Büyük Torbalı

‘­Na­hi­ye­den Ken­te Tor­ba­li’ ­TU­BI­TAK Ege fi­nal­le­rin­de

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
‘­Na­hi­ye­den Ken­te Tor­ba­li’ ­TU­BI­TAK Ege fi­nal­le­rin­de
1.083 Görüntüleme
07 Mart 2013 - 7:21
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Mü­ba­de­le yil­la­rin­da göç eden 419 ai­le­ye ula­san ve on­la­rin ya­san­ti­si­ni pro­je­ye dö­ke­rek ‘Na­hi­ye­den Ken­te Tor­ba­li’ pro­je­siy­le TUBI­TAK­’a ka­ti­lan Mus­ta­fa Bil­ge­han Sim­sek, Ege Böl­ge­si fi­nal­le­ri­ne yük­sel­di

­TOR­BA­LI Ana­do­lu Li­se­si’­nin ba­sa­ri­li ög­ren­ci­le­rin­den Mus­ta­fa Bil­ge­han Sim­sek­in ha­zir­la­yip TU­BI­TAK­’a sun­du­gu “Na­hi­ye­den Ken­te Tor­ba­li” isim­li pro­je, ön ele­me­ler­den ge­çe­rek Ege Böl­ge­si fi­nal­le­ri­ne kal­ma­ya hak ka­zan­di. Ye­rel Ta­rih­çi Ne­cat Çe­tin­’in des­te­gi­ni de ar­ka­si­na ala­rak uzun bir aras­tir­ma­nin so­nu­cun­da ha­zir­la­di­gi pro­je­nin ele­me­ler­den geç­me­si bü­yük se­vinç ya­rat­ti. Ba­sa­ri­li ög­ren­ci, pa­zar­te­si gü­nü Bay­rak­li Te­pe­ku­le Kong­re Mer­ke­zi’n­de açi­la­cak olan ser­gi­de 25 oku­lun ög­ren­ci­le­riy­le bir­lik­te pro­je­si­ni ka­ti­lim­ci­la­ra su­na­cak. Bu ele­me­ler­den de geç­me­si du­ru­mun­da An­ka­ra’­da dü­zen­le­ne­cek olan Tür­ki­ye fi­na­lin­de Tor­ba­li’­yi ve oku­lu­nu tem­sil ede­cek.

­GÖÇ EDEN 419 AI­LE­YE ULAS­MIS­TI
­YE­TIS­TIR­DI­GI ba­sa­ri­li ög­ren­ci­ler­le adin­dan söz et­ti­ren Ana­do­lu Li­se­si, yi­ne bü­yük bir ba­sa­ri­ya im­za at­ma­ya ha­zir­la­ni­yor. Oku­lun ba­sa­ri­li ög­ren­ci­le­rin­den olan Mus­ta­fa Bil­ge­han Sim­sek, ha­zir­la­di­gi pro­je ile adi­ni TU­BI­TAK ta­ri­hi­ne yaz­dir­ma­ya ha­zir­la­ni­yor. Ça­lis­ma­la­ri­na yak­la­sik 2 ay ön­ce bas­la­yan Sim­sek­’e en bü­yük des­te­gi ise Ye­rel Ta­rih­çi Ne­cat Çe­tin ver­di. Bin­ler­ce bel­ge ve fo­tog­raf bu­lu­nan ar­si­vi­ni ög­ren­ci­nin hiz­me­ti­ne su­nan Çe­tin, 10. Si­nif ög­ren­ci­si Mus­ta­fa Bil­ge­han Sim­sek­’in ho­ca­li­gi­ni yap­ti. “Na­hi­ye­den Ken­te Tor­ba­li” isim­li bir pro­je ha­zir­la­yan Sim­sek, ha­zir­la­di­gi pro­je için 1905 ile 1930 yil­la­ri ara­sin­da Tor­ba­li’­ya ya­pi­lan göç sa­yi­si, ki­si­le­rin yas­la­ri, mes­lek­le­ri ve han­gi böl­ge­de kal­dik­la­ri gi­bi ge­nis çap­li bir aras­tir­ma yap­ti. Aras­tir­ma­da o yil­lar­da Tor­ba­li’­ya göç eden Ki­rim ve Gi­rit Türk­le­ri­ni, Bal­kan ve Yu­nan Mü­ba­de­le­le­ri ile il­çe­ye göç eden ai­le­le­ri aras­tir­di. 419 ai­le­ye ula­san ba­sa­ri­li ög­ren­ci, ha­zir­la­di­gi pro­je­yi TU­BI­TAK­a sun­du.

­E­GE BÖL­GE­SI FI­NAL­LE­RI­NE KAL­DI
­ÖN ele­me­ler­den ge­çen Mus­ta­fa Bil­ge­han Sim­sek, 529 Mart ta­rih­le­ri ara­sin­da ya­pi­la­cak olan Ege Böl­ge­si fi­nal­le­ri­ne ka­til­ma­ya hak ka­zan­di. 15 oku­lun ka­ti­la­ca­gi fi­nal­ler­de Tor­ba­li’­yi tem­sil ede­cek olan ba­sa­ri­li ög­ren­ci, bu­ra­da­ki ele­me­ler­den de geç­me­si du­ru­mun­da An­ka­ra’­da dü­zen­le­ne­cek olan TU­BI­TAK Tür­ki­ye Sam­pi­yo­na­si­na ka­ti­la­cak. Bi­rin­ci ol­ma­si ve­ya­hut de­re­ce­ye gir­me­si du­ru­mun­da ise üni­ver­si­te si­nav­la­rin­da ek pu­an ka­za­na­cak. Pro­je­si­nin bi­rin­ci­lik ge­ti­re­ce­gi­ne ina­nan Sim­sek, “Çok emek ver­dim, ge­rek okul ög­ret­men­le­rim, ge­rek Ne­cat Çe­tin Ho­cam çok emek ver­di­ler, çok yar­dim­ci ol­du­lar. Ina­ni­yo­rum ki bi­rin­ci­lik­le dö­ne­ce­gim. Ha­zir­la­di­gi­miz pro­je ora­da­ki in­san­la­rin ba­ya­gi il­gi­si­ni çek­ti ve ba­sa­ri­li bul­du­lar. Ama ön ele­me­ler yet­mez, ba­na bi­rin­ci­lik la­zim” de­di.

3 AY­RI PRO­JE DA­HA HA­ZIR­LA­NA­CAK
­ÖG­REN­CI­SI­NIN ba­sa­ri­sin­dan do­la­yi mut­lu ol­duk­la­ri­ni be­lir­ten Tor­ba­li Ana­do­lu Li­se­si Mü­dü­rü So­nay Ars­al, “Ög­ren­ci­miz bü­yük bir emek ve aras­tir­ma so­nu­cun­da ön ele­me­ler­den geç­ti. Bu bi­zi çok se­vin­dir­di. Çok mut­lu­yuz, des­te­gi­miz her za­man sü­re­cek­tir. De­ger­li ho­ca­miz mes­lek­ta­sim Ne­cat Çe­tin­’in des­te­gi­nin de bü­yük pa­yi var. Bun­dan son­ra­ki sü­reç­te önü­mü­zü da­ha iyi gö­re­ce­giz. Su an­da Ma­te­ma­tik, Ta­rih ve Sos­yo­lo­ji alan­la­rin­da da pro­je­ler ha­zir­la­ni­yor, oku­lu­muz TU­BI­TAK­’a 3 ay­ri dal­da pro­je su­na­cak” de­di. Her za­man des­tek ver­me­ye ha­zir ol­du­gu­nu be­lir­ten Ye­rel Ta­rih­çi Ne­cat Çe­tin ise ög­ren­ci­le­rin ba­sa­ri­si­nin ken­di­si­ni mut­lu et­ti­gi­ni, is­te­yen her ög­ren­ci­nin cid­di aras­tir­ma­lar için ar­si­vin­den fay­da­la­na­bi­le­ce­gi­ni söy­le­di.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web