Büyük Torbalı

Gelecegimiz mi karartiliyor?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Gelecegimiz mi karartiliyor?
167 Görüntüleme
19 Nisan 2010 - 22:17
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI’NIN gündemine Taskesik Köyüne Izmir’in çöpünün getirilerek depo edilmesi konusu oturdu, kolay kolay kalkacagi da yok. Yerel basinda bunca tartismadan sonra bir yetkilinin çikarak çöp olayini bilimsel olarak açiklamasi gerekmez miydi? Böyle olunca da her kafadan ayri ayri ses çikiyor. Artik Taskesik olayi, açikliga saniyorum kavusuyor. Yerel gazetenin birinde Büyüksehir Belediye Baskaninin açiklamasi dogruysa aynen söyle “Torbali’da kurulmasi öngörülen çöp depolama alanina da Torbali Belediye Baskani,  Meclis üyeleri herkes karsi çikacaktir, ama bu tesis yapilacaktir. Bu tesis yapilmasin kardesim diyorsaniz meclis üyeleriyle belediye baskanlari, kendi  ilçeleri içinde  çöp  sorununa formül  üretecektir.” Çöp, kentlesen toplumlarin en temel sorunlarindan biri. Her seyi sifirlayip tüketemiyoruz. Sistem geregi daha çok kazanmak için ekmegi bol üretiriz, sonra satamayiz çöpe atariz. Ege Universitesi, Gida Mühendisligi Bölümü, Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Salim Zengin Unal  “Her yil çöpe giden ekmek parasi ile 60 hastane 18 okul yapilabilir” dedi.
Iste kapitalizm böyle. Bu müsriflik degil de nedir? Buna benzer örnekler çogaltilabilir. Sonra da daglar gibi çöpler birikiyor. Ayikla pirincin tasini. Bu çöp sorunu kültürel bir davranis.
Geçen gün gazeteler bir Ingiliz kari kocanin bir yillik çöpünün 1.5 kg. oldugunu yazdi. Peki nasil oluyor bu is. Aile evde ki çöplerin hepsini ayristirarak çogu zaman çöp variline atilacak çöp olmuyormus. Bizim evde de çöp çok az çikar. Örnegin sogan artigi, kabugu, pirasa yapragi agaçlarin dökülen yapraklari, karpuz kabugu veya benzerlerini biriktirir üzerine toprak atariz.
Dogal gübre olur istediginiz yerde kullanabilirsiniz. Elbette 9 katli Baris Yapi’da bu mümkün degil. Bahçesi olan okurlarima sadece hatirlatmis oldum.
Yeniden dönelim, Taskesik Köyüne. Hepimizin bildigi gibi çöp kokar. Sagligimiza zararlidir. Aksamdan mutfakta kalan çöp kokusuna dayanilmaz. Yazin çöp bidonlarinin yanindan zor geçilir. Isin uzmani degilim ama sessizlige bakilirsa Taskesik çöp yatagi olacak. Büyüklerimiz karar vermis hiç kimseye danismadan. Taa Asya çöllerinden gelen toz toprak, burnumuzun dibindeki Taskesik’ten gelmeyecek mi? Geçen gün kirmizi toprak havadan yagmadi mi? Eger yakinimiza çöp depolamasi yapilirsa rüzgâr TASKESIK’TEN eserse hanimlar çamasirlarinizi disari sermeyin benden söylemesi. Çöp de bizim, Taskesik de bizim, bu ülke de bizim. O zaman bu isi yerlesim alaninin disinda daglarda depolamak zor mu?  Hiç de zor degil. Eger dayatilirsa o zaman demokratik tepkini göstermek için sokaga döküleceksin ya da Taskesik’liler mahkemenin yolunu tutacak bu da olmuyorsa çöp kokusunu sinesine çekeceksin.
***
Yazim biraz uzayacak ama sevgili Büyük Torbali Gazetesi okurlari, sabirla yazinin sonunu getirin, begeneceginizi umuyorum.  Çöpten daha zararli, her gün nefes aldigimiz havayi kirleten baz istasyonlari var ilçemizde. Su depolarinin üzerinde, mahallelerde,  evlerin çatilarinda görürsünüz ve bunlari zararsiz sanirsiniz, maalesef bunlar masum degil. Zamaninda hiç bir kimseye danismadan, kafalarina göre, fazla masraf etmeden, kentin göbegine baz istasyonlarini kurdurmuslar. Hiç bir kimse senini çikarmamis. Bu gelenek devam edince, karsimiza çöp derdi çikti. Baz istasyonlari sökülüp atilsin, bunlara ihtiyacimiz yok falan demek istemiyorum.
Çöpteki önerimiz gibi insanlardan uzak bir alana dikilsin, zor mu? Hiç de zor degil, biraz paraciklari gider o kadar. Ortada insan cani var degmez mi?
Burayi çok dikkatli ve dinlenmis kafayla okumanizi rica ediyorum, ayrica baskalarina da okumalarini tavsiye edin. Gelecekte kucaginiza sakat TORUN almak istemiyorsaniz. Bakiniz, bilimsel verilerle saptanmis baz istasyonlarinin zararlari.
1- Baz istasyonlarinin yakinina konulan ari kovanlarinin isçi arilari dönüs yolunu sasirip kovanlarina dönemiyorlar. (DR. S. Pattazhy, hayvan bilimcisi)
2- Bazlara 30m. oyun oynayan ve yasayanlar %50 daha fazla kanser olma riski tasiyor.
3- Bazlarin çevresinde, kuslar yuva yapmaz ve örümcekler yasamaz.
4- Baz istasyonlarinin yakininda yasayanlarin beyin aktivesinde olumsuzluk uyku ve dikkat bozuklugu ayrica bas agrisi görülüyor. Uzun vadede kanser ölüm riski tasiyor.
Agacin içindeki kurt gibi zamanla canliyi bitiriyor.
Yargitay 4. Hukuk Dairesi Haziran 2009 tarihli son kararinda “yönetmenlige uygun kurulup isletilse dahi uzun sürede kisi, çevre ve bitkilere zarar verdigi saptandigi için daha uzak yerlere kurulmalidir” diyerek tüm kamu kurumlarini baglayici bir karar almistir.
CHP’LI Yatagan Belediye Baskani HASMET ISIK, sehir içindeki baz istasyonlarinin kaldirilmasi için astigi davada Aydin Bölge Idare Mahkemesi, istasyonlarin sehir disina çikarilmasina karar vermistir. Baskan Isik “Adalet yerini buldu. En kisa zamanda karari yerine getirerek baz istasyonlarini sehir disina tasiyacagiz” dedi. Bu durum Torbali’da yaratilamaz mi?
Tarih, burnumuzun dibini çöplük yapmak isteyenleri, sehrin göbegine 15 yildir baz istasyonlari dikilmesine göz yumanlari, Kabacakirini sanayiye açanlari ve bu konularda sessiz kalanlari affetmeyecektir. Güzel günler bu sorunlarin çözümünde…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web