Büyük Torbalı

Lif (posa) nedir?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Lif (posa) nedir?
Esra Gençay( esragencay@buyuktorbali.com )
646 Görüntüleme
30 Aralık 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Lif/posa oranı yüksek besinler tercih etmenin önemli olduğunu sıklıkla duyuyoruz. Peki nedir lif? Ne işe yarar? Hangi yiyeceklerde bulunur?

Lif; bitkilerin, vücudumuzda salgılanan enzimler tarafından sindirilmeyen kısımlarıdır. Lifler diğer karbonhidratlar gibi vücuda enerji sağlamaz, kan dolaşımına katılmadan vücudumuzdan atılırlar. Yani vücudumuzu beslemez fakat vücudumuz için oldukça faydalıdırlar.

Diyet lifi suda çözünebilen ve çözünemeyen olmak üzere iki grup altında toplanır.

Çözünebilen lifler bağırsakta çözünürler. Midede uzun süre kalır ve bağırsakta emilimi yavaşlatırlar. Kan şekeri ve kolesterolün kana geçişini yavaşlatırlar ve bir kısmının emilmeden atılmasını sağlarlar. Bu özelliklerinden dolayı diyabet, obezite ve kolesterol tedavilerinde kullanılırlar. Elma, greyfurt, limon, portakal, yulaf kepeği, kuru baklagiller ve birçok sebze suda eriyebilen posa içerir.            

Çözünmeyen lifler ise suda çözünmezler. Suyu tutarlar ve atık maddelerin barsak içerisinde hareketlerini arttırırlar, bağırsakların çalışmasını sağlar. Bağırsaklarınızda su çeken bir süngerin hareket ettiğini düşünün. Buna benzer bir yapı oluşur ve bağırsaktaki atıklar süpürülür. Bağırsakta emilmediklerinden dışkı hacmini arttırırlar. Düzenli dışkılamayı sağlarlar. Kabızlık tedavisinde bu liflerden yararlanılır. Tahıl ürünleri, buğday kepeği, çavdar, meyve kabukları ve kök sebzeler (karnabahar ,patates gibi) çözünmeyen posa içerir.

Liften Zengin Beslenmenin Yararları

Liflerin su tutabilme özelliği vardır. Yeterli su ile birlikte tüketilirlerse şişer ve midede doygunluk hissi oluştururlar. Mide boşalmasını da geciktirdiği için uzun süre tokluk sağlarlar. Bu nedenle vücut ağırlığının korunmasında ve ağırlık kaybında önemli rolü vardır.

Bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir! Dışkının yumuşaması ve bağırsak hareketlerinin arttırması kabızlık sorunu yaşanlara fayda sağlar.

Kalın bağırsak kanserinin oluşmasına neden olan kanserojen maddelerin bağırsaktan hızla geçip, dışarı atılmasında rol oynar.

Kalın bağırsakta kesecik oluşumuna neden olan divertiküler hastalık, hemoroid, spastik kolon ve benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Damar sertliği, şeker hastalığı tedavisinde posalı besinlerden yararlanılır.

Suda çözünen posa, kötü kolesterole (LDL) bağlanarak, bağırsaktan atılmasını sağlar ve kan kolesterolünü düşürür.

Bağırsaklardan safra asitlerinin emilimini azaltıp, Karaciğerde kolesterol sentezini yavaşlatarak, kan kolesterolünün düşürülmesine yardımcı olur.

 

Günlük Posa İhtiyacımız Ne Kadar?

Günlük posa ihtiyacı değişik yaş ve özel durumlara göre farklılık gösterir. Ancak 20 yaş üzeri kişilerde 25-30 gram kadar yani diyetin her 1000 kalorisi için 10-13 gram diyet posası alımı önerilmektedir.

Çocuklar için ise 2 yaşından sonra günlük beslenme programları yaş(yıl) + 5 gram posa içermelidir.

Bu posalardan fayda sağlamak için yeterli sıvı alımı olmalıdır!

Doğal posa içeriği en yüksek besin grupları sırasıyla; Kuru baklagiller (% 11-26), sert kabuklu meyveler (%5-14), tahıl ürünleri (%4-7.5), sebzeler (%3-4) ve meyvelerdir (%1-2). Posa miktarı yüksek besin gruplarının diyette yeterli miktarda bulunması, diyet posasının tüketimini artıracaktır.

Çiğ olanlar pişmişlerden, kabuklu olanlar kabuksuzlardan daha çok diyet posası içermektedir.!

Rafinerizasyon işlemi arttıkça tahılların kepek ve özünün ayrılması ile posa içeriği büyük ölçüde azalmaktadır.

Bu Besinlerden Yararlanıp Günlük Posa İhtiyacını Karşılayabilmek İçin;

  • Kahvaltıda posa içeriği zengin besinler tercih edebilirsiniz. Tam tahıllı ekmekler, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, söğüş sebze ve meyve ile posası yüksek bir kahvaltı yapmış olursunuz.
  • Günlük 5 porsiyon kadar sebze meyve tüketmelisiniz. Kahvaltıda mevsim yeşillikleri, öğle ve akşam yemeklerinde sebze yemekleri, salata, ara öğünlerde de meyve tercih ederek günlük sebze ve meyve tüketiminizi arttırabilirsiniz..
  • Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek özelliklede çavdar veya yulaf ekmeği, Pirinç/makarna yerine bulgur veya kepekli makarna tüketmeye özen gösterin.
  • Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin. Kabuğu yenilebilen meyveleri kabukları ile birlikte tüketin.
  • Haftada 2-3 öğün kurubaklagil tüketin. Kurubaklagiller kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir.

Dikkat: Bazı akut sindirim bozuklukları(gaz, şişkinlik) ve ishali olan kişilerin geçici bir süre için diyetlerindeki lif miktarını azaltılır. Sizin de böyle bir durumunuz varsa, bir doktora ve beslenme uzmanına başvurmanızda yarar var.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web