Büyük Torbalı

Bilime ve sanata dogustan meraklilar

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Bilime ve sanata dogustan meraklilar
198 Görüntüleme
15 Aralık 2011 - 22:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Arastirma, karistirma, çok soru sorma okul öncesi dönemi çocuklarin dogasinda var. Bu yönleri dikkate alinan çocuklar, iyi bir egitimle islendigi takdirde birer cevhere dönüsüyor.
ÇOCUKLAR bitmek tükenmek bilmeyen bir merakla donatilmis harika varliklar. Sürekli soru soruyorlar, çevrelerini kesfetmeye, olaylar arasinda iliskiler kurmaya çalisiyorlar. Sorularina cevap alan çocuklar, mutlu olduklari için daha çok soru sormaya basliyorlar. Çocuklarin hemen hepsinde bulunan bu ögrenme isteginin kaybolup gitmesine engel olmak için bazi okul öncesi kurumlar, bilimsel çalismalari da programlarina dâhil ediyor. Ileride arastiran, sorgulayan ve üreten insanlardan olusan bir toplum yaratmaksa amaç, bugünün çocuklarina bunlari nasil gerçeklestireceklerinin ögretilmesi gerekiyor.

ZIHINSEL BECERILERINI GELISTIRIYOR

ÇOCUGUN zihinsel becerilerinin gelisimine yardimci olur. Bir sorunu algilama ve tanimlayabilme yetisi kazanir. Soruna veya çözümüne iliskin bilgileri edinmeyi, bu bilgileri belleginde depolamayi ve gerektiginde akilci bir sekilde kullanmayi ögrenir. Karsilastigi sorunlara yeni çözümler bulabilir. Yetersiz çözüm buldugunda basa dönüp yeniden baslar ve sorunu düzeltir. Çözüm konusunda zorlandiginda sorundan kaçmaz, gerçekçi çözümler arar. Düsüncelerini rahatça ifade edebilme ve paylasabilme aliskanligi kazanir. Bilgiyi bulma, toplama ve yararlanma sürecini ögrenir. Bu sayede bilimsel bir tutum ve tavir gelistirir. Bagimsiz düsünme ve muhakeme yetenegini gelistirir. Çocukta çevresinde olup bitenlere karsi duyarlilik olusur. Çocuga dinleme becerisi kazandirir.
NESNELER VE DENEYLER

MERAK eden çocuk her zaman her seyi arastirma, ebeveyn tabiriyle ‘kurcalama’ egilimindedir. Bu merak çocugun kapasitesi göz önüne alinarak degerlendirilirse bilimi sevmesine de yardimci olur. Ise kolay yoldan baslamak gerekir. Mesela çocugun çevresindeki nesneler çok yönlü incelenebilir. Nesnelerin boyut, renk, sekil, ölçü gibi özellikleri, aralarindaki benzerlik ve farkliliklar, nesnelerin siniflandirilmasi, islevleri ögretilebilir. Bitki ve hayvanlar gibi diger canlilarin özellikleri, canli ve cansiz varliklar arasindaki temel farkliliklar anlatilabilir. Dünyamiz ve uzayda olusan olaylar ve özellikleri resimlerle incelenebilir. Turuncu Kültür Sanat Anaokulu olarak Torbali’da ‘bilme merakli sanata duyarli çocuklar yetistirecegiz’ slogani ile yola çiktiklarini anlatan okul kurucularindan Çetin Turan, “Bilissel süreç, temel kavramlari, ilkeleri, olaylari, terimleri, yöntemleri bilmek, tanimak, hatirlamaktir. Bilissel alan becerilerinin gelisimi için anaokulumuzda her gün her yas grubu için deneysel çalismalar yapiyoruz. Bu yas grubu çocuklarin merak duygulari oldukça fazla” dedi.

DRAMA DA ÇOK FAYDALI

OKUL öncesi egitimin bireyin yasaminda önemli bir yere sahip oldugunu, istenilen bir davranisa sahip çocuklar yetistirmek için çocuklarin etkin bir okul öncesi egitim almalari gerektigine vurgu yapan Turan, “Drama bu anlamda çok önemli bir rol oynuyor. Drama etkinlikleri çocugun çevreyle iliskisini saglar. Çocugun bilinci ve duygusal tecrübesi arasinda bir köprü vazifesi görür. Çocugun duygularini disa vurmasina yardimci olur. Çocuga dinlenme ve eglenme olanagi saglar” dedi. Çocuklarla okulda her gün sanat egitimi ile deneysel ve bilimsel çalismalar yapildigini kaydeden Turan, “Torbali’da yapilmayani yapmak için yola çiktik. Ve çok güzel sonuçlar aliyoruz. Amacimiz, bilimsel bilgiyi ön plana çikaran, sanatsal ve kültürel etkinliklere önem veren, yaraticiligi ve özgüven gelisimini destekleyen, üretken, minik bilim meraklilari ve sanatseverler yetistirmek” dedi.

MUZIKLE RITIM TUTUYORLAR
SANATSAL aktiviteler de en az bilim kadar çocuk gelisiminde önemli rol oynuyor. Okul öncesi egitimde sanatin ayri bir önemi olduguna dikkat çeken Turan, “Okul öncesinde sanat egitiminin temel görevi, temel duyu organlarini kullanmayi ögretmek ve bundan duyusal doyum saglamaktir” dedi. Turan, çocuklarin çevresini algilamasinin ve biçimlendirmesinin sanat egitimi için gerekli oldugunu sözlerine ekledi. Anaokulunda müzige yeteneklerinin derecesi henüz bilinmeyen çocuklara orff teknigi ile müzik egitimi verildiginden bahseden Çetin Turan, “Orff yaklasimi çocuklarin dogalarinda olan ve yapmaktan hoslandiklari seylerin çikis noktasidir. Müzik, dil ve hareket birlikteligini esas alir. Çocuk müzik aletleriyle ritim kaliplarini ögrenir” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web