Büyük Torbalı

Tekel’den sonra Taris’de satisa çikariliyor!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tekel’den sonra Taris’de satisa çikariliyor!
298 Görüntüleme
25 Şubat 2010 - 23:01
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TURKIYE’NIN en büyük iplik üreticisi konumunda bulunan fabrikalarin Tarim Pamuk Birligi Genel Kurulunda zarar ettigi gerekçesiyle satisa çikarilmasi karari alindi. Örme ve Giyim Sanayi Isçileri Sendikasi Izmir Sube Baskani Faruk Atasoy ‘satis kararinin 2.000 pamuk çiftçisinin sonu olacagini, sorunun kaynagi çiftçi ve isçi degil ama fatura yine onlara kesiliyor’ dedi. Daha sonra’ Söke ovasinda arazinin tuzlu olmasi nedeniyle sadece pamuk ekilebiliyor, iplik fabrikalari kapatilirsa, çiftçiler pamugu kime satacak, nasil geçinecek. Denizbank verdigi kredileri alabilmek için çiftçinin tarlasina el koydu.600 üyemiz 2.000 çalisanimiz var. Isçilerin ve çiftçilerin haklarini sonuna kadar savunacagiz, fabrikalarimizi kapattirmayacagiz’ dedi.
Kisaca genelde böyle. Torbali Taris’te neler oluyor? Bunu da Taris’te görevli Mustafa Filiz’den ögrenelim. Isletmemizin kurulusu 1940’dir. Bu güne kadar ortaklarimizin ve çalisanlarimizin sorunlarini çözerek geldik. Torbali Taris’in 1600 kayitli ortagi var. Isletmemiz yillik 20.000 ton pamuk isleme kapasitesine sahiptir. Her yil 15.000-16.000 ton pamuk islenirken yanlis tarim politikalari nedeniyle bu yil TARIS çalisamaz duruma sokulmustur. Bu sezon yalniz 74 ortaktan 462 ton pamuk tesellüm edebilmis çok az oldugu için pamuklar Tire’ye gönderilmistir. Taris Ege Bölgesinde 7 ilde 57 yerlesim biriminde 73 tarim satis kooperatifi 75.000’i askin ortagi ile Türkiye’nin en büyük Kooperatif kurulusudur. Devlet tarafindan ekonomik ve teknolojik olarak desteklenmedigi için Isletmelerimizde sikintilar yasanmaktadir. Ulke ekonomisi açisindan çok büyük bir öneme sahip olan pamugun yeniden ekilebilir duruma gelmesi için hem üreticinin hem de Taris’in devlet tarafindan desteklenmesi sarttir’ dedi. Torbali TARIS’te de durum böyle.
Taris neden kapatilmaya ve fabrikalari satilmaya çalisiliyor.
Bu oyunlarda kimlerin parmagi var. Söyle bir örnekle açiklayalim. Yil 2006. Toprak mahsulleri ofisinde bugday stoku fazla, IMF bu bugday stokunu ‘bize terk edin, satin’ dedi. Biz de IMF’ye 154 dolardan sattik. 2007’de kuraklik yasandi .. Bu kez bugday almak zorunda kaldik. Kaça aldik biliyor musunuz? 154 dolara sattigimiz bugdayi 370 dolardan aldik. Iste pamuk, politikasinda güdülen yol da bu. Birkaç yil sonra pamugu disaridan 3–4 katina alirsak sasmayin, oyun hazir. Bakin, üreticiyi koruyan devlete bakin. 2008’den 2011 yilina kadar pamuk destekleme pirimi 0,42 kurus/kgdir. Peki, gübre ne durumda? Birkaç sene önce bir torba gübre 22TL iken simdi 80TL. Uretici bu durumda nasil kar edip üretsin. Örnekler çogaltilabilir. Pamuk fiyatlarina gelince. Bir kaç yildir ayni; 1TL. Siz üretmeyin biz size daha ucuz üretir satariz, ‘üretme Pazar ol’ diyorlar. Böylece ülkemizdeki üreticilere dönük isletmelerde göz göre göre batiriliyor. Çiftçi topraktan kopuyor, isçiler de issiz kaliyor. Adim adim bu oyun her alanda oynaniyor.
Türkiye’de 1980’den bu yana, IMF ve Dünya bankasi;
Tarima dayali destekleri azaltin, tarimsal kredi faizlerini yükseltin
Destekleme alim yapan kuruluslari özellestirin’ diyor. Bu güne kadar is basinda
olan iktidarlarda bu emirleri harfiyen uyguluyorlar. Bizim ülkemize desteklemeleri kaldirin diyenler kendi ülke üreticilerinin ayakta durmasi için Avrupa Birligi ülkelerinde bir inege günde 2,2 dolar Japonya’da ise bir inege günde 7 dolar veriyor. Japonya’da inek olmak varmis, diyor bir yorumcu.
7 dolari bir yana birakin günde 2 dolarla geçinen milyonlarca aile var ülkemizde, niye inek olmak istemesin?
Bütün bu sorunlara, dertlere ÇÖZUM YOK MU? Var. Yeni bir seçim olur, sandiklar meydanlara kurulur, orada hesap sorulur. ‘Karakolda dogru söyler, mahkemede sasan’ siyasi partilere artik sizi istemiyoruz diye biliyor muyuz? Tarim konusunun çok ayrintili oldugunu, çözümlerinin de degisik oldugunun bilincindeyim, ancak bu kadar deginebildik
Taris ortaklari, çalisanlari ve isçileri 1980 öncesi Taris direnisini ve Tekel isçilerinin Ankara eylemlerini unutmamali. Çünkü sira Tarislere geliyor.
***
Olaganüstü bir dönemden geçiyoruz. Ulkemizin gündemine yetismek zor.
Siz aksami yazarken Usküdar da sabah oluyor. Yargi depremi, ardindan neler doguracak bilemiyoruz. Açilimlar maçilimlar güme gitti. Iktidar kavgasi kizisti. Zamlar unutturuldu. Ne olacak bu memleketin hali? Her gün gece gündüz darbe tartisiyoruz. Gelin su 12 eylülcülerden baslayalim darbe isine ne dersiniz? Daha anlamli olmaz mi?
***
Tekel isçileri ile uluslararasi ve ulusal ölçekteki dayanisma ‘Yasasin sinif dayanismasi’ söylemiyle sahane. Artik tekel isçilerinin bilegini bükecek baba yigit göremiyorum.
***
TARIS’LER tam kapasite ile çalistirildiginda, üretici ve köylünün yüzü güldügünde GUZEL GUNLER GÖRECEGIZ…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web