Büyük Torbalı

TORBALI’DA İŞ VE İŞÇİ MESELESİ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
TORBALI’DA İŞ VE İŞÇİ MESELESİ
371 Görüntüleme
11 Haziran 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Günün sözü “ Savaş haklı olanı değil,ayakta kalanı belirler.” Bertrand Russel

Torbalı, sürekli olarak değişimlerin yaşandığı bir yerleşim olması hasebiyle bu değişimlerin getirdiği yeni sorunlarla mücadele etmek zorunda. Ancak bu ilçede kimi sorunlar nedense hiç değişmiyor. Böyle giderse de değişecek gibi durmuyor. Bunlardan bir tanesi de iş gücü göçü. Ya da iş gücü sürkülasyonu. Torbalı’da o fabrikadan diğerine; o şirketten başkasına işçi geçişleri o kadar yoğun ki, bu konuda istatistiki bir çalışma yapılsa şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşılır. Bir fabrikada beş yılı doldurmuş işçi bulmak, Fetrek Çayı’nın yatağında elmas madeni bulmak kadar zor. İşçiler gömlek değiştirir gibi fabrika değiştiriyorlar. Elbette bu durumun farkı sebepleri de bulunuyor; o yüzden bütün kusuru işçilerde aramak da yanlış. Olayın bir diğer boyutu da şu:Buradaki işletmeler çalıştıracak eleman bulamamaktan şikayetçiyken, işsizler de çalışacak yer bulamamaktan şikayetçi. Oldukça garip bir çelişkidir yürüyüp gitmekte olan. Geçenlerde bu köşenin yazarına bir mesaj atan Ali Büyükbayram isimli bir okuyucumuz, “Sevgili Kubilay, Torbalı’da iş bulamama ve işçinin işi beğenmeme konusuna da değinin lütfen! Millet iş yok diyor; biz eleman bulamıyoruz.”şeklinde sitemde bulunmuş. Ali Büyükbayram’ın bu şikayetini pek çok işveren farklı zamanlarda dile getirmekte. Ancak ,yoğun bir sanayi bölgesi olan Torbalı’da bu konuda yapılmış bilimsel bir çalışma olmaması da ayrı bir noksanlık. İşsizler neden iş beğenmiyor? Ya da neden sürekli olarak iş değiştirmekteler? Bu durumun temel nedenlerine ciddiyetle inmedikten sonra çözümler hakkında da konuşamayız. Bence, Torbalı İş-Kur Müdürlüğü durumla alakalı bir araştırma yapıp bunları kamuoyu ile paylaşırsa konu net olarak aydınlığa kavuşturulabilir. İş-Kur’a başvuran her kişiye uygulanacak kısa bir anket çalışması bile konuyu aydınlığa kavuşturacak önemli doneler sağlayacaktır. Ben ,konuyu kendi zaviyemden değerlendirecek olursam birer tez olarak şu maddeleri sıralayabilirim:

-İşçiler ya da çalışmak isteyenler yetenek ve vasıflarıyla doğru orantılı olmayan işlerin peşindeler. Birçoğunun eğitimi ve mesleği olmadığı halde daha az çalışıp çok daha çok gelir getireceğine inandıkları işlerin peşinde fabrika fabrika gezmekteler.

-Kimi işverenler de Torbalı piyasasındaki bu iş gücü bolluğunu suistimal etmekte ve iş kanununa aykırı uygulamalara imza atmaktalar. İşçiler zorla mesaiye bırakılmakta, ücretleri zamanında ödenmemekte ya da eksik ödenmekte, işçiler iş güvenliği ve sağlığı tedbirlerine aykırı bir çalışma ortamında ter akıtmaya zorlanmakta, dolayısıyla buldukları ilk fırsatta bu tür fabrikalardan çıkıp yeniden iş arama serüvenine dahil olmaktalar. Bazı fabrikalara yılda üç yüzden fazla işçinin giriş –çıkış yaptığını bilen birisi olarak öne sürüyorum bu tezlerimi.

-Gelinen noktada; iş arayanların işletmelere güvenmedikleri, işverenlerin de işçilerin istikrarına inanmadıkları bir Torbalı emek piyasasıyla karşı karşıya olduğumuz gerçeği var.

Esnaf Odası sahada mı?

Geçenlerde Muratbey Mahallesi’nde bakkal dükkanı işleten Sedat Koyunca isimli bir okuyucumuz telefon etti. Bizi, vaktimiz müsait olduğu bir anda dükkanına davet etti. Bir hafta sonra kendisiyle görüşmek üzere dükkanına gittik. Sedat Bey, Torbalı Esnaf Odası’nın yeterince faal çalışmadığını ve sahaya inip esnafın sorunlarını irdelemediğini ifade etti. Bir bakkal olarak da ilçede birbiri ardın açılan süpermarketler yüzünden zor zamanlar yaşadıklarını söyledi. Esnaf Odası’na bu konuda bir şeyler yapılması için ricacı olduğunu ama ,“Elimizden bir şey gelmez.” yanıtıyla karşılaştığını da sözlerine ekledi. Bildiğim kadarıyla Halil Gülcü başkanlığındaki yeni Esnaf Odası Yönetimi neredeyse onaltı ayını doldurdu. Bu süre zarfında esnafın sorunlarıyla alakalı olarak ne tür çalışmalar yapıldı, yapıldıysa bunların kamuoyuna aktarımı nasıl oldu ya da oldu mu? Torbalı Esnaf Odası , normal çizgileri dahilinde mi kaldı ,bir önceki yönetimi aşmak ve ilçe esnafının sorunlarına yeni açılımlar sunmak adına ne tür projelere imza atıldı? Esnaf Odası hangi birimleriyle ne kadar sahada? Benim görebildiğim kadarıyla bu hususlarda kimi noksanlar bulunuyor. Bu noksanların aşılması hem Esnaf Odası açıcından hem de Torbalı esnafı açısından büyük önem arz ediyor.

Şaban Alkan’ın ardından

Gündem siyasete kilitlenince kimi konuları atladık haliyle. Geçtiğimiz günler vefat eden Şaban Alkan hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Uzun yıllar boyunca Torbalı İmam Hatip Lisesi’nde idarecilik yapan ve bir dönem de Ak Parti’den Belediye Meclis Üyeliği görevini yürüten Şaban hoca, ilçe siyasetinin sessiz ama etkili isimlerinden bir tanesiydi. Örnek bir aile babası ve örnek bir esnaftı aynı zamanda. Şu gök kubbede hoş bir seda bırakıp aramızdan ayrılan Şaban Alkan’a bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web