Büyük Torbalı

Torbalı hafızasını kaybetti

DÜN öğle saatlerinde aldığımız bir haber boğazımızı düğümledi adeta… Necat Çetin’i kaybettik. Hayatını tarih araştırmalarına, Yörük Türkmen kültürüne adamış değerli insan, Ege bölgesine ve yerel tarih ve zeybek kültürüne katkı sağlayan Necat Çetin, dün Hakk’ın rahmetine kavuştu…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Torbalı hafızasını kaybetti
Serkan Günbay( serkan-gunbay@buyuktorbali.com )
178 Görüntüleme
13 Nisan 2018 - 9:42
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Gerçekten de Torbalı için büyük bir kayıp… Torbalı’da yerel tarih bilincinin oluşmasında ilk adımı atan isimlerden biridir. Uzun yıllar birlikte çalıştık. Gazetemizde sayısız araştırması, makalesi çıktı… İğne ile kuyu kazdı. Eski model otomobili, kendine has giyim tarzı ile köy köy dolaştı… Bir mezar taşının peşinden kilometrelerce gitti… Her gördüğü yaşlıya soru sordu…

İyi bir öğretmendi aynı zamandı. Tatlı sert bir mizacı vardı. Biraz sert görünür ama onu tanıyanlar çocuk gibi bir kalbi olduğunu bilirdi. Zaman zaman bize de sitem ederdi. Aslında son dönemlerde onu çok sitemkar görüyordum. Haklıydı da… Düşünün ki ilçe geçmişine ışık tutan sayılı isimlerden olmasına rağmen hem bütçe sıkıntısı, hep emeğini sunma sıkıntısı çekiyordu. Son olarak Torbalı ile ilgili yazdığı bir kitabı basmak için ödenek bulamadığını biliyorum..

Dolu dolu bir insandı. Her ölüm erkendir ama Necat Hoca’dan öğreneceğimiz çok şey vardı… Yasin Kayış ile birlikte Kent Arşivi için ne kadar çabaladıklarını, gazetenin de katkıları ile nasıl araştırmalara imza attıklarına bizzat şahidim.. “Torbalı hafızasını kaybetti” başlığını bu yüzden attım. Geçmişle ilgili her sorunun cevabı vardı onda.

Soyumuzu sopumuzu bir tıkla artık internetten öğrendiğimiz şu günlerde böyle insanların kıymetini daha iyi anlıyoruz. Hoca’dan geriye önemli araştırmaları, ileri yaş kişilerden topladığı  eski fotoğraflar kaldı… Ve de değerli iki evladı.. Gazeteye en son 2 hafta önce geldiğinde oğlu Kağan ile ilgili konuştuklarına kulak misafiri oldum. Gurur duyuyordu hem kızıyla hem oğluyla… Okulları bitince emekli olacağını anlatıyordu..

Allah rahmet eylesin. Yeri asla doldurulamaz… Çocuklarına ve Torbalı’ya başsağlığı diliyorum…

BELEDİYE DÜZENLİYORMUŞ

Önceki gün Özbey İlkokulu’nun çocuk oyu şenliğine katılacağı ve şenlikte oldukça iddialı oldukları hakkında bir haber yapmıştı. Unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarının yeniden hatırlanması için düzenlenen bu şenliğin Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediğini yazmıştım. Ancak yurt genelinde birçok ilde düzenlenen bu etkinliklerin Torbalı’da Belediye Başkanlığı tarafından düzenlendiğini atlamışım. Torbalı Belediyesi unutulan çocuk oyunlarının yaşatmak için güzel bir projeye imza atmış. Tüm organizasyonu belediye yapıyor, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise beden eğitimi öğretmenlerini görevlendirmiş. Torbalı Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Değer, beni geçtiğimiz gün arayıp şenliğin Torbalı Belediyesi tarafından yapıldığını dile getirdi. Yaptığım haberde bir yanlışlık olup şenliğinde farklı kurumlar tarafından yapıldığını yazmıştım. Bu hatayı buradan düzeltmek istiyorum. Torbalı Belediyesi’nin sosyal ve kültürel etkinliklerde ne kadar duyarlı olduğunu biliyoruz. Okullara çok büyük önem veriliyor. Çocukların daha kaliteli eğitim almaları için başta Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez olmak üzere tüm belediye görevlilerin ellerinden geleni yapıyor.

ÇİFTÇİ DERTLİ

Torbalı tarımsal alanda da çok önemli bir yere sahip. Her geçen yıl tarımsal alan azalsa da yetiştirilen ürünler ile yurt genelinde olduğu gibi yurt dışında da adından sıkça söz ettiriyor. Torbalılıların büyük bir bölümü geçimini çiftçilik ile sağlıyor. Torbalı’nın her köşesi zengin topraklarla kaplı. Yurt genelinde Torbalı dışından herhalde yılda 4 mahsul alınan başka toprak da nadirdir. Pırasa, domates, mısır, enginar gibi ürünler yurt dışında gönderiliyor. Böylelikle tarımsal alanda yapılan ihracat ülke ekonomisine de çok büyük katkı sağlıyor. Bu kadar çok gelişme yaşanmasına rağmen ilçedeki çiftçiler birçok sorun ile boğuşuyor. Çiftçinin sorunlarını çözmek için bazı kurumlar çaba sarf etse de yeterli olmuyor. Çiftçinin en büyük problemlerinin başında bozuk tarla yolları geliyor. Tarlasına ulaşmakta zorluk çeken çiftçiler öte yandan bu yollardan çıkan toz nedeniyle de büyük sıkıntılar yaşıyor.

HER DOĞAN ÇOCUĞA AĞAÇ 

Hindistan da bir köyde her doğan kız çocuğu için doğaya 110 ağaç dikiliyormuş. Çok güzel bir uygulama. Türkiye’de de her doğan çocuğa bir fidan dikilse ne kadar güzel olur. Bu konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı bir çalışma yapabilir. Devlet Hastanelerinde her doğan çocuk için bir fidan dikilebilir. Bazı özel hastaneler böyle çalışmalar yapıyor. Örnek vermek gerekirse Özel Medifema Hastanesi yenidoğan bölümünde dünyaya gelen her çocuk için bir ağaç dikiyor. Hem doğaya bir katkı sağlanıyor hem de çocuklar ile birlikte büyüyecek olan ağaçlar güzel bir hatıraya sebep oluyor. Doğanı her geçen gün katledildiği dünyada ağaç dikmek gerçekten çok önemli. Bu yüzden hastanelerde böyle bir kampanya başlatılırsa çok yerinde bir davranış olur. Veya bunu belediyeler üstlenebilir. Birçok belediye yeni doğan bebekler için ailelerine bez, biberon, emzik, zıbın, ıslak mendil, pudradan oluşan bir sepet hediye ediyor. Bununla birlikte bir de fidan hediye edilebilir. Torbalı’da Fidanlık Müdürlüğü var ancak ilçe bence bu kurumdan yeterince faydalanamıyor.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web