Büyük Torbalı

Kara ekmek!

12 ay boyunca yüzlerce ton mangal kömürü üretimi Ahmetli Köyünde yapılıyor. Sağlık açısından sakıncası bulunmayan ve tamamen meşe ağacından yapılan mangal kömürleri, ailelerin geçim kaynağı oluyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kara ekmek!
416 Görüntüleme
29 Ağustos 2019 - 16:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

ÜRETİMİ son derece zor olan mangal kömürü Ahmetli Mahallesi’nde işçiler tarafından büyük zorluklarla üretiliyor. Yaz aylarında öğlen sıcağına kalmamak için sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başlayan işçiler akşam saatine kadar çalışıyor. Ekmeklerini kömürden kazanan işçilerin çalışma esnasındaki gösterdikleri gayret ne kadar zor şartlar altında çalıştıklarını gözler önüne seriyor. Resmi ruhsatlı mangal kömür yerinde Meşe, pinar, sandal gibi ağaçların köklerinden oluşturdukları kubbelerin üzerlerini saman ile örtüp odunları yakan işçiler gün boyunca tamamen yanmamaları için başında bekliyor. Öyle ki nöbetleşe sırayla üretim yerinde kurulan çadırda gece gündüz kalınıyor.8 gün boyunca yanan ağaç kökleri işçiler tarafından toplanarak istifleniyor. İşin hem zorluğu hem de sağlıksal yönü itibariyle üreticiler çalıştıracak işçi bulamıyor.

ÇOK ZOR
Her yıl meşe ağacından mangal kömürü üreten aileler, Kasım ayına kadar kömür ocağında çalışmaya devam ediyor. Yapımı uzun ve bir o kadar da zahmetli olan mangal kömürü için saman ve toprakla örtülü torluk adı verilen ocakta, meşe ağacını kömür haline getiren ailelerin ürettikleri mangal kömürü, Türkiye’nin birçok yerine ulaşıyor. Bin bir zahmetle üretimi yapılan mangal kömürünün kilosu farklı fiyatlarda değişiyor.

EKMEK PARASI
Zor bir mücadelenin içinde olduklarını ifade eden aile, “Ekmeğimizi bu işten kazandığımız için buradayız. Kömür üretmek anlatılamayacak kadar zor bir iş, yaşamak gerek. Her şeye rağmen ekmeğimiz için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. Mangal kömürü üretmenin ustalık gerektiren bir iş olduğunu söyleyen aile, “Biz çekirdekten yetiştiğimiz için bu işin içindeyiz. Dışarıdan bakıldığında bu iş çekilmez bir hal alıyor. Herkesin belli bir kazancı ve çalışma alanı var. Ateşin, tozun, toprağın içinde ekmeğimizi, rızkımızı böyle kazanıyoruz” şeklinde konuştu.

GÜNDE 1 TON
Günde ortalama 1 ton ürettiklerini belirten üretici Şınığ, “İşimiz son derece zorlu ve yaz aylarında sıcakta daha da bunaltıcı oluyor. Babamdan aldığım mesleği devam ettiriyorum. Yaptığımız işe çalışacak adam bulmakta çok zorlanıyoruz. Gelen işçi zaten kara toprağı görünce fazla durmuyor. Ailemizden kişilerle üretim yapmaya devam ediyoruz. Sabahın 4’ünde başlıyor işimiz sıcağa kalmamak için akşam 7’ye kadar devam ediyor. Zaten kazandığımızda ancak karnımızı doyurmaya yetiyor. Ancak bunun da son zamanları zaten. Bizden sonra da bu işi kimse yapmaz çünkü yeni nesil bu zora gelmez. Ham madde bulmak da çok zor. Ağaç köklerini de parayla alır olurduk. Gücüm yettiğince çalışmaya devam edeceğim” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web