Büyük Torbalı

ÇİĞNEMEDEN YUTMAK

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ÇİĞNEMEDEN YUTMAK
883 Görüntüleme
16 Mart 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Fazla kilolarından şikayeti olan bireylerle bir beslenme programına başlarken, beslenme alışkanlıklarını daha iyi öğrenebilmek için öncelikle sorguladığımız durumlardan biri de yemek yemeye ayırdıkları süre ve yeme hızlarıdır. Maalesef obez bireylerin çoğunluğu yemekleri aşırı hızlı tüketiyor, hatta çoğu zaman çiğnemeden yutuyorlar.

Günlük işlere yetişebilmek için bazen hızlı olmak gerekebiliyor. Telaş içinde oradan oraya koşuşturuyoruz, yapacağımız birçok işi hızla halletme gayretinde oluyoruz. Ancak söz konusu yemek olunca hızlı davranmak, yapılacak en kötü davranışlardan biri. Çünkü hızlı yediğinizde tokluk hissedene kadar ihtiyacınızdan çok daha fazlasını tüketirsiniz. Yavaş ve bol çiğneyerek yediğinizde de daha az kalori alırsınız.

TOKLUK HİSSİ

Eminim daha önce de duymuşsunuzdur, beyne tokluk sinyali iletimi için ilk lokmanızdan itibaren ortalama 20 dk geçmesi gerekiyor. Bu nedenle ana öğünlerinizi ayaküstü hızla tüketebileceğiniz besinlerle geçiştirmek yerine, yemek için özel olarak zaman ayırın. Bu sürede hızlı ve sürekli yemek yerine, ağır ağır bolca çiğneyerek yemeye özen gösterin.

BİLİNÇLİ OLUN!

Yemeklerinizi daha bilinçli yemek, neyi neden yediğinizin farkında olmak, ağzınıza aldığınız her lokmanın tadından, dokusundan, kokusundan zevk alarak yemek, besinlerden aldığınız lezzeti arttıracaktır.

Yemeğe başlamadan önce, besinin yetiştirilmesinden önümüze gelene kadar ki aşamalarda emeği geçenlere ve ikram edene teşekkür duygusu beslemek ve tabiî ki yaratıcıya şükretmek yemekten aldığımız lezzeti arttıracaktır. Yemek yerken bu bilinci yakalamak, bilinçsizce hızla yemenin önüne geçer.

ÇİĞNEME NEDEN ÖNEMLİDİR?

Çünkü sindirim ağızda başlar. Besinlerin çiğnenerek küçük parçalara ayrılmasıyla mekanik sindirim, tükrük salgısı ve sindirim enzimleriyle de kimyasal sindirim gerçekleşir. Bu nedenle iyi bir sindirim için besinleri yavaş yemek ve bolca çiğnemekte yarar var. Bol çiğnemekten kasıt ise her lokmayı en az 20-25 defa çiğnemektir.  Başlangıçta biraz zorlanabilirsiniz ama bu duruma alıştıkça sindirim problemlerinizin azaldığını göreceksiniz.

Besinleri iyi çiğnediğinizde yemek yeme süreniz uzayacaktır. Böylelikle aldığınız ilk lokmadan 20 dakika sonra salgılanan leptin hormonu sayesinde tokluk hisseder ve geçen bu sürede eski öğünlerinize oranla daha az besin almış olursunuz.

Çiğneme ile sindirimin kolaylaşmasının yanında beynin tamamında kan akışı da artar. Bu da beynin işlerliğini, öğrenme becerisini, dikkat ve hafızanın gelişmesini ve stresin azalmasını sağlar.

Çiğneme sindirim için gerekli olan enzimlerin ağızdan salgılanmasını sağlar. Mide ve bağırsaklarınızı sindirim işlemini başlatması için uyarır. Mide, bağırsak, pankreas ve karaciğeriniz daha az yorulur.

Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar bu nedenle iyi çiğnenmeleri ve burada sindirim enzimleriyle karşılaşmaları çok önemlidir.

Proteinlerin sindirimi zordur ve uzun sürer. Bu nedenle mümkün olan en küçük parçalara ayırmak bu zor sindirilen proteinler için önemlidir.

Yiyecekleri hazmetmeniz kolaylaşır. Hazımsızlık kan şekerinizi yükselterek iç organlarınıza da zarar verir.

Yavaş yemeniz sakin olmayı ve rahatlamayı sağlar, böylelikle yediğiniz besinlerin lezzetini maksimum düzeyde hissedersiniz.

İyi çiğnediğinizde besin ögeleri emilimi çok daha iyi olur ve ihtiyaçlarınız daha iyi karşılanır, kendinizi daha enerjik ve iyi hissedersiniz.

Çiğneme alışkanlığını tam olarak kazanmak için 6 ay boyunca –arada unutsanız dahi– yılmadan devam edin ve sadece iyi çiğneyerek bile daha sağlıklı olabileceğinizi keşfedin.

Sağlıklı günler dilerim.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web