Büyük Torbalı

Turfanda seftali Ukrayna ve Rusya’ya ihraç ediliyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Turfanda seftali Ukrayna ve Rusya’ya ihraç ediliyor
213 Görüntüleme
04 Haziran 2012 - 7:42
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ilçedeki üretimi her geçen yil artan seftalinin hasadi basladi. Türkiye’de Mersin’den sonra en erken Torbali’da hasat edilen “richmay” cinsi seftaliler, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.

HER yil on binlerce ton seftali üretiminin yapildigi Torbali, Türkiye’nin seftali hasadinin yapildigi ikinci bölge. Mersin’den sonra Torbali’da gerçeklestirilen seftali hasadinda ilk olarak “richmay” cinsi seftaliler toplaniyor. Ilçemizde üretilen, kirmizi rengi ve turfanda özelligi ile bilinen “richmay” cinsi seftaliler, hasat edildikten sonra yurt disina ihraç ediliyor. Seftali diyari olarak bilinen Bursa’dan da önce seftali hasadinin yapildigi Torbali, bu özelligi ile seftali üreticilerinin de dikkatini çekiyor. Turfanda olan seftalinin ilçeden çikmasiyla üretici, hatiri sayilir kazanç elde ediyor.

VERIM YUZDE 30 ARTTI

VERIMLI topraklariyla bilinen Torbali’da her bölgede farkli ürünler yetistiriliyor. Ilçemizde son yillarda seftali üretimi giderek artmaya basladi. Seftali üretiminin baslica bölgesi ise Atalan. Her yil düzenli olarak mahsul vermesi, iklim sartlarinin el verisli olmasi ve genis bir pazara sahip olmasi nedeniyle çiftçiler tarafindan tercih ediliyor. Torbali’da yaklasik 1500 dönümlük bir alanda seftali üretimi gerçeklestiriliyor. Bu da yilda 150.000 ton seftali üretimi saglar. Havalarin kisin soguk geçmesi ve bu aylarda ise sicakliklari mevsim normallerinde geçmesi, seftali de verimi arttirdi. Geçtigimiz yila göre verimde yüzde 30’luk bir artisin oldugu seftalinin kilosu 1 ila 1,5 TL arasinda satisa sunuluyor. Geçtigimiz yila göre fiyatlarda 50 kurusluk bir düsüs yasanirken, verimin yüksek olmasi aradaki farkin kapanmasina neden oluyor.

TURKIYE’DE MERSINDEN SONRA ILK SEFTALI TORBALI’DA ÇIKIYOR

TURKIYE’DE seftali yetistiriciliginin ana merkezi Bursa’dan önce ilk olarak Mersin’de hasat yapiliyor. Akdeniz iklimi nedeniyle Mersin’deki hasattan yaklasik 1 hafta sonra Türkiye’deki ikinci hasat noktasi ise Torbali. Çesit çesit seftalilerin yetistirildigi Torbali’da ilk olarak richmay cinsi seftali olgunlasiyor. Kirmizi rengiyle dikkat çeken seftali, genellikle yurt disina gönderiliyor. Atalan’da seftali üretimi yapan Habib Dogan, 2 hafta süren hasat dönemi içerisinde topladiklari seftalileri Dogu Avrupa ülkesi Ukrayna ve Rusya’ya ihraç ediyor. Her yil 60 tona yakin seftaliyi yurt disina gönderdigini söyleyen Dogan: “Bu ülkeler, turfanda olmasi nedeniyle richmay cinsi seftaliyi tercih ediyor. Hasat ettigimiz seftalilerin tamamini ihraç ediyoruz” dedi.

FIYATLAR UZDU, VERIM MEMNUN ETTI

ATALAN Mahallesi’nde bulunan 30 dönümlük arazide yer alan 1,250 adet seftali agacindan elde ettigi ürünleri hasat eden Habib Dogan, hasadin bu hafta içerisinde sona erecegini söyledi. 5 yildir ihracat yapan Dogan, Bursa’daki seftali türlerinin geç çikmasi nedeniyle, Torbali’daki seftalilerin suanda revaçta oldugunu belirtti. Bu yil fiyatlar bizleri pek memnun etmese de verimdeki artis, aradaki farkin kapanmasina neden oldu” diye konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web