Büyük Torbalı

İLÇEDEKİ DİLENCİ SAYISINI BİLEN KURUM VAR MI?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
İLÇEDEKİ DİLENCİ SAYISINI BİLEN KURUM VAR MI?
Adem Aksakallı( adem-aksakalli@buyuktorbali.com )
323 Görüntüleme
29 Haziran 2016 - 9:18
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Başlıkta sorduğum sorunun cevabını bilene sürpriz hediyeler var. Resmini hergün gazetenin baş sayfasına koyup ödüllendireceğim. Bayram sonuna kadar yemek masrafı benden dersem ne olur sanki dertlenip çıkıp sayacak olan mı var?

İlçemizde vergisini ödeyen Esnaf Odası’na kayıtlı yaklaşık 3 bin esnaf var. Ticaret Odası’na kayıtlı şirket sayısı ise 2 binlerde. İş dallarını ayırdığımızda örneğin en çok bakkal var ise iddia ediyorum iki katı dilenci var.

En ufak işletmelere bile günde 5 dilenci giriyordur.Hele ki Perşembe günleri. Perşembe ve Cuma günleri işlerinin en yoğun olduğu gündür. Hiçbir dilenciyi Cuma namazı kılarken görmedim ama çıkışta müdavim kapıyı tutar ve selam vermeden ve avuç açmadan kimseyi avludan dışarı salmaz.

Ne hikmettir ki hep avucunun içinde bir veya iki TL vardır.

Konu ne zaman dilencilerden açılsa neden çalışsınlar ki günde yüz esnafa gitse yevmiyesi 100 TL’ye gelir. Tarlada onuru ile çalışırsa yevmiyesi 45 TL muhabbeti her yerde var. Acıma duygusu en fazla olan toplumlardan biriyiz ve neticede insanoğluyuz. Sadakanın belayı def ettiğini bilir ve inanırız. İşte bu yüzden dilencilik sektörünün önüne geçmek mümkün değildir. Hele ki mübarek Ramazan ayı içerisinde. Çünkü Ramazan dolayısıyla merhamet doluyuz.

Zabıta ekiplerinin pazaryerlerindeki çalışmaları bırakıp acilen bu işin üzerine düşmesi gerekmektedir. İnsanların zaaflarından yararlanarak geçinimi sağlayan en az bin kişinin olduğunu düşünüyorum. Ancak ben yine de merak ediyorum sayı ile ilgilenen bir kurum var mı? Bu sayı ortalama ne?

 

EKONOMİ NEDEN DURGUN RUSYA KRİZİ ÇÖZER Mİ?

 

Bana göre ülkenin en büyük derdi emekli maaşı ve asgari ücret ile çalışan kişilerin geçim derdi. Terör sorunu ise bu günlerde tüm dünyanın en büyük derdi konumunda. Oysaki biz 30 seneden beri mücadele veriyoruz. Ancak konu Fransa olunca işin rengi değişti bir hatırlasanıza. AK Parti’nin 1 Kasım seçimleri öncesinde vaat ettiği asgari ücret 1300 TL açıklaması yılbaşında faaliyete girdi. Taşeron kalmayacak, herkes kadrolu olacak söylemi ilk önce tozlu raflara sonra ise tedavülden kaldırılacak.

Asgari ücret ile çalışan kişilerin ellerine fazladan 300 TL geçti. Ancak asgari ücretin yükselmesine itirazı olan milyon dolarlık patronlar bu duruma öfkelendi. Sırça köşklerde yaşa, metresine ev aç, sabah kahvaltısına İtalya’ya akşamüzeri ise et ve şarap için Paris’e git sonra 300 TL’yi nasıl vereceğiz de. Tayyip Erdoğan çok güzel söyledi ‘Biraz az kazanın’Bravo. Gerektiği gibi vergi verin,devlet maaşın yarısını kendi öder. Büyük fabrikalara bakın bir türlü tadilat inşaat bitmiyor acaba neden?

Rusya ile sorunlar çözüme kavuşuyor gibi, sanırım üstü kapalı bu açıklama yeterli oldu. 20 yıl içerisinde Rusya’nın ne kadar güçlü olduğuna tanık olduk. Oysaki Rus ekonomisinin düzelmesinde bizim çapkın Türk milletinin katkısı çok büyük. Neyse ki Rusya alımı başlattı gemiler yola koyuldu. İnşallah ilerleyen günlerde Rusya misilleme yapmaz. Birde turizm canlansa çok iyi olacak.Aksi takdirde yerli turist oteli kurutur benden söylemesi.

 

HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORUZ

Kadının ülkemizde çektiği sıkıntıları yaşayan başka bir ülke daha var mı? İlla ki vardır ancak gelişmiş, Avrupa Birliği’ne girmek için çaba sarf ediyorsa beni uyarın. Siz hiç çoluk çocuğunun rızkını geceleri âlemlerde keyif çatarak harcayan bir anne gördünüz mü? Siz hiç çoluk çocuğundan ayrı başka bir ev açan bayan gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü kadında ki annelik duygusu tüm kötü alışkanlıklardan uzak tutar. Tüm bu fedakârlık karşısında şiddete maruz kalır, şansı yaver giderse gözü morarır, kaburgaları kırılır. Kimi zaman sokak ortasında 30 yerinden bıçaklanır, kimi zaman bedeni kurşunla dolar. Allah insanın aklını başından almasın, nasıl bir vicdandır sizi baba yapan bedene kurşunlar sıkmak. Bir namussuzluk var ise ortada kamuoyu bunu yadırgamaz. Ama eşi kendinden boşanmak istedi diye sokak ortasında bir insan telef edilemez. Peki, saklambaç oynayacak yaştaki kız çocuklarının evlenmesine ne diyeceksiniz. Anne sevgisine ihtiyacı olan çocukların anne olmalarına söylenecek bir teselli var mı? İlçemizde bu sayı 500’e yakın.Yaşları 15 ila 19 arasında gelin olanlar var.

Gençliğini yaşamadan anne olanların çocuklarına nasıl bir annelik yapacağını bir düşünün. Ne eğitim ne de aile terbiyesi vermesini beklemeyin küçük gelinlerden. Küçük gelinlerin yaratılmasına kayıtsız kalmayın, gerekirse komşularınıza ısrarla uyarılarda bulunun ki yarın komşunuzda sizi uyarmak zorunda kalsın.

Lütfen çocuklarınızı ufak yaşlarda evlendirmek için bir çaba sarf etmeyin, iyilik yapalım derken kötülük yaptığınızın bilincinde olun.

 

BİR EŞEK BİR ÖKÜZ

 

İki softa, Ramazanda bedava yiyip içeriz diye bir Bektaşi köyüne misafir olurlar. Hoşbeşten sonra, içlerinden biri tuvalete gider. Bektaşi, bu softaları kontrol etmek için odada kalana sorar:

– Senin arkadaşın nasıl bir adam? Bilgisi var mı, yok mu?”

 

O da kendini üstün göstermek için

-Bırak şunu, eşeğin tekidir”, cevabını verir.

 

Biraz sonra öteki softaya da aynı soruyu sorar:

– Senin arkadaşın nasıl bir adam? Bilgisi var mı, yok mu?

Bu softa da öteki gibi

“Bırak şunu, öküzden farkı yoktur”, cevabını verir.

Akşam olunca iftar sofrası kurulur. Fakat tepsinin üzerinde arpa ile samandan başka bir şey göremeyen softalar hayretle sorarlar:

– Bunlar ne erenler?

Bektaşi gülerek cevap verir:

– Biriniz eşek, ötekiniz öküz. Sizin için bunlardan daha iyi azık olur mu?”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web