Büyük Torbalı

Mobilya bölümü issizlige çare olacak

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Mobilya bölümü issizlige çare olacak
351 Görüntüleme
13 Şubat 2014 - 7:27
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Mobilya firmalarinin yillardir özlemle bekledigi EML “Mobilya Bölümü” için Milli Egitim Bakanligi’ndan onay bekleniyor. Kalifiye eleman sikintisina çözüm olacak bu bölümün, issizlige yüzde 50 oraninda çare olacagi ifade edildi

 

Torbali Endüstri Meslek Lisesi’ne “mobilya bölümü”açilmasi, yillardir özlemle beklenen yatirimlarin basinda geliyor. Gerek Torbali Kaymakamligi gerek okul yönetimi, Milli Egitim Bakanligi’na basvuruda bulunarak bu bölümün biran önce açilmasini istiyor. Basta dünyaca ünlü mobilya fabrikalari olmak üzere 15’i askin mobilya firmasinin kalifiye eleman sikintisinin çözüme ulastirilamamasi hem firmalari büyük oranda sikintiya sokuyor hem de birçok insanin bu alanda issiz kalmasina neden oluyor. Endüstri Meslek Lisesi’nin bitisigindeki arsaya mobilya, dekorasyon ve tesisat teknolojisi bölümlerinin yer alacagi, bes katli ve sekiz derslikli ek bina yapilmasi durumunda ilçedeki mobilya firmalari rahat nefes alacak.

YATIRIMLARA “KALIFIYE ELEMAN” ENGELI

Piyasanin kalifiye eleman ihtiyacini karsilayan Endüstri Meslek Lisesi’nde yasanan bu sikinti yillardir sürüyor. Normal sartlarda 400 ögrenci kapasitesi olmasina ragmen 1300 ögrenciye ev sahipligi yaparak egitim ve ögretimine devam eden lisede, derslik sikintisinin yani sira en büyük eksikliklerden birisi “mobilya bölümü”. Kuruma bu bölümü kazandirma adina TTO birçok kez girisimlerde bulunmus ancak sonuç alinamamisti. Gelecek yillarda ilçenin “mobilya üssü” olacagi ön görülürken bu sektörde kalifiye eleman sikintisi yasanmasi ise firmalarin ileriye dönük yatirimlarini engelliyor.

YILLARDIR BEKLENIYOR

1975 yilinda kurulan lise, 400 kapasiteli olarak insa edildi. Nüfusun hizla artmasi sonrasinda 400 kisilik kapasiteyi asmasi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde sorunlari da beraberinde getirdi. Yillardir çözülemeyen ek bina sorunu, bu egitim ve ögretim yilinda da devam etti. Kapasitesinin 3 kat daha fazlasi bir mevcutla egitim verilen okulda bin 300 ögrenci egitim görüyor. Okul, ilçedeki 700’ün üzerinde fabrikaya kalifiye eleman yetistirmek gibi önemli bir rolü üstlenmesine ragmen bina sorununun çözülememesi büyük sikintilari beraberinde getiriyor. Okul arazisindeki bin 700 metrekare bos alana yapilmasi planlanan 5 katli “Mobilya Bölümü ve Bilisim Teknolojileri Bölümü” için yillardir yatirim yapilmasi bekleniyor.

MOBILYA USSU OLACAK

Mobilya bölümünün bu bos arazide planlanan sekli ise söyle: Bodrum ve zemin üzerine bes kattan olusacak binada, alt kat atölye olarak kullanilacak. Bu yatirimin gerçeklesmesi durumunda ilçedeki mobilya imalatinda gereken kalifiye elemanlar yetistirilecek. Basta Merinos, Alfemo, Isbir, Rondi, Okto ve Demente olmak üzere yaklasik 15 firmanin faaliyet gösterdigi Torbali’da, bu alanda 5 bini askin kisi istihdam ediliyor. Kalifiye elemanlarin çogu, Karabaglar ve Tire gibi ilçelerinden geliyor. Ekonomi uzmanlari ve bu alanda faaliyet gösteren sektör temsilcileri, Torbali’yi gelecek yollarin “mobilya sehri” olacagini öngörüyor.  Dev mobilya firmalarinin ilçede olmasi, Karabaglar ve Kisik Sanayi Sitesi’nin kapasitesini asmasi ve ilçenin her bölgeye (Liman, hava limani, otoban vb) mobilyacilari Torbali’ya yönlendiriyor. Ilçedeki mobilya firmalarinin nitelikli eleman bulma sikintisini yasadigini belirten EML Müdürü Dursun Kaya Öztürk, özellikle bu sektörün yasadiklarini dile getirdi. Firmalar, mobilya, dösemecilik, iskeletçilik ve iç mimari alanlarinda eleman bulamiyor.

3 MILYON LIRA MALIYET

Okulun yanindaki bos araziye bu bölümün yapilmasi için 2 yil önce fizibilite çalismalari yapildi. Ortaya çikarilan raporda, bu bölümün yaklasik 2 milyon liraya mal olacagi belirtilmisti. Aradan geçen zaman içerisinde uzmanlar, yaklasik 3 milyon lira gibi maliyetinin oldugunu belirtiyor. Bakanligin yani sira mobilya alanindaki sektör temsilcilerinin de birleserek ortak bir yatirim yapmalarinin gündemde oldugu belirtiliyor. Yasalara göre mevcut ögrenci kapasitesi 400 ögrenci olmasi gereken okulda suan 1347 ögrenci bulunuyor. Bu bölümün açilmasi durumunda mobilya sektörüne kalifiye eleman yetistirilecek, ögrenci kapasitesi artacak ve diger bölümlerdeki sikisiklik büyük oranda rahatlayacak. Vedat GÖKÇAY

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web