Büyük Torbalı

Yerli tohum hareketi bagimliliktan kurtulma hareketidir

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Yerli tohum hareketi bagimliliktan kurtulma hareketidir
204 Görüntüleme
25 Eylül 2012 - 7:50
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Karaot Tohum Takas Dernegi, senliklerle yerli tohuma dikkat çekerken, çalismalarini artik bilimsel yönde gerçeklestirecek. Dernek Baskani Feray Karapinar, anti kapitalist ve anti emperyalist bir dernek olarak, sisteme çomak sokacaklarini söyledi.

2005 yilinda Emanetçiler Dernegi adi altinda kurulan ve daha sonra Karaot Tohum Dernegi olarak faaliyetlerine devam eden sivil toplum kurulusu, bugün Türkiye’nin dört bir yaninda yüzlerce üreticiye ulasiyor. Kaybolan yerli tohumlari gün yüzüne çikarma, bunlari yeniden çogaltarak gelecek nesillere aktarmak için mücadele eden dernek, tohum sirketlerine kafa tutuyor. Geçtigimiz haftalarda Karaot’ta ikincisi gerçeklestirilen Tohum Takas Senligi’nde birçok çiftçi yerel tohum takasi alisverisinde bulundu. Gün geçtikçe büyüyen dernek, büyük bir mücadele vererek, yerli tohumlarin kullanilmasi, yayginlasmasi ve yasatilmasini sagliyor. Sirketlerin insan hayatini olumsuz yönde etkileyen tohumlarindan çiftçileri kurtarmaya çalisan dernek, faaliyetlerini bu yildan sonra bilimsel olarak yapmayi hedefliyor. Dernek Baskani Feray Karapinar, yerli tohumlarin artmasi ve topraklarin kurtarilmasi için yerel yönetimlere çok is düstügünü söyledi.

TORBALI OVASI KIMYASALLARLA AYAKTA DURUYOR

SUANDA tek tip tohumlar üretildigini ve devletin de bunu destekledigini söyleyen Feray Karapinar: “Günümüzde yerli tohumla üretim yapanla, Avrupa tohumu kullanan çiftçiye farkli destek primi veriliyor. Iç Anadolu’da kendi bugday tohumunu diken çiftçiye devlet prim vermiyor. Yemlik bugday olarak sayiliyor. Uretici sertifikali tohum dikerse, ona prim veriyor devlet. GDO’lu ürünler bas belasi olmus durumda. Bunun önüne geçebilmek için geleneksel tarimi ön plana çikartiyorlar ve uluslar arasi sirketler de bunu destekliyor. Ticari tohumlarin kullanimi arttikça yerel tohumlarin kullanimi azaldi. Adamlar öyle bir sey üretmis ki, ovada da dikseniz çikiyor, dagin basinda da dikseniz çikiyor. Bundan dolayi yerli tohumlar kayboluyor. Ovada bir tane bile yerli tohum yok. Çiftçinin yüzde 98’i sirket tohumunu kullaniyor. Topraklar çoraklasiyor. Konya, Söke ovalari çoraklasmis durumda. Torbali ovasi da bitmis durumda. Torbali ovasina sirketler 50 yil önce girmis. Yillardir endüstri malzemesi kullaniliyor. Bu ilk olarak pamukla baslamis ve suanda bütün ürünlerde kullaniliyor. Sanayi fabrikalarinin atigi ovaya akitiliyor. Fabrikalarin aritmasi yok. Kirliligi durdurmak için üretimi durdurmak gerekir. Torbali bitmis durumda, kimyasalla ayakta duruyor” dedi.

YERLI TOHUM KULLANAN KIMSEYE BAGIMLI KALMAZ

KARAOT Tohum Derneginin, yerli tohumlarin korumaya niyetli insanlarin çogalmasina yol açtigini söyleyen Karapinar, senlikleri düzenlemelerindeki amaçlarinin da bu insanlari bir araya getirmek oldugunu ve bunda büyük bir yol aldiklarini belirtti. Tohumun teknoloji ve para isteyen bir is oldugunu söyleyen Karapinar: “Aslinda bu is bir arastirma enstitüsünün yapmasi gereken bir istir. Suana kadar kimse yapmamis. Biz bu dernegi farkindalik olusturmak için kurduk. Bu imkanlarla bir dag köyünde yürümez ama baktik ki bizim gibi düsünen çok insan var. Bu insanlarin içinde doktoru da var, ziraat mühendisi de. Bunlari bir araya getirdik ve çok iyi bir yol aldik. Onlari bir araya getirip bilgi alisverisinde bulunuyoruz. Arastirma enstitülerine tohumlar gönderiyoruz. Suanda devlet bize dokunmuyor ama ne zaman bir arastirma enstitüsü kurarsak, ya birisi satin alir ya da kapatirlar. Çünkü büyük paralar dönüyor. Bu da tekellesmis firmalarin isine çomak sokmak demektir. Yerli tohumla ekim yapan çiftçi kimseye para ödemez. Kimseye bagimli olmaz. Kendisi eker, kendisi biçer. Gidip bir firmadan tohum alma geregi duymaz. Urünler sifir zehir, sifir gübre olarak yetisir ve pazarda daha fazla para eder. Yerli tohumun hareketi bagimliliktan kurtulma hareketidir” diye konustu.

ÇALISMALAR BILIMSELLIGE DÖNECEK

DERNEK olarak bu yil ki hedeflerinin bilimsel çalismalar yapmak oldugunu açiklayan Feray Karapinar: “Türkiye’de 50 belediye tohum takas senligi yapmayi düsünüyor. Artik, arastirma enstitüleriyle bilimsel yöne geçis yapacagiz. Ortak projelere imza atacagiz. Böyle olursa bölgeleri kurtarabiliriz. Bu islerin mutlaka üniversiteler ve arastirma enstitüleriyle yapilmasi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde çalismalarimiz bu yönde olacak. Çok seyi basardik. Insanlar artik saglikli ürün yemek istiyor. Bu yüzden bilimsellige dönüp daha çok tohum üretip yayginlastiracagiz. Ama sunu da eklemek istiyorum, kesinlikle ideolojik bir dernegiz, anti kapitalist, anti emperyalist bir kurulusuz. Sisteme çomak sokuyoruz.” dedi.

BOMBA MALZEMELERI SUNI TOHUMA ÇEVRILDI

GEÇTIGIMIZ yila oranla katilimin yüzde 50 arttigi bu yilki senlikte 4000 paket tohum takas edildi. 150 üreticinin tohumunu takas etmesinin yani sira, kentlerden köye gelen üreticiler genetigi degistirilmemis ürünlerin hangi ortamda, nasil yetistirildigine sahit olurken, bu ürünlerden alma firsati buldu. Yerli tohumlarin kaybolmasiyla ilgili bir belgesel izledikten sonra yerel tohumlarin pesine düsen Feray Karapinar: “Belgeseli izledikten sonra üniversitelerde arastirmalar yaptim. Mesela 23 karpuz türünün kaybolma meselesi degil, bu ciddi bir meseledir. Istatistiklere göre 5 günde bir, 1 çesit tohum kayboluyor. Suanda ABD’de biyo çesitlilik yüzde 95 oraninda azalmis, bu oran Avrupa’da yüzde 70’lerde, Türkiye’de ise yüzde 40’larda. Sebebi ise sirket tohumlari. Mamulün saglikli olmasina bakmiyorlar. Zaten 2. Dünya Savasi’ndan sonra atomdan artan bomba parçalarini, amonyum nitrat gibi tonlarca malzeme sunî tohuma çevrildi. Buna da kendilerince ‘yesil devrim’ diyorlar. Simdi insanlar, kanserle ve  cilt hastaliklariyla ugrasiyor” dedi.

BELEDIYELERE BUYUK GÖREV DUSUYOR

YEREL tohum kullanilmasinin yayginlasmasi için yerel yönetimlere çok ciddi is düstügünü dile getiren Karapinar: “Türkiye’de hala pazar yetkileri belediyelerde. Bir tane üretici pazari kurulabilir. Buraya katilacak üreticiler sürekli olarak bilgilendirilmeli. 50 yildir zehre alistirilan çiftçilere anlatarak bazi seyler ögretilecek. Tezgahlarda mal satmak isteyenlere yerli tohum kullanim sarti getirecek. Bu üreticiler, ziraat mühendislerinin bagli bulundugu danismanlik sirketleri var, oralardan destek alinarak takip edilecek. Urünlerin tamami takip altina alinacak. Hangi alanda ne dikiliyorsa bunlar belgelerle karne altina alinacak. Kullanilan her ilaç ve gübrenin kaydi yapilacak. Bunun için 4 ziraat mühendisi yeter. Çok zor bir is degil bu dediklerim. Belediye bunlari çok rahat yapabilir. Bu yayginlasirsa eger çiftçi bir yere kipirdayamaz, hakkiyla üretir, hakkiyla para kazanir ve yerli tohum üretimi artar” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web