyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Sebze sulamasi kirle suyla yapiliyor Çiftçi ürünlerini zehirle suluyor
258 Görüntüleme
10 Ekim 2013 - 7:38
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tarim arazilerinin ortasindan geçen Çevlik, Moskof ve Küçük Menderes Çayi, binlerce dönümlük araziyi suluyor. Fabrika atiklariyla kirlenen çaylar insan sagligini ve arazilerin verimliligini tehlikeye atiyor.

BIRÇOK alanda çevre katliaminin yasandigi Torbali’da, yüzlerce dönüm arazi adeta zehirle sulaniyor. Bir zamanlar ilçe halkinin içinde yüzdügü, balik tuttugu ve çiftçilerin tarlasini suladigi Çevlik, Moskof ve Küçük Menderes çaylari kirlilikten dolayi renk degistirdi. Onlarca fabrikanin agir materyaller ve atiklarini akittigi bu çaylarin çevresindeki tarlalarin sulama islemi buradan saglanan su ile yapiliyor. Zehir saçan çaylardan alinan suyla sulanan ürünler de soframizi süslüyor. Fabrikalarin atiklarini aritmadan çaylara bosaltmasi nedeniyle kirlenen suyu kullanmaktan baska çaresi olmayan çiftçi yetkililerin duyarsiz kalmasindan dolayi sikâyetçi. Uzmanlar, zehirli suyla sulanan tarlalarin uzun yillar sonunda kullanilmaz hale gelecegini ve tarim yapilamayacagini belirtiyor.

15 YILDA KIRLILIK ARTTI
TARIM cenneti olan Torbali’da her yil 2 ya da 3 kez ürün almak mümkün. Binlerce dekarlik alanda üretilen sebze ve meyveler Türkiye hatta dünyanin dört bir yanina gönderiliyor. Yapilan tarimsal faaliyetlerde, Çevlik, Moskof ve Küçük Menderes’in yaninda arazisi bulunan çiftçi sulama islerini buradan gerçeklestiriyor. Ancak son 15 yilda artan kirlilik dayanilmaz bir hale geldi. Bir zamanlar masmavi akan bu çaylar artik simsiyah görüntüsü ve kötü kokusuyla dikkat çekiyor. Çiftçiler, çevredeki mahalle ile köylerin kanalizasyonlarinin ve fabrika atiklarinin çaylara aktigini dolayisiyla çaylarin çevresinde yer alan tarlalarda da sebze yetistirildigini vurguluyor.

SU MOTOPOMPLA TARLAYA ULASIYOR
TORBALI’DA kirmizilahana, domates, seftali, üzüm, biber, misir, patlican, kereviz, salatalik, karnabahar ve pirasa gibi akla gelecek her türlü sebze ve meyve yetistiriliyor. Çiftçi, sondaj maliyetlerinin yüksek olmasi nedeniyle tarlasindan su çikartamiyor. Bu nedenle, en yakinindaki çayin kenarina bir motor yerlestirip, buradaki suyu kendi tarlasina akitiyor. Sulama zamaninda motorunu çalistiran çiftçi zorunlu olarak zehirli suyla tarlasini suluyor.

TARLALARIN GELECEGI TEHLIKEDE
URETICILERIN tarlalarini sulamak için kullandigi söz konusu olan çaylara, onlarca ilçe, belde ve köyün atiklari dökülüyor. Kiyisinda tarimla hayatini sürdüren halk, bir zamanlar içme suyu olarak kullandiklari çayin, fabrika ve kanalizasyon atiklari yüzünden simsiyah akmaya basladigini ve kokudan yanina yaklasilamadigini söylüyor. Asiri kirlilikten dolayi, çaylarda artik balik da yasamaz oldu. Zehirli sularin topragin yapisini bozdugunu söyleyen Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü yetkilileri, “Bu suyla sulanan tarlanin topragi çok zarar görüyor. Uzun yillar sonrasinda bu tarlalarda ürün dahi yetistirilemeyecek. Sürekli olarak kirli suyla sulanan tarlalardaki yararli canlilar artik ölüyor. Atiklarin aritilarak çaylara birakilmasi lazim. Sayet bu yapilmiyorsa kapali sulama sistemi ile sorun çözülebilir” diyerek öneride bulundu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web