Büyük Torbalı

METABOLİK SENDROM

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
METABOLİK SENDROM
243 Görüntüleme
23 Mart 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Günümüz sağlık otoritelerine göre obeziteden, diyabetten ve kolesterol yüksekliğinden daha büyük bir tehlike bizleri bekliyor. Hepsinin bir arada olması!

Metabolik sendrom insülin direnci veya diyabete eşlik eden en az iki kronik bozukluğun daha bulunması durumudur. Bu kronik bozukluklar; kan yağlarının yüksek olması, iyi kolesterolün düşük olması, bel çevresindeki yağlanmanın aşırı olması sonucu oluşan abdominal obezite ve hipertansiyondur.

Yani siz insülin direnci veya diyabetle birlikte bu kronik bozukluklardan ikisine daha sahipseniz üzülerek söylüyorum ki siz de artık bir metabolik sendromlusunuz!

Metabolik sendrom ülkemizde %22 oranında!

Kalp-damar hastalığına sahip bireylerde ise bu oran %53’e çıkıyor! Araştırmalar sonucu karşılaştığımız bu sayılar oldukça endişe verici.

Metabolik sendrom nasıl tedavi edilir?

Metabolik sendrom tedavi edilmesi gereken ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Doğru beslenme alışkanlığına sahip olma, düzenli egzersiz yapma ve kişide bulunan hastalıklara göre gerekli tıbbi tedaviler görme ile metabolik sendromdan kurtulmak mümkün!

Metabolik Sendromun Tedavi Aşamasında Uygulanması Gereken Beslenme Önerileri:

*Metabolik sendromunuz varsa diyabet veya insülin direnciniz de var demektir. Bu nedenle basit karbohidratları  tüketirken dikkatli olmalı ve mümkün olduğunca tüketimi azaltmalısınız.

*Diyabeti veya insülin direnci olan bireylerde besin içeriği ve düzeni de oldukça önemlidir. Kan şekerini olması gereken seviyede tutacak beslenme düzeni diyetisyen ile birlikte hazırlamalı ve mutlaka uyum gösterilmelidir.

*Kan yağlarınız ve kolesterol seviyeleriniz olması gerekenden yüksek seyrediyorsa beslenme alışkanlıklarınızda değiştirilmesi gereken birkaç nokta var demektir! Yemekleri hazırlarken haşlama,ızgara, fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Doymuş yağlardan zengin yağlı etleri ve sakatatları tüketmeyin. Az yağlı etler, sağlıklı yağ asitleri içeren kuruyemişler ve omega-3 yağ asitlerinden zengin olan balıkları sofralarınızda mutlaka bulundurun.

*Kolestrol değerlerinizi kontrol altına almak için iki önemli ipucu.

Birincisi kolesterol barsaklarımızdan atılır ve barsak çalışmasıyla doğru orantılıdır yani barsaklarımız ne kadar sağlıklı ve çok çalışırsa bizim de fazlalık kolesterolden kurtulmamız o kadar kolaylaşır. Bu nedenle barsaklarımızı çalıştıracak liflerden zengin beslenmek oldukça sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

İkincisi ise iyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin egzersizle arttığı. Düzenli egzersiz yaparak iyi kolesterolünüzü artırırken kötü kolesterolü azaltabilirsiniz.

 

*Yiyeceklerle alınan posa kan kolestrol ve trigliserit düzeylerinin düşmesine yardımcıdır. Bu nedenle tam tahıllı ekmekler, kurubaklagil, bulgur gibi besinleri beslenmenize ekleyin. Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın.Her öğünde sebze veya salata bulundurun. Kabuğu ile yenilebilen meyveleri kabukları ile birlikte tüketin.

 

*Hipertansiyonla ilgili önerim ise tuzsuz ve sağlıksız yağlardan arınmış bir yaşam tercih etmeniz. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, turşu, hazır gıdalar,salamura yiyecekleri tüketmemeniz.

*Su tüketimi de önemli! Günde 8-10 bardak su tüketin.

 

*Bütün kronik hastalıklarda olduğu gibi egzersiz hastalığın kontrolünde yarar sağlar. Günde 45 dakika kadar hafif tempoda yürüyüş yapabilirsiniz.

 

Sağlıklı günler dilerim.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web