Büyük Torbalı

Torbali modeli Türkiye’ye örnek

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Torbali modeli Türkiye’ye örnek
207 Görüntüleme
17 Ağustos 2012 - 7:58
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali Ticaret Odasi öncülügünde bir araya gelen 6 kurum, meslegi egitim programlari, girisimcilik kurslari, CVbank gibi projelerle bir yilda 3 bin kisiyi meslek ve is sahibi yapti.

TURKIYE’NIN önde gelen sanayi kuruluslarina ev sahipligi yapan, ödedigi vergilerle birçok ili geride birakan Torbali, olusturdugu istihdam modeli ile de ülkeye örnek oldu.

3 BIN KISI FAYDALANDI

TORBALI Ticaret Odasi ve IsKur öncülügünde el ele veren Kaymakamlik, Halk Egitim Merkezi, Endüstri Meslek Lisesi ve Mesleki Egitim Merkezi bir yilda 3 bin kisiyi is ve meslek sahibi yapti.

ISVEREN MEMNUN

Issizlik orani bu projeler sayesinde yüzde 9’dan yüzde 4 seviyesine düserken, ilçede faaliyet gösteren dev fabrikalarin kalifiye eleman ihtiyaci da giderilmis oldu.

NELER YAPILDI?

• Fabrika ziyaretleriyle ihtiyaç duyulan eleman tipi belirlendi.
•160 degisik kurs programinda 984 kisi meslek sahibi oldu.
•Istihdam garantili kurslari bitiren 282 kisi ise girdi
•TTO bünyesinde kurulan CVbank ile isçi ve isveren bulusturuldu.
•KOSGEB Sinerji Odagi’nda genç girisimcilere hibe ve faizsiz kredi verildi.

TURKIYE’NIN önde gelen sanayi kuruluslarinin üretim yaptigi, ödenen vergilerle birçok ilin geride birakildigi Torbali’da yaratilan “istihdam modeli” ülkeye örnek oldu. Uyelerinin kalifiye eleman ihtiyaci, ilçedeki issizlerin is talebi üzerine harekete geçen Torbali Ticaret Odasi (TTO), 6 kurumu örgütleyerek ilçedeki issizlige önemli ölçüde çözüm buldu. Mesleki egitim kurslari, Uzmanlasmis Merkez Endindirme Merkezleri (UMEM) kapsaminda isbasi egitim programlari, CVBank, fabrika ziyaretleri, fabrikalarla protokol ve benzeri çalismalarla 3 bine yakin kisiye istihdam imkani saglandi. Ilçede issizlik orani yapilan çalismalarla yüzde 9’dan yüzde 4’e geriledi.

KREDI IMKANI

600’ün üzerine fabrika ve bin 200’e yakin isletmeye ev sahipligi yapan Torbali’nin bu potansiyelinin ilçeye “istihdam” olarak dönmemesi üzerine harekete geçen TTO koordinatörlügündeki 6 kurumun, son 1 yillik çalismalarinin sonucu alindi. Ilçede fabrikalarin ihtiyaç duydugu kalifiye eleman sayisinda da, issiz sayisininda da düsüs yasanmaya baslandi. Torbali Kaymakamligi, Torbali Ticaret Odasi, IsKur Torbali Subesi, Torbali Mesleki Egitim Müdürlügü, Halk Egitim Merkezi ve Endüstri Meslek Lisesi’nin ortak projeleri ilçede issizlige derman olmaya basladi. Bu kapsamda mesleki kurslar açildi, girisimcilik kurslari düzenlendi, TTO bünyesinde CV bank olusturuldu, is basi egitim programlari düzenlendi, fabrikalarla protokoller imzalandi. TTO ve KOSGEB Sinerji Odagi ile birlikte son 1 yilda 3’ü IsKur’la olmak üzere toplam 6 defa girisimcilik kursu düzenledi. Bu kurslara toplam 165 kisi katildi. Kursa katilanlara sertifikalari verildi. Kursa katilanlara hibe destegi ya da sifir faizli kredi imkâni sunuldu.

ISVERENE, SSK PRIM DESTEGI

Kurslara katilanlara, günlük 15 lira harçlik ödeniyor. Ayrica saglik güvencesine de kavusuyorlar. Kurs süresince is kazasi veya meslek hastaligina yakalanma gibi durumlarda, tedavileri devlet tarafindan ücretsiz yaptiriliyor. Projenin finansmani, hükümetin istihdam paketine koyulan bir maddeyle Issizlik Fonu’ndan karsilaniyor. Kurslar, türüne göre 3 ile 6 ay sürüyor. Destek veren ve kursiyerleri bünyesinde istihdam eden fabrikalarin 36 ay boyunca SSK isveren primleri de devlet tarafindan karsilaniyor.

Kaymakam Aydin Memük:
“Ortak hareketle sinerji olusturuldu”
“Torbali’da birçok bölgede olmayan bir sinerji olusmus durumda. Bu ortak hareket tüm Türkiye’ye örnek olmali. Basta TTO olmak üzere kurumlarimiz çok aktif. Biz de kaymakamlik olarak elimizden gelen destegi vermeye çalisiyoruz. Torbali gibi sanayinin yogun oldugu bölgelerde Torbali modeli uygulanmali. Ortak hareketle ilçede is arama ve issizlik gibi bir sorunun ileride hiç kalmayacagini düsünüyorum.”dedi.

IsKur Müdürü Mehmet Nayman:

“IsKur’un misyonu paylasilmis durumda”
“Kurumlarimiz arasinda çok güzel bir diyalog olustu. Herkes elbirligi ile üzerine düseni yapiyor. Bir nevi IsKur’un misyonunu paylasmis durumdalar. Bu birliktelik ile ilçemizde istihdam artarken buna bagli olarak da issizlik azaliyor. Projeleri yenileyerek yolumuza devam edecegiz. Bize destek olan kurumlara tesekkür ediyorum.” dedi.

TTO Baskani Behçet Çinar:
“Bu sorun, sifir seviyesine gelecek”
“Sivil toplum örgütleri, vatandas ve kurumlar arasinda bir köprüdür. Bu kurumun baskani olarak ilçemizde en büyük sorun issizlik oldugunu gördük. Türkiye genelinde yüzde 12 olan issizligin Torbali’da 9 seviyelerinde oldugunu tespit ettik. Kurumlarla yaptigimiz ortak çalismalar noktasinda issizlik oranini yüzde 4’lere kadar çektik. Aslinda issizligi sifir seviyesine getirmeye çok yakiniz. Vasifsizliktan dolayi fabrikalar is bulamiyor. Insallah bu ortak çalismalarimizla, genç girisimci kurslari, meslek edindirme kurslari çalismalarini sürdürecegiz.” dedi.

NELER YAPILDI?

Muhasebeci, insan kaynaklari, kimya teknisyeni, reyon görevlisi, kasiyer, magaza sorumlusu gibi mesleklerde Isbasi Egitim Programi düzenlendi.
9 adet istihdam garantili kurs / program düzenlendi. Bu kurs ve programlar sonucunda toplam 282 kisi istihdam edildi.
2012’nin ilk 7 ayinda düzenlenen 160 kurs/programda toplam 984 kursiyer egitim alarak, meslek sahibi oldu. En çok, tekstil makineleri, mobilya döseme/imalat, plastik makineleri operatörlügü gibi mesleklerde kurslar düzenlendi.
TTO bünyesinde CVbank olusturularak hem issizler hem eleman arayan fabrikalar bir ortamda bulusturuldu.
TTO yöneticileri fabrika ziyaretleri ile isverenle yüzyüze görüsüp hangi alanda eleman ihtiyaci duyduklarini belirlendi. Bu paralelde egitim ve kurslar verildi.
TTO tarafindan açilan KOSGEB Sinerji Odagi kurslarinda, gençler ve mütesebbisler için hibe ve faizsiz kredi imkanlari sunuldu.
Alfemo, Vespero, Balkan Süt, Sistem Serigrafi, ACS Klima gibi fabrikalarla ortak kurslar düzenlendi.
CNC operatörlügü, gazalti kaynakçiligi ve web tasarimciliginda, yüzde 50 istihdam garantili kurslar verildi.

AÇILAN KURSLAR VE BUTÇELERI

Alfemo Mobilya
Mobilya dösemecisi 24. 540 TL
Merinos Mobilya
Mobilya dösemecisi 53. 232 TL
Sistem Serigrafi
Serigrafi 18.297 TL
Polkima Polyester
Oto boyacisi 34.834 TL
Yesilyaprak Kursunlu
Elbise dikisçisi 16. 360 TL
Torbali Endüstri Meslek Lisesi
Gazalti kaynakçisi 21. 760 TL
Torbali Endüstri Meslek Lisesi CNC Tezgah Opr 34. 920 TL

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web