Büyük Torbalı

Tornacilik okudu piyanoyu inletiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tornacilik okudu piyanoyu inletiyor
237 Görüntüleme
26 Ocak 2011 - 21:57
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Mikrofon ile 8 yasinda tanisan Serkan Dedeoglu, ,TRT Sanatçisi Celay Vural ve Ahmet Günday’dan aldigi egitimle Torbali’da gecelerin aranilan isimlerinden oldu. Aranjörlük ve bestekârlik yönü de bulunan piyanist santör Dedeoglu, seçim sarkilarina da imza atiyor.

“TORBALI’NIN Yerel Sanatçilari” yazi dizimizde bugünki konugumuz ilçenin ilk piyanist santörlerinden olan Sultan Müzik Organizasyon’un sahibi Serkan Dedeoglu. Yerelde yetisen birçok degerli sanatçi arasinda yerini alan Dedeoglu, 1975 yilinda Torbali’da dünyaya geldi. Evli ve 2 çocuk babasi olan usta müzisyen, Ilkokulu Cengiz Topel Ilkögretim Okulu’nda okudu. Orta ögretimini Torbali Lisesi’nde tamamlayan Dedeoglu, Endüstri Meslek Lisesi’nin Torna Tesviye Bölümünden mezun oldu. Iç dünyasinda müzige olan sevgisi onu gerçek mesleginden uzaklastirdi. Ilçenin en gözde mekânlarindan Kelepir Kahve Evi’nde yaptigimiz röportajda Dedeoglu ile hos bir söylesi yaptik.

Torna tesviye mezunusunuz ama müzik dünyasinin vazgeçilmez isimlerindensiniz. Müzik hayatina nasil basladiniz?
Aslinda çocuklugumdan bu yana müzige karsi büyük bir ilgim var. Çocukken, evimizdeki tencere tavalarla kendime bateri yapip, basta ailem olmak üzere bütün mahalleyi ayaga kaldirirdim. Hem çalip hem söylerdim. Düsünsenize her gün kulaginizin dibinde tencereler çinliyor. Ilkokulda babam bir tane darbuka aldi. Okul günlerimde okulda darbuka çaliyordum. Bir gün mahallemizde bir tanidigimizin dügünü vardi. Babam sarki söylememi istedi. O zamanlar mahalle dügünlerinin vazgeçilmezleri olan Grup Özen Orkestrasi vardi. Onlarin yaninda 2 sarki söyledim. Sesimi çok begendiler. Ertesi gün Seval Dügün Salonu’nda Özleyis Orkestrasi’nda da iki sarki söyledim ve müzik dünyasina ‘merhaba’ dedim. 8 yasindaydim henüz. Yere düsen paralari topluyordum. Taki esnasinda sov parçalar söylüyordum. 4 yil çalistim. Daha sonra piyanist santörlüge geçis yaptim.

Piyanist santörlük için egitim aldiniz mi?
Iki yil boyunca TRT sanatçisi Celal Vural’dan saz ve nota dersleri aldim. Iki yil da Ahmet Günday’dan san egitimi aldim. Bu egitimlerimi tamamladiktan sonra, Zübeyde Hanim Çay Bahçesi’nde ilk olarak piyanist santörlüge basladim.

Müzisyenlik disinda yaptiginiz isler var mi?
Organizasyon firmam var. Müzik aletleri satiyorum. Açilis ve promosyon organizasyonlari, animatörlü sisme palyaço, konfeti bayiligi ve Torbali’da olmayan bir çok ithal ürünleri satiyorum.

Bir ara 2.5 yil aranjörlük yapiniz. Çalismalariniz neler oldu?
Türkiye’de ilk olan Ahi Evran belgeselinin müziklerini, kayitlarini ve yapimini yaptim. Kayseri tanitim filminin müziklerini yaptim. 13 adet Tasavvuf Müzigi yaptim. Kanal 8 ve Ege TV’nin 6 bölümlük program müziklerini yaptim. Halen aranjörlüge devam ediyorum.

Dügünlerde istek sarkilar oluyor mu? En çok hangi sarkilar isteniyor?
Ilçemizde genelde roman havalarina çok isindi. Dügünlerde genelde ‘Çiçekçi Kiz’, ‘Kesanli’ isimli sarkilar çok isteniyor. Ama ben isterdim ki bunlarin yani sira zeybekler, çiftetelliler devam etsin. Bunlar bizim öz kültürlerimiz.

Yeni kusak sizin sanatiniza nasil bakiyor? Sizin kendinize örnek aldiginiz sanatçi var mi?
Yeni yetisen gençlik isin egitimini almadan birkaç kez sarki söyleyip, eline mikrofon almakla bu isi yapabilecegine inaniyor. Ama maalesef hüsrana ugruyorlar. Ben 26 senedir ailemin rizkini müzisyenlikten kazaniyorum. 1 yildir Sultan Müzik Organizasyonu kurdum. Bu meslegin temelinden yetistim. Bu is bir sarki söylemekle olmuyor. Kendime bütün sanatçilari örnek alirim. Ben her tür müzigi dinlerim. Bir sanatçidan bile bir sey ögrendigimde bu bana tecrübe katiyor. Insan ne kadar çok sanatçi ve müzik dinlerse ufku açilir. Bu aralar Volkan Konak, Sila, Feridun Düzagaç, Orhan Gencebay ve Kenan Dogulu’yu çok dinliyorum.

Torbali’da sanata ilgi var mi? Çocuklariniza da müzik sevgisini sanatinizi asiliyor musunuz?
Elbette var. Bizi taniyanlar zaten biliyorlar. Ayrica Torbali Belediyesi ve özel kuruluslarin açmis oldugu kurslara gösterilen talebin yüksek olmasi sanata olan ilginin kanitidir. Tabi bunun öncesinde Torbali sanattan yoksundu. Sanatla ilgilenen insanlarin gidebilecekleri egitim alabilecekleri bir yer yoktu. Çocuklarima asilama konusuna gelince elbette onlarin sanatla alâkadar olmasini isterim. 12 yasindaki oglum Emre, gitar çaliyor. 6 yasindaki oglum da davul çaliyor. Her ikisini de konservatuara hazirlayacagim. Kendimdeki birikimleri onlara asilayacagim. Benim sanatimi yapmasalar da müzigin ve sanatin içerisinde olacaklar.

TEKNOLOJI DEGERIMIZI ARTTIRIYOR
Gelisen teknoloji piyanist santörlügü öldürüyor mu? Yaptiginiz meslegin size göre önemi nedir?
Her seyden önce kendim çalip, kendime has yorumumla söylüyorum. Dolayisi ile bu dinleyiciye keyif veriyor. Teknoloji bizim isimizi öldür-mez. Daha çok degerimizi arttirir. Eline laptop alip piyasaya düsenlerle gerçek müzisyenlerin, piyanist santörlerin farkini halkimiz çok iyi biliyor.

SEÇIM SARKILARI ONDAN SORULUYOR

Nerelerde sahne aldiniz? Kendinize ait besteleriniz var mi?
Torbali’daki bütün mekanlarda sahne aldim ve alamaya devam ediyorum. 10 yildir Sultan Dügün Salonu’nda sahne aliyorum. Bu-nun yani sira bütün yilbasi gece-lerinde Kusadasi’nda bir otelde sahne aliyorum. Kendime ait 13 tane tescilli bestem var. Müzik Yapim Dernegi (MUYAP) üye-siyim. Bunlarin disinda MHP, DYP, Genç Parti ve  Ak Parti gibi partilerin müziklerini yaptim.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web