Büyük Torbalı

Zeytinin kâbusu olan sinege kokulu tuzak

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Zeytinin kâbusu olan sinege kokulu tuzak
205 Görüntüleme
11 Ağustos 2012 - 7:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Torbali’da, zeytin sinegi ile mücadele için çalismalar basladi. Zeytin sineginin erkegi, cezp edici kokuyla kurulan tuzaklarla yakalaniyor.

TURKIYE’NIN önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Torbali’da zeytin sinegi zararlisi için çalismalar basladi. Son yillarda metre kareye düsen yagmur sayisinda büyük bir artis yasanmasi, bu zararlinin da artisina neden oldu. Zeytindeki verimin azalmasina ve zeytinyagindaki asidin de yükselmesine neden olan bu zararliyla mücadele için Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü dügmeye basti. Müdürlük personeli, zeytin agaçlarinin bulundugu alanlarda ilaçli ve tuzakli mücadele baslatti.

TUZAKLAR ASILDI

SON yillarda giderek artan zeytin sinegi zararlisi, üreticiye büyük darbeler vuruyor. Geçmis yillarda sadece uçakla ilaçlama yapildigi için zeytin agaçlarinin disindaki bölgede bulunan diger ürünlerde ilaçlaniyordu ve bu yarardan çok zarar sagliyordu. Zeytin sinegi zararlisi, Torbali’da 72 bin 845 dönümlük bir alanda gerçeklestirilen zeytin için büyük tehdit olusturuyor. Temmuz ayindan itibaren görülmeye baslanan zararli için mücadele çalismalari simdiden basladi. Konu hakkinda bilgi veren Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürü Kenan Uyar, “Son yillarda bu zararlida büyük bir artis var. Zeytin sinegine karsi mücadele için tuzaklar asilmaya baslandi. Tuzaklarda ergin larvalara rastlanirsa ilaçli veya tuzakli mücadeleye start verecegiz” dedi.

SINEK YOGUNLUGU ARTINCA MUCADELE BASLIYOR

GIDA, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü uzmanlari haftanin iki günü tuzak siselerini degistirirken tuzaklardaki sinekleri de sayiyor. Bölgede zeytinin en büyük düsmaninin zeytin sinegi oldugunu bildiren Kenan Uyar, bakanligin talimatiyla Haziran ile 15 Ekim arasinda sayim yapildigini söyledi. Uyar, “Dagkizilca ve Korucuk bölgelerinde kurulan tuzaklarla sinek sayilari belirleniyor. Sari renkli, yapiskan ve zeytin sinegini cezbeden feroman adli koku ile mücadele ediliyor. Zeytin sinegi bu kokuya dayanamadigi için tuzaga yakalaniyor. Sinek yogunlugu artinca da ilaçlama zamanini duyuracagiz. Zeytin sinegi, zeytinin en büyük düsmanidir. Simdi zeytin sinegi zararlisinin yogunlugunu belirlemek için çalisiyoruz. Zeytinler irilesince sinek sayisinin yani sira vuruk olan daneleri de sayacagiz” diye konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web