Büyük Torbalı

TOHUM COSKUSU

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
TOHUM COSKUSU
217 Görüntüleme
16 Ekim 2011 - 21:00
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tohum Senligi’nde Çanakkale, Mugla gibi Ege’nin çesitli sehirlerinin yani sira; Bayindir, Tire gibi yakin çevreden katilimcilar da vardi. Tohum üreticileri köy meydanina kurulan stantlarda tohumlarini tanitti ve paylasti.

KARAOT Tohum Takas Senligi cumartesi günü coskulu bir sekilde kutlandi. Ege’nin ve Izmir’in çesitli bölgelerinden gelen çiftçiler, tarimcilar, tarim kooperatifleri temsilcileri bir araya gelerek tohumlarini takas etti; organik tarim üzerine konustu. Geçtigimiz yil Torbali kapali pazaryerinde yapilan senlik bu yil Karaot Köyü’nde gerçeklestirildi. Köylüler ve Karaot Tohum Dernegi üyeleri; bunun köy için ayri bir anlam ifade ettigini söylediler. Senligin açilis konusmasini Karaot Muhtari Hüseyin Önder gerçeklestirdi. Ardindan Ege Universitesi’nden Prof. Dr. Uygun Aksoy “Herkes için Organik tarim! Neden?” adli konusmasini yapti. Uygun’dan sonra Gödence Köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Çagatay Özcan Kokulu bir konusma yapti. Duvara Karsi Tiyatro Toplulugu Kokulu’nin ardindan sahneye çikip: “Giricez Giricez AB’ye Giricez” adli oyununu sergiledi. Tiyatro oyunu sonrasi Karaot Tohum Dernegi Baskani Feray Karapinar konusmasini gerçeklestirdi. Ögle yemeginin ardindan da tohum takasina geçildi.
ORGANIK TARIM EKOLOJIK DENGEYE ETKI EDIYOR

KARAOT Tohum Takas Senligi’nin bu yil ikincisi gerçeklesti. Karaot bu organizasyona ilk defa ev sahipligi yaparken katilim oldukça yogundu. Çanakkale, Mugla gibi Ege’nin çesitli sehirlerinin yani sira; Bayindir, Tire gibi yakin çevreden katilimcilar da vardi. Tohum üreticileri köy meydanina kurulan stantlarda tohumlarini tanitti ve paylasti. Tohum takasindan önce kürsüye çikan Prof. Dr. Uygun Aksoy organik tarimin önemine deginerek, saglik açisindan yararlarini anlatan konusmasini gerçeklestirdi. Dogal olarak yetisen ürünlerin sihhat açisindan tasidigi ehemmiyetten bahseden Aksoy: “Organik yetisen ürünlerin besin degeri; organik olmayan ürünlere göre oldukça fazla. Unutulmamali ki bu sadece insan sagligini etkileyen bir durum degil. Bu bitkileri yiyen hayvanlar da var. Hayvanlar yiyor; gübresi dogaya karisiyor. Böylece ekolojik denge etkileniyor” dedi.

TOHUMCULAR IÇIN DAYANISMA IMKANI

TOHUM Senligi’nin degisik bölgelerden ziyaretçileri vardi. Senlige geçen yil da katilan Çanakkale Ekolojik Urünler Dernegi’nden Gülistan Arabacioglu beraberinde pek çok tohumu da getirmisti. Maydos pamugu, pembe domates, kara kilçik bugday gibi özellikle Eceabat bölgesinde yetisen tohumlari organik dostlariyla paylasan Arabacioglu: “Ilk tohum takasini yapali henüz bir yil oldu. Ancak alinan tohum sayisi az oldugu için simdilik çok büyük etkisi olmadi. Aldigimiz tohumlari ektik; ürünleri yetistirdik. Önümüzdeki yillarda takas yapan üreticilerin bölgelerinde ürün çesitliligi artacaktir” dedi. Bayindir’in Marmariç bölgesinden senlige katilan Mete Hacaloglu ise senligi bir sosyal dayanisma ve kaynasma olarak gördüklerini, kisa vadede ürün çesitliligi açisindan büyük farklar yaratmasa da ekolojik hassasiyeti oturtma açisindan senligin çok faydali oldugunu söyledi.

AMAÇ DISA BAGIMLILIKTAN KURTULMAK

SENLIGE bu yil ilk defa katilanlardan Servet Kahyaogullari Datça Sürdürülebilir Yasam Kolektifi adina senlige geldi. Henüz yeni bir kurulus olduklarini söyleyen Kahyaogullari: “Amacimiz permakültür çerçevesinde pratikye dogal tarim uygulamalarini yayginlastirmak ve günlük hayata kazandirmak amacindayiz” seklinde konustu. Senligin tohumculari için çok faydali oldugunu belirten Datça’li tohumcu: “Burada bir tohum kardesligi var. Yerli tohumu korumak için çabaliyoruz” dedi. Senlige TEMA Vakfi’ndan da katilim vardi Uç vakif üyesi gün boyunca tohumcularla diyalog kurup, çözüm önerileri üzerine konustular. Ulkemiz verimli topraklari sayesinde bir tarim ülkesi durumunda. Ancak son yillarda yapilan bilinçsiz üretim ve tohuma önem verilmemesi nedeniyle tohumda disa baglilik yasamaktayiz. Disaridan gelen tohumlardan ikinci ürünü elde etmek ise mümkün olmuyor. Tohum stoklari her yil ithal ürünlerle dolduruluyor. Bu yanlisin önüne geçmek isteyen; Türkiye’nin çesitli bölgelerinden gelen tohumcular, dayanisma saglayarak tohum sorununu çözme amacindalar.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web