Büyük Torbalı

Abdestin önemi

HER insanın duyduğu ve gördüğü şeyden anladığı şeyde mutlaka, ufak tefek farklılıklar vardır. Siz dostlar abdest almak deyince, namazdan önce elleri dirseklere kadar yıkamayı, yüzü tüy bitiminden tüy bitimine kadar yıkamayı, başın dörtte birini meshetmeyi ve ayakları topuk kemikleriyle birlikte yıkamayı anlarsınız. Ben de sizler gibi anlıyorum.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Abdestin önemi
Nevzat KARATAŞ( n.karatas@buyuktorbali.com )
182 Görüntüleme
14 Ekim 2016 - 9:36
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Fakat ben sizlerden biraz farklı anlıyorum. Bilmiyorum acaba hata mı ediyorum. Şöyle ki, evet, abdest belli vücut azalarını akaid kitaplarının anlattığı şekilde yıkamak, bazı azaları da belirtilen şekilde meshetmektir.

Bu şekilde yapılan bir davranış hem maddi bir temizlik hem de manevi bir temizliktir. Bu aynı zamanda abdestin hem maddi hem de manevi faydaları olduğu anlamına gelir.

Dinimizin emrettiği şartlarda abdest alan bir kimse hem temizlik alışkanlığı kazanır hem de bir çok hastalıktan korunmuş olur.

ABDEST CENNETE BİLET GİBİDİR

Bunları da siz dostlar zaten biliyorsunuz. Asıl benim sizlerden farklı düşündüğüm taraf onu bir giriş biletine benzetmemden ileri geliyor. Şöyle ki, Abdesti almamızı emreden ayet şöyle başlıyor: “Namaza başlayacağınız zaman abdest alın” yani yukarıda sayılanları yıkayın ve meshedin.

İşte burada bir noktayı farklı düşünüyorum. Peygamber A.S.  “Kul, ‘Allahü ekber’ deyip namaza durduğu an Allah’ü Teala bakışını o kula çevirir, Bu bakışı selam verip namazdan çıkıncaya kadar devam eder” buyuruyor.

Rabbimizin huzuruna çıkmayı Cennet bahçesine girmeye benzetiyorum. Cennet sonsuz güzelliklerle bezenmiş bir mekân, tarifi mümkün olmayan bir park kul ise oraya girmeye can atıyor. Ama oraya girmek için nasıl ki, bir parkı güzelliğini izlemek için bilet alıyoruz;  abdest de namaza girmenin bileti oluyor. Ve bu biletle biz Rabbimizin huzurunda olma güzelliğini seyrediyoruz. Yani rabbimizin huzuruna kabul ediliyoruz.

Peygamberimiz arkadaşlarına “Bir kişi kapısının önünden akan suda günde beş defa yıkandığı zaman nasıl ki, onda kirden, pislikten eser kalmazsa; günde beş defa abdest alıp namazı kılarsa geçmiş günahları af olur” buyurur.

ABDEST MÜSLÜMANIN SİLAHIDIR

Abdest almadan yapılan bir kısım ibadetleri dinimiz geçersiz sayar. Mesela namaz kılmak, Kâbe tavaf edilemez, Kur’anı çıplak olarak tutamaz, ayetlere el süremez. Hangi namaz olursa olsun abdestsiz kılması söz konusu olamaz.

Dinimiz abdesti olduğu halde diğer bir namaz için alınan abdesti “Nur üstüne nurdur” diye tarif eder.

Bir müslümanın devamlı abdestli olması ise tavsiye edilen bir davranıştır. Müslümanlar arasında “Silahlı mısın” sözünün anlamı abdestin var mı anlamında kullanılır. Arkasından da “Silahsız gezmek iyi değildir tedbirli olmak lazım” denilir.

Ayrıca sürekli abdestli bulunmak günlük ibadetlerimizi yapmakta bizi şeytanın engellemelerine karşı koruyucu olur. Çünkü o namaz için sürekli olarak abdest almayı bir külfet olarak gösterir. Ayrıca rabbimizin özellikle “İyice temizlenenleri” sevdiğini de hatırlamak gerekir.

Rabbim sürekli silahlı olarak gezenlerden eylesin. Hayırlı cumalar.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web