Büyük Torbalı

ORUÇ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ORUÇ
195 Görüntüleme
22 Haziran 2016 - 8:52
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Hem ruhu hem de bedeni dinlendiren bir ay Ramazan.  Hakkıyla atlatabilmek, bu süreçte sağlık sorunları yaşamamak için ise doğru beslenme şart. Ramazan ayında uzun süren açlık ve hareketsizlik nedeniyle metabolizma bir miktar yavaşlıyor, bu duruma sahuru atlama ve iftarda bir anda aşırı beslenme de eklenince kilo almak kaçınılmaz oluyor. Ama iftar ve sahurda yapacağınız doğru seçimlerle ramazanı daha dinç ve kilo almadan geçirebilirsiniz.

İLK ON GÜN ÖNEMLİ

Özellikle ilk on gün beslenmesi önemli çünkü Ramazan öncesinde ana ve ara öğünlerle birlikte günde 5-6 öğün beslenirken Ramazanda bu öğün sayısı 2-3’e düşecek ve öğün saatleri tamamıyla değişecek.  Bu duruma adapte olma sürecinde ise çabuk acıkma veya doymama gibi endişelerle bir anda çok fazla besin tüketilebiliyor. Bu da beraberinde sağlık problemlerini getiriyor. Eğer hızlı yer, sahuru atlar ve beslenmenize dikkat etmezseniz, mide ve sindirim sistemi sorunları, fazla kilo alımı, kan şekerinin uzun süre açlıktandolayı düşmesi, halsizlik ve baş dönmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskiniz yükselir.

AÇ DOYMAM, TOK ACIKMAM SANIRMIŞ

“Aç doymam, tok acıkmam sanırmış” çok severim bu sözü. Ramazanda yaşadığımız durumu da çok güzel özetliyor aslında. İftar saati yaklaştıkça açlığımız zirveye ulaşıyor ve iftarda ne yesek doymayacakmışız hissine kapılıyoruz. Yiyeceğimiz yemeklerin hayalini kurmaya başlıyor çeşit çeşit yemeklerle donatıyoruz masaları. Ezan okununca da müthiş bir hızla boşaltıyoruz sofrayı. Bazen fark ediyorum da 15-16 saat açlıktan sonra oturduğumuz iftar sofrasının işini 15 dakikada bitirebiliyoruz.  Böyle olmasın, sakin olalım. Ramazan ayının anlamına uygun, yiyeceklerimizin ve sahip olduklarımızın farkına vararak oturalım sofralara. Korkmayalım önümüzde olduklarına göre bizim için gelmişler bu sofraya.Yavaşça bolca çiğneyerek sevdiklerimizle sohbet ederek ağır ağır tüketelim besinleri. Bu şekilde lezzetini daha çok alırız emin olun. Üstelik ardından hazımsızlık problemleri yaşayıp bir soda yok mu diye yakınmamıza da gerek kalmaz.

SALATA VE YOĞURT MUTLAKA TÜKETİN

Ağır yeme ve bolca çiğneme konusunda anlaştıysak gelelim yemeklerin içeriğine.. Artık hepimiz biliyoruz uzun saatlerce boş kalan mideye yumuşak bir geçiş yapmak için tercih edilebilecek en değerli besin çorba. Çorbadan sonra bir miktar ara vererek mideyi dinlendirmek en doğrusu. Fakat biliyorum bunu uygulamak birçoğumuz için çok zor. Bu durumda çorbanızı bitirdikten sonra en azından2-3 dakika oyalanın sofrada dua edin, muhabbet edin veya sonrasında yiyeceğiniz yiyecekleri tabağınıza alırken biraz vakit geçirin. Böylelikle tokluk sinyallerinin beyne ulaşma süresi olan 20 dakikayı daha az besin alarak geçirmiş olacaksınız. Ardından ızgara etler, bulgur pilavı, zeytinyağlı sebze yemeği gibi yemekleri tercih edebilirsiniz fakat bunların yanında sofranızda mutlaka olmasını istediğim 2 şey var. Salata ve yoğurt..Salatalar; düşük enerji, zengin vitamin ve lif içeriğinin yanında çiğneme refleksini geliştirmesi ve yeme hızını yavaşlatması nedeniyle de önemli. Yoğurt ise dengeli içeriği nedeniyle oldukça kıymetli. Yoğurdunuzu ayran veya cacık olarak tüketebilir böylece bu süreçte artan sıvı ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. Şeker içeriği yüksek gazlı içeceklerle bedeninize zarar vermek yerine bu ramazan tercihiniz ayran veya cacıktan yana olsun.

ARA ÖĞÜN

Gelelim ara öğüne farkındaysanız iftarda hiç tatlıdan söz etmedim. Çünkü yeri orası değil. Ağır yemeklerin üzerine sofradan kalkmadan bir de şerbetli tatlıları yükleyerek midenizi yormayın. Tatlı hakkınızı iftardan 1.5-2 saat kadar sonrasına saklayın.  Tatlı konusunda da önceliğiniz tabiî ki meyveler olsun. Bulunduğumuz ayın meyveleri tam da o aydaki ihtiyaçlarımıza göre yaratılmış. Bedenimizin dilinden anlayalım ve onu yanlış besinlerle yorarak bu kusursuz sistemi bozmayalım. Meyve dışında bir tatlı tercih edecekseniz de hakkınızı muhallebi, sütlaç veya dondurmadan yana kullanabilirsiniz. Kan şekerinizin dengeli olması ve sindirimin rahat olması için de meyve ve tatlılarınızın üzerine tarçın ekleyebilirsiniz.

SAHURDA YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Yukarıda bahsettiğim söz sahurda da “tok acıkmam sanır” kısmıyla ilgilendiriyor bizi. Gece fazlasıyla yiyoruz ve sahura kalkmasak da bu yediklerimiz bizi gün boyu götürür yanılgısına kapılıyoruz. Yaz mevsimindeyiz ve oruç tuttuğumuz süre gerçekten uzun. Yiyip yatmak ise ciddi bir yanılgı.. Bence sahur, ramazan beslenmesinin kilit noktası..Sahur yapmamak iftarda fazlasıyla yemeyi de beraberinde getiriyor çünkü.Günü sorunsuz atlatmak, açlık krizleri ve hipoglisemi yaşamamak için tok tutan protein ve lif içeriği zengin besinlerden oluşan bir sahur sofrası  olsun tercihiniz. İyi hoş da ne bu besinler derseniz. Yumurta, peynir, süt, tam tahıllı ekmekler ve yeşillikler gibi aslında her kahvaltı sofrasında olan ve olması gereken besinler bunlar. Miktarlar bireysel ihtiyaçlara göre değişebilir fakat sahur sofralarında kesinlikle kahvaltı tarzı besinlerin olmalıdır. Sahurda yağlı, kızartılmış ağır yemekler tercih etmek yerine çorba veya omlet gibi hafif ama doyurucu kahvaltı tarzı besinleri tam tahıllı ekmeklerle birlikte tercih ederseniz, hem gün içinde tok hissedersiniz hem de açlık ve hareketsizliğin getirdiği bağırsak problemleriyle karşılaşma riskiniz azalır.Tüm bunların yanında yaz aylarında su ihtiyacımızın arttığı unutulmamalı ve iftar ile sahur arasında yeterli sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Ayrıca tuzlu peynir, zeytin,  sucuk gibi besinler gün içerisinde susuzluğa yol açacağından tüketimlerini sınırlandırmak gerekir. Hazımsızlık ve reflüşikayetleri yaşamamak için ise sahur sonrası hemen yatılmamalıdır. Hareketi arttırmak içinde sabah sıcak bastırmadan veya iftar sonrası hafif tempoda yürüyüşler yapılabilir.

Hayırlı Ramazanlar..

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web