Büyük Torbalı

Psikoterapi mitleri/gerçekleri (2)

PSİKOTERAPİ nedir, ne değildir? Doğru bildiğimiz yanlışlara gelin birlikte bakalım.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Psikoterapi mitleri/gerçekleri (2)
Gökçe SERTCAN( g.sertcan@buyuktorbali.com )
119 Görüntüleme
11 Kasım 2016 - 11:10
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

“Sorunlarımın çözümü psikoterapi seansı sırasında konuşulur ve seansta konuştuklarımla kalır; bu, çözüm için yeterlidir.” Hayır, yeterli değildir. Psikoterapi seansları sizin yapmadığınız hiçbir şeyi sizin yerinize yapamaz. Yaşamınızla ilgili sorumluluğu almak öncelikle sizin görevinizdir. Terapide iyi bir işbirliği ve ilişki kurulduğunda, terapi yaşamınız için önemli kıvılcımları ateşler. O güne kadar sorunlarınıza bakmadığınız şekilde farklı açılardan bakar, yeni çözümler keşfedersiniz. Ama asıl değişim terapi odasından çıktığınız an başlar. Seans aralarındaki boşluklarda, yani asıl yaşamınızda, seansta öğrendiklerinizi uygularsanız, seanstaki kıvılcım ancak o zaman aleve dönüşür. İşte terapi o zaman işler. Psikoterapi seansı daha doyumlu bir yaşam için yaşamınızı yeniden çalıştığınız yerdir, nihai amacınız olursa sizi bu doyuma ulaştırmayabilir.
“Psikoterapi yardımı almak güçsüzlük göstergesidir.” Hayır, değildir. Geçtiğimiz haftaki yazımda da belirttiğim gibi, zaman zaman desteğe ihtiyaç duyabileceğinizin farkında olmak güçsüzlükten çok güçlülük göstergesidir. Kendi ihtiyaçlarınızı duyumsayabildiğinizi ve iyi hissetmek için cesurca adım atabildiğinizi gösterir. Unutmayın, psikolojik olarak güçlü kişi, kendi yaşamıyla ilgili sorumluluk almaya isteklidir ve yaşamını yeniden irdeleyip yönlendirebilme cesaretine sahiptir.
“Bir seansla her şey düzelir.” Ne yazık ki bir seansla her şey şey düzelmez. Her birimizin birer sihirli değneği olsaydı keşke. Yaşamımızda ne acı kalırdı, ne hüzün, ne mutsuzluk… Hepimiz zaman zaman bunu isteriz. Ama biliriz ki gerçek yaşamda sihirli değnekler yoktur. Mutlu olmak, mutlu etmek, yaşamımızdan acısıyla tatlısıyla doyum almak için hep emek veririz. Aynı nedenlerledir ki psikoterapi sırasında da devam eder emeğimiz. Zaman ister, deneyimlemek ister, pişmek ister yeni keşiflerimiz. O yüzden bir seansla her şey düzelemez yaşamınızda. (Yalnızca birisi tarafından koşulsuz dinlenmenin bile iyileştirici özelliği olduğunu bir yana bıraktığımızda elbette.) Peki ne olur ilk birkaç seansta? İyi bir işbirliğinin tohumları atıldıysa terapistiniz sizinle ilgili bilgi toplamaya çalışır, seans içeriğinden bahseder, bazı önemli konularda hatırlatmalar yapar, beklentilerinizi dinler ve seans hedeflerinizi oluşturmanıza yardım eder. İlk birkaç seanstan sonra terapistinizle birlikte hedeflerinize ulaşabileceğiniz süre ile ilgili fikir sahibi olursunuz. Terapiye devam etmeniz gereken ideal süreye gelince… İdeal terapi süreci size ve terapistinize yaşamınız için doğru hedefler belirlemeye ve bunlar üzerinde çalışmaya izin vermeli, belirlediğiniz hedeflerinize ulaşmanızdan daha fazlasını da içermemelidir.
“Sorunlarımı yalnızca ilaçla çözebilirim.” Psikolojik sorunlarınızı çoğunlukla yalnızca ilaçla çözemezsiniz. Bir psikiyatri uzmanı tarafından gerekli bulunduğu durumlarda ilaç size iyi gelecek, daha iyi hissetmenize neden olacaktır. Ama daha iyi hissetmek için yalnızca ilaca tutunmak değiştirmediğiniz düşünceleriniz ve davranışlarınızla size kalıcı bir mutluluk getirmeyecektir. İlaç kullanmadığınız dönemlerde de iyi hissetmeye devam edebilmek için yeni davranışlar keşfetmeniz, düşünce sisteminizi değiştirmeniz, sizi daha az doyumlu bir yaşama iten inançlarınızı irdelemeniz gerekmektedir. Son yıllarda yapılan birçok bilimsel çalışma pek çok psikiyatrik tanıda ilaçla birlikte terapinin etkililiğinin tek başına ilaç tedavisinden fazla olduğunu destekler niteliktedir.
“Psikoterapi gerçekle bağını tümden yitirmiş kişiler içindir.” Sağlıklı insanlar psikoterapiye gitmezler.” Hayır, sağlıklı insanlar da psikoterapiye giderler. Psikoterapi; depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk, fobiler ya da diğer kaygı bozuklukları ve duygudurum bozuklukları ile gelen kişilere yardım edebilir. Bu psikiyatrik durumlardan herhangi birini ya da fazlasını yaşayan kişiler gerçekle bağlarını tümden yitirmiş kişiler değillerdir. Bunun yanında, ülkemizde ve dünyada yaygınlığı hızla artan bir biçimde herhangi bir psikolojik belirti yaşamamış kişiler de psikoterapi hizmetine yönelmektedir. Kişiler zaman zaman uyum sağlamakta zorlandıkları yaşam değişiklikleri nedeniyle, kişinin kendisine veya çevresine zarar veren bir davranışını değiştirmek amacı ile, her türlü ilişki probleminde, boşanma sonrası veya sevilen birinin kaybıyla ilgili yasla baş etmede, ebeveynlikle ilgili bilgi almak için, daha iyi bir stres yönetimi ya da kişisel gelişim sağlamak hedefleri ve daha birçok konu ile ilgili de psikoterapi yardımı alabilmektedir.
“Terapi yalnızca rahatlama yeridir.” Her zaman değildir. Terapi, koşulsuz kabul edilerek ve etkin bir biçimde dinlendiğiniz bir yerdir. Bu yüzden zaman zaman çok rahatlamış hissedebilirsiniz; ama psikoterapi seanslarının amacı sizi yalnızca rahatlatmak değildir. Daha önce de ifade ettiğim gibi, psikoterapi seansı daha doyumlu bir yaşam için yaşamınızı yeniden çalıştığınız yerdir, nihai amacınız değil. Terapi hedeflerinize ulaşabilmek ve yaşamınızda daha fazla doyuma ulaşabilmek için terapi seanslarında bazen acı da çekebilirsiniz. Sorunlarınızla ilgili sorumluluk almak, değişmek, farkında olmak… Her zaman kolay deneyimler değillerdir. Bazen buruk bir tat da verirler geçici olarak. Ama unutmayın, terapi sırasında zaman zaman hissedebileceğiniz bu acı tat; büyüme, gelişme acısıdır ve size uzun süreli rahatlamayı getirecek tek şey budur.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web