Büyük Torbalı

OTİZM VE FARKINDALIK

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
OTİZM VE FARKINDALIK
127 Görüntüleme
06 Nisan 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Geçtiğimiz cumartesi yani 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günüydü. Farkındalığı arttırmak için çeşitli aktiviteler düzenlendi. İstanbul Boğaz Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet köprüsü ve birçok bina mavi ışıklarla aydınlatıldı, farkındalık oluşturmak isteyen kişiler mavi giydi, haber spikerleri mavi kurdele takarak çoğu zaman unuttuğumuz hatta bilmediğimiz bu konuda farkındalık oluşmak istedi.

Bende bu hafta otizmle beraber diğer engellilerimizden bahsetmek istedim. Farkında olmak önemli çünkü erken teşhisle tedavi olmak veya uygun tedavilerle çocukların yaşam kalitesini arttırmak mümkün.

Uzmanlar çocukta, başkalarıyla göz teması kuramama, söyleneni işitmiyor gibi davranma, akranlarıyla ve oyuncaklarla oynamayı bilememe,bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söyleme, sallanma çırpınma gibi aşırı hareketler gerçekleştirme,her hangi bir şeye uzun süre bakma gözlemleniyorsa mutlaka hekime başvurulmasını öneriyor.

Bildiğimiz gibi engelli olmanın birçok nedeni var. Kalıtımsal, çevresel nedenleri bu duruma örnek gösterebiliriz. Peki engelli bireylere özel yaşam kalitelerini ve davranış bozukluklarını düzeltici beslenme programlarının var olduğunu ve uygun koşullar sağlanarak uygulanabildiğini biliyor muydunuz?

“Beslenme programları engelli bireylere ne gibi faydalar sağlar?”

Kalıtımsal veya çevresel nedenlerden hangisiyle olursa olsun engelli bireyler sağlıklı bireylere göre daha hassas bünyeye sahiptir. Örneğin otizmli bireylerin barsağı, sağlıklı bireyin barsağından farklı bir yapıdadır ve bu nedenle besin ögesi emilimleri de sağlıklı barsağa oranla farklı olmaktadır. Sağlıklı bir bireyi rahatsız etmeyecek bir besin maddesi otizmli bireyin barsağından gereğinden fazla emilebilir, bu seviye kan beyin bariyerini aşarak çeşitli davranış problemleri ve nörolojik sorunlara neden olabilir.

Engelli bireylerin beslenme programları bireysel ihtiyaçlarına özgü olmalıdır. Engel durumuna eşlik eden herhangi bir hastalığı, yetersizliği varsa programı buna özel tasarlanmalıdır. Örneğin engelli bireylerde görülme sıklığı yüksek olan epilepsinin neden olduğu davranış problemleri ona uygun düzenlenen beslenme programıyla daha iyi hale getirilebiliyor.

Otizmli bireylerin 1/3’i sindirim sistemi sorunlarına, kronik ishal veya kabızlığa; 2/3’si ise reflüye sahiptir. Bu durum otizmli bireylerin sindirim sistemindeki yapı farklılığından ileri gelmektedir. Sindirim sistemindeki farklılıklar aynı zamanda besin ögeleri emilimi oranını da etkiliyor ve bireylerde vitamin ve mineral yetersizliğine sebep oluyor. Yetersizliklerin ve farklılıkların tespit edilerek tedavi edilmesi kişilerin hayat kalitesini yükseltmekte, davranış problemlerini ve sosyalleşmelerini olumlu yönde etkilemektedir.

“Engelli bireylerin beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler”

*Engelli bireylerin sağlık takibi sürekli yaptırılmalı, sorunlar oluştuğunda beslenme ile tedavi süreci desteklenmelidir.

*Engelli bireyler nörolojik ve sindirimsel olarak hassastır bu nedenle hangi besinlere hassasiyete sahip olduğu takip edilmeli ve düzeltici etkinliklere doktor ve diyetisyenle karar verilmelidir.

*Engelli bireylerde genellikle tek tip beslenmeye yatkınlık olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum da besin ögesi yetersizliklerine sebep olmaktadır. Bu durumda ihtiyacı olan besin ögelerini tükettirebilmek için alternatif yollar denenmelidir.

*Bazı engelli bireyler yapısal olarak yutma, çiğneme gibi fonksiyonları yerine getirememektedirler. Bu bireylere uygun tedavi yöntemleri belirlenmeli ve terapiye ihtiyaç olduğu durumlarda bireyler terapiye yönlendirilmelidir.

*Engelli çocukların büyüme ve gelişme takipleri mutlaka yapılmalı, spesifik bir beslenme programı uygulanıyorsa kan bulguları takip altında tutulmalıdır.

*Yapılan çalışmalar engelli bireylerin işlenmiş ürünlerde bulunan bazı katkı maddelerine hassasiyet gösterdiklerini tespit etmiştir. Bu hassasiyete sahip olan bireylerin beslenme düzeninden bu gıda gruplarının çıkarılması yararlı olacaktır.

*D vitaminini günümüzde eksikliği en çok görülen vitaminlerden biri. Mutlaka kan D vitamini değerleri öğrenilmeli ihtiyaç durumunda D vitamini takviyesi yapılmalı. Günde yarım saat kadar el ve yüzlerin arada cam, kıyafet vs olmadan güneşle temas etmesi, günlük D vitamini ihtiyacını karşılar.

*Engelli çokcuklarda mevcut durumun dışında farklı hastalıklarda gelişebiliyor. Bu da antibiyotik kullanımının artmasına sebep oluyor. Yapılan bir araştırma da otizmli çocukların yaşıtlarına oranla 2-3 kat daha fazla antibiyotik kullandıkları görülmüştür.Fazla antibiyotik kullanımı bağırsaktaki yararlı bakterilere (probiyotik) zarar veriyor. Bu durum gastrointestinal semptomlara neden olabiliyor. Bağırsak sağlığı için prebiyotik besin tüketimi arttırılmalı ve probiyotik takviyeleri yapılmalıdır.

*Yapılması gereken en önemli şey ise , onların dünya üzerinde sevgi ve ilgiyi en çok hakeden bireyler olduğunu bilmek ve bunu yerine getirmeliyiz..

Sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web