Büyük Torbalı

Terör ve altin zayif noktamiz

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Terör ve altin zayif noktamiz
255 Görüntüleme
09 Ocak 2012 - 22:03
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’da son yillarda ilginç dolandiricilik olaylari yasaniyor. Torbali Emniyet Müdürlügü kayitlarina göre dolandiricilar en çok terör örgütü ile tehdit ediyor, altin ile kandiriyor.

TORBALI’da 2011 yilinda 61 dolandiricilik vakasi meydana geldi. Ilçe Emniyet Müdürlügü, dolandiricilara ve dolandiricilik türlerine karsi vatandaslari her ortama bilgilendirmeye çalisiyor. Dolandiricilar, son dönemlerde kontör dolandiriciligi ve terör örgütü olaylariyla para sizdirmanin yollarini ariyor. Kendini polis olarak tanitan dolandirici magdura “Kimlik bilgileriniz terör örgütünün eline geçmis, PKK banka hesaplarinizi ele geçirmis ve banka hesaplariniz üzerinden teröristlere para aktarilmis” diyor.

ALTIN YERINE TAS ÇIKIYOR

DOLANDIRICI, ailesinden yüklü miktarda altin ve ziynet kaldigini belirttigi magdura sikintida oldugunu ve bu altinlari elden çikarmak istedigini anlatiyor. Çantasindan çikardigi bir altini vatandas ile birlikte kuyumcuya gösteriyor. Degerini ögrenip vatandastan çok daha düsük miktar istiyor. Ikna olan vatandas parayi veriyor.

Nasil kandiriliyoruz?

TORBALI’DA 2011 yilinda 61 dolandiricilik vakasi meydana geldi. Ilçe Emniyet Müdürlügü, dolandiricilara ve dolandiricilik türlerine karsi vatandaslari her ortama bilgilendirmeye çalisiyor. Dolandiricilar, son dönemlerde kontör dolandiriciligi ve terör örgütü olaylariyla para sizdirmanin yollarini ariyor. Vatandaslari oyuna gelmemeleri konusunda uyaran Emniyet ekipleri, özellikle devletin veya polisin bu tür isleri telefon araciligiyla yürütmediklerini ve vatandaslardan asla para talebinde bulunmayacagini vurguluyor.

KONTÖR ALDATMACASI

EN revaçta olan dolandiricilik türü arasinda gösterilen kontör dolandiriciliginda isler söyle yürüyor: Kendini askeri personel veya emniyet mensubu diye tanitan dolandirici, magdura ‘su Subayi veya Emniyet Müdürü’nü arayarak küfür etmissiniz. Bunun sorusturmasini yapiyoruz’ diyor. Magdurun ‘Hayir ben böyle bir sey yapmadim’ demesi üzerine dolandirici ‘O zaman sen de yardim et biz bu sahsi tespit edelim’ diyor. Ardindan ‘Bu sorusturmada kullanilmak üzere su numaralara su kadar kontör yüklemeniz gerekmektedir’ diyor. Suçlamadan bir an önce kurtulmak isteyen vatandas, kontör yüklüyor.

ADINIZ ÖRGUTTE

KENDINI polis olarak tanitan dolandirici magdura: “Kimlik bilgileriniz terör örgütünün eline geçmis, PKK banka hesaplarinizi ele geçirmis ve banka hesaplariniz üzerinden teröristlere para aktarilmis” diyor. Teröristleri yakalamak üzere olduklarini söyleyen dolandirici, vatandastan bazi bilgi ve hesap numaralarini vermesini istiyor. TC kimlik numarasi, dogum tarihi gibi bilgileri alip ardindan teröristi yakalamak için bankadan para çekme ve yatirma islemleri yapmasi gerektigini söylüyor. Parayi iade edeceklerini belirterek vatandastan verdikleri hesaba bankamatikten para yatirma islemi yapmaya ikna ediyor. Bankamatik önünde beklemesini istedikleri vatandastan telefonunu asla kapatmamasini söylüyor. Kapatmasi halinde ise kendisinin ‘polis ile isbirligi yapmadigi’ için suç isleyecegine inandiriliyor.

ALTIN YERINE TAS

DOLANDIRICI, ailesinden yüklü miktarda altin ve ziynet kaldigini belirttigi magdura sikintida oldugunu ve bu altinlari elden çikarmak istedigini anlatiyor. Çantasindan çikardigi bir altini vatandas ile birlikte kuyumcuya gösteriyor. Degerini ögrenip vatandastan çok daha düsük miktar istiyor. Ikna olan vatandas parayi veriyor. Altin oldugunu sanan çantayi aliyor. Çantadan ise sari tenekeler, kum ve tas parçalari çikiyor.

POLIS ALDATMACASI

BIRDEN fazla kisi bir araya gelerek, özellikle yasli ve herhangi bir suça karismis olmaktan çekinen kisileri tespit ediyor. Sonra bu kisiler, polis yildizina benzeyen yildizli kimlik tarzinda bir belgeyle sahislari polis olduklarina inandiriyor. Çesitli hilelerle suç islemis konumuna soktuklari kisiden cebinde ne varsa bosaltmasini isteyerek polis merkezine gideceklerini söylüyor. Vatandasin cebindekileri aldiktan sonra bir yolunu bulup ortamdan uzaklasiyorlar.

HAYIR YAPIYORUZ

DOLANDIRICILAR, genelde yasli ve emekli olan kisileri tespit ediyor ve yardima muhtaç kimse taniyip tanimadigini soruyor. Elinde kâgida sarili parayi, ölmüs babasinin veya annesinin hayrina dagitacaklarini ama kimseyi tanimadiklarini söylüyor. Bu konuda vatandastan yardim istiyor. Süpheliler, posette bulunan paranin bütün ya da döviz oldugunu, birazini dagitacaklarini birazini da kendilerine ayiracaklarini belirterek müstekiden kendilerine bir miktar para vermesini istiyor. Müsteki cebinde olan parayi süpheliye veriyor. Daha sonra süpheliler gittiginde sarili kâgitta para degil gazete parçalari oldugunu görüyor.

ALTINLARINI OKUTALIM

GENELDE yasli vatandaslar tercih ediliyor. Dolandirici, yasli vatandaslara yaklasarak vefat eden anneleri için mevlit okutacaklarini ve hayir dagitacaklarini söylüyor. Vatandasa altinlarinin basina bir sey gelmemesi için onlari da okutmasi gerektigine inandiriyor. Magdura, elindeki ziynet esyasini alip okutup getireceklerini söylüyor, bir daha geri dönmüyor.

BUYUYU BOZACAGIZ

DOLANDIRICI, vatandasin evine bir bardak su içme bahanesi ile geliyor. Su içerken evde büyü oldugunu söyleyip isterse bozabilecegini söylüyor. Kabul eden vatandastan evdeki para ve altinlari istiyor. Dolandirici, altinlari bir çikin haline getirerek okumaya basliyor. Bu arada vatandasin dikkatini dagitarak çikindaki altinlari el çabuklugu ile kendindeki sahte çikinla degistiriyor. Okuma bittikten sonra vatandasa çikini bir yere asmasini ve bir müddet dokunmadan beklemesini söylüyor ve ortamdan uzaklasiyor.
BU YÖNTEMLER DE ÇOK SIK KULLANILIYOR

* Saat dolandiriciligi: Köyünden hayvanini satip gelen vatandasa, çok pahali olduguna inandirdiklari 30 milyonluk imitasyon saati iki bin liraya satiyorlar.
* Size is bulayim: Is arayan vatandasa yüksek makamlarda tanidiklari olduklarini söyleyerek is bulma vaadi ile parasini aliyorlar.
* Para üstü getirin: Süpheli lokantaya telefonla siparisi veriyor. 100 lira verecegini belirterek para üstü istiyor. Binaya gelen kuryeyi karsilayan süpheli, paranin yukarida kaldigini belirtip para üstünü alip kaçiyor.
* Sosyal agda hesap çaliyorlar: Sahtekârlar, Facebook, Twitter gibi sosyal agdaki bir kullanicinin hesabini çaliyor. Daha sonra kurbanin esinden, dostundan basinin belada oldugunu, acilen paraya ihtiyaci oldugunu söylüyor. Verdigi adrese para havale etmesini istiyor.

ÖNLEMLER

*  Tanimadiginiz sahislara kesinlikle para veya degerli esya vermeyin.
* Tanimadiginiz sahislarin para veya esyalarinizi almasina, mukaveleler veya senetler imzalatmasina müsaade etmeyin.
* Sehirlerarasi yolculuklarda tanimadiginiz kisilerden yiyecek ve içecek alirken dikkatli olun. Ambalajli da olsa sigara, yiyecek ve içecek maddelerinin içine uyku ilaçlari karistirilmis olabilir.
* Döviz ve altin alirken döviz bürolari ile kuyumculari tercih edin.
* ATM’lerden para çekerken size yardimci olmak isteyen kisilere sifrenizi vermeyin.
*  Falcilara itibar etmeyin.
* Kendisini makam ya da unvan sahibi olarak tanitan kisiden mutlaka kimlik sorun.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web