Büyük Torbalı

TBMM’de Torbali ovasi konusuldu: ESKIDEN 2 METREDE SU ÇIKARDI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
TBMM’de Torbali ovasi konusuldu: ESKIDEN 2 METREDE SU ÇIKARDI
192 Görüntüleme
10 Temmuz 2012 - 7:41
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

CHP’li Rahmi Askin Türeli, özellikle Torbali ovasinda yasanabilecek olasi su sorununa karsi önlem alinmasi amaciyla TBMM’de Meclis Arastirmasi açilmasini istedi. Türeli, ilçede su an yer alti suyu tablasinin 60 metrenin altina düstügünü belirtti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Uyesi Rahmi Askin Türeli ve CHP Izmir Milletvekili Rahmi Askin Türeli, meclisteki konusmasindan nüfus artisi ve küresel isinmayla birlikte, su kitliginin önümüzdeki yillarda çok daha büyük boyutlara ulasmasinin beklendigine dikkat çekerek, Dünya Saglik Örgütü’nün rakamlarina göre yilda 1,6 milyon insanin temiz ve hijyenik su yoklugundan hayatini kaybettigini söyledi. Türeli, Küçük Menderes, Gediz ve Bakirçay havzalarinda yasanan kirlilik sorununa da degindi. Konusmasinda Torbali’dan örnek veren Türelli, ilçede su an yer alti suyu tablasinin 60 metrenin altina düstügünü belirtti. Ilçede 30 yil önce 2 metre derinlikte yeralti suyuna ulasildigini ifade etti.

TORBALI OVASINDA TEHLIKE ÇANLARI ÇALIYOR

KONUSMASININ devaminda iktidara yüklenen CHP’li Rahmi Askin Türeli, iktidarin önemsedigi tarim sektöründe de tehlike çanlarinin çaldigina dikkat çekti. Tarimda yasanan bu sorundan dolayi tarima dayali ticaret ve sanayi için de ayni sorunun söz konusu oldugunu ifade eden Türeli, “Günümüzde yagislarin azalmasi, artan nüfus artisi nedeniyle su kullaniminin artmasindan kaynaklanan yerüstü ve yeralti sularinda azalma ciddi boyutlara ulasmistir. Örnegin Küçük Menderes havzasinda, Torbali’da alüvyon formasyonunda yeralti su tablasi 60 metrelerin altina düsmüs olup genis bir alanda yer alti suyu kalmamistir. Hâlbuki 30 yil önce bu kuyularda yer alti su tablasi 12 metre derinlikte olup kuyu verimleri 6070 litre/saniye idi. Günümüzde Ege bölgesinde içmekullanma ve endüstriyel su temininde zorluklar yasanmasina ragmen asil sorun, suyun yüzde 72’sinin kullanildigi tarim sektöründe yasanmistir. Kurakliktan dolayi tarimsal aktivitenin azalmasi veya durmasi açlik issizlik ve göç demektir. Bu durum sadece tarimda degil, tarima dayali ticaret ve sanayi için de söz konusudur” seklinde konustu.

CIDDI SORUNLAR YASANIYOR

KUÇUK Menderes, Gediz ve Bakirçay havzalarinda var olan kirlilik ile ilgili Çevre Bakanligi, Devlet Su Isleri(DSI) ve Universiteler tarafindan çok ciddi çalismalar yapildigini dile getiren Rahmi Askin Türeli, çözüm önerilerinin de getirildigini ifade etti. TMMOB Izmir Il Koordinasyon Kurulu tarafindan 1999 ve 2008 yillarinda Izmir Su Kongreleri’nde konunun ayrintili bir biçimde tartisildigini ve ilgili mühendis odalarinin degisik zamanlarda yaptiklari çalismalardan söz eden Türeli, “Ancak 30 yil önce, 20 kg agirliginda, yayin baliklarinin yasadigi, insanlarin yüzebildigi nehirler, bugün açik kanalizasyon olarak kullanilmakta, evsel ve endüstriyel atiklar ne acidir ki dogrudan denize bosaltilmaktadir. Belediyeler saglikli su elde etmekte zorlanmakta, su kirliliginden kaynaklanan ciddi sorunlar yasanmaktadir. Küresel isinmaya bagli iklim degisikliginden dolayi yagis ve akis degerleri azalmakta, kuraklik ve taskin riskleri artmaktadir. Ayrica kuraklik neticesinde su kalite parametrelerinin önemli oranda olumsuz etkilenmesi söz konusudur” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web