Büyük Torbalı

Torbali’nin 120 yillik egitim tarihini mercek altina aldilar

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Torbali’nin 120 yillik egitim tarihini mercek altina aldilar
192 Görüntüleme
14 Mart 2012 - 21:47
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ticaret Meslek Lisesi, TUBITAK tarafindan düzenlenen arastirma projesine katiliyor. Okul, Torbali’nin 120 yillik egitim tarihi ile Özel, Fen ve Anadolu Liseleriyle birincilik için kiyasiya yarisacak.

TORBALI Ticaret Meslek Lisesi ögrenciler, okulun arih ögretmeni Yasin Kayis ile birlikte ilçenin egitim tarihini ortaya çikardi. TUBITAK tarafindan gerçeklestirilen 2012 yili ortaögretim ögrencileri arasi arastirma projeleri yarismasi için, ilçenin egitim tarihini arastiran ögrenciler oldukça ilginç verilere ulasti. 4 ay süren arastirma kapsaminda 206 sayfalik degerli bir kitap ortaya çikti. 1923 Mart tarihleri arasinda Ege Universitesi Kampüsü’ndeki sergiye katilacak olan Ticaret Meslek Lisesi ögrencileri, burada güçlü rakipleriyle kiyasiya yarisacak. Özel Okullar, Fen ve Anadolu Liseleri ile birincilik mücadelesi veren Ticaret Meslek Lisesi’nde hedef ilk 3’e girmek.

ÖZEL, FEN VE ANADOLU LISELERI ILE YARISACAK

TUBITAK tarafindan her yil gerçeklestirilen ortaögretim ögrencileri arasi arastirma projeleri yarismasina bu yil 5 ayri ilden 136 okul katilacak. Izmir basta olmak üzere Mugla, Aydin, Manisa ve Usak’dan da okullarin katilacagi yarismanin jüri üyeligini de profesörler yapacak. Proje yarismasina özel okullar, Fen ve Anadolu liseleri katiliyor. 136 okuldan sadece 3 tanesi meslek lisesi. Bu üç meslek lisesinden biri de Torbalidan. Torbali Ticaret Meslek Lisesi 11/D sinifi ögrencileri Ruken Korkut ve Elif Güneysi, tarih ögretmeni Yasin Kayis rehberliginde yaptiklari ‘Torbali da 120 yillik egitimin tarihi’ adli proje, yarismaya kabul edildi. Torbali’dan proje yarismasina kabul edilen tek okul olan Ticaret Meslek Lisesi ögrencileri, proje için büyük bir çalisma gerçeklestirdi.

OKULLARIN ARSIVINE INILDI

ILÇENIN 120 yillik egitim tarihini gün yüzüne çikaracak olan projenin çalismalari tam 4 ay sürdü. Dönemin gazeteleri tek tek incelendi. Sözlü tarih çalismasi yapildi. Bu kapsamda, ilçede ögrencilik ve ögretmenlik yapmis 19271963 tarihleri arasinda dogmus10 kisi ile görüsüldü. Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’nden izin alindi ve okullarin arsivinden defter çalismasi gerçeklestirildi. Kazimpasa Ilkögretim Okulu, Gazi Ilkögretim Okulu, Torbali Ortaokulu, Torbali Mahallesi Ortaokulu, Özbey Ilkögretim Okulu, Ormanköy Ilkögretim Okulu ve Torbali Lisesi’ne ait 32 ayri defter tek tek incelendi. Yapilan uzun çalismalar sonrasinda ilçenin egitim tarihi ile ilgili birçok bilgi ve belgeye ulasildi. Bunlar daha sonra bir araya getirildi.

TREN KAZASINDA 6 TORBALILI ÖGRENCI ÖLDU

YAPILAN arastirmalar kapsaminda birbirinden ilginç verilere ulasildi. Arastirmalara göre ilçede 1950’li yillara kadar hiç ortaokul olmadigi belirlendi. 1940’li yillara kadar sadece Kazimpasa’da 5 yillik egitim verirken, digerlerinde 3 yillik egitim veriliyordu. 1954 yilina kadar ortaokul ve lise egitimini almak isteyenler Izmir basta olmak üzere Tire ve Bayindir’a trenle günü birlik gidiyordu. 1953 yilinda ilçemiz sinirlari içerisinde bir tren kazasi meydana geldi. Kazada 6 ögrenci öldü. Bu olayin ardindan dönemin Kaymakami Necati Kinaci önderliginde, Tepeköy’dekiler birlesip ilçenin ilk ortaokulunu insa etti.

OKULLARDA DEVAMSIZLIK PROBLEMI

1928’DE 40’a yakin köyü olan Torbali’da sadece 8 tane okul vardi. 1930’larda devlet ve vatandas destegiyle yaklasik 20 tane yeni okul daha açildi. 1970’li yillarda Milli Egitim Bakanligi ‘Bir Müdür, Bir Mühür’ projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda, ilkokul binalarinda sabahtan öglene kadar ilkokul ögrencileri, ögleden sonra da ortaokul ögrencileri egitim görüyordu. 1920’lerde ise ilçe genelindeki okullarda büyük bir devamsizlik sorunu vardi. Hemen hemen her okulda devamsizliktan kalan ögrenciye rastlamak mümkündü. 19241925 egitim ögretimi sonunda Tepeköy Erkek Mektebi’nde 58 ögrenci vardi. Bunlarin 15’i devamsizliktan okulda kaldi. 19251930 yillari arasinda ise ilçedeki okullarda Kurtulus Savas’i sonrasinda 78 yas arasindaki çocuklar ile 1617 yas arasindaki gençler ayni siniflarda egitim görüyordu. 1940’larda ise Köy Enstitüsü mezunu olan ögretmenlere, 30 dönüm tarla, at, at arabasi ve dokuma tezgahi veriliyordu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web